in Advertising/PR

Anul trecut am scris mai mult din greşeală postul ăsta, reiau şi pentru 2010.

A fost un an mai greu decât 2009. Nu s-au mai tăiat aşa multe salarii, nu s-au închis prăvălii, dar lumea a fost în continuare precaută. N-am mai văzut chiar aşa multe redifuzări de spoturi expirate, dar nici nu ne-am întors la voioşia din 2007.

Din punct de vedere al advertiserilor, 2010 se împarte în 2 categorii: Vodafone şi restul lumii. Parcă Vodafone n-a comunicat niciodată cât a comunicat anul ăsta. Am numărat peste 30 de spoturi (conform IQads) în câteva campanii paralele: Maximia, Nunta, CRBL şi SRL + spoturile cu Chivu pentru internetul mobil. Cred că e pentru prima oară când un advertiser investeşte într-o campanie pe termen lung cu personaje construite pe parcursul mai multor spoturi (nu, prostia aia de la Romtelecom cu familia Telcu nu se pune). Nu-s toate la fel de funny, nu prind toate, dar e un exerciţiu excelent.

Chiar ziceam zilele trecute că nu avem cultura endorserilor de cursă lungă. BRD plimbă cele 3 simboluri (Nadia, Hagi şi Ilie) în diferite situaţii dar nu e nimic închegat, nicio poveste coerentă. În 2011 sper ca McCann să continue campaniile pe care le-a început în 2010. Oricum, felicitări!

Dintre mişcările notabile la nivel de agenţie, Scala JWT a fuzionat cu Cohn&Jansen. O combinaţie care o să ajute pe toată lumea (cu clienţii JWT veniţi din reţeaua internaţională şi cu aportul lui Andrei Cohn la creaţie). Friends mai anunţau la sfârşitul lui 2010 ceva tatonări cu un grup de comunicare după ce au încheiat colaborarea cu IMSG, dar momentan nu e nimic oficializat.

Cosmote în continuare comunică prost, la fel ca în 2009, semn că mutarea la Ogilvy a fost un chix total. Iar de Ogilvy se tot plânge lumea, dar la ce mişcări de personal au fost acolo, e mare lucru că nu s-au dus de tot. Săracu’ David nu cred că îi priveşte cu ochi buni de acolo de sus.

Printre highlighturile lui 2010 avem Campania ROM, prostiile făcute de Cârcotaşi pentru Digi, pisica Rienergy care pentru prima oară a arătat că putem şi altfel (nu neapărat mai bine, dar altfel), deja clasicele spoturi cu ţărani (la o grămadă de produse). Dintre toate categoriile, băncile cred că puteau mai bine anul ăsta. Iar la Cupa Mondială am văzut spotul ăla cu Roger Milla de la Coca Cola de mi-a venit rău.

De la 2011 aştept mai puţine spoturi Vodafone-like (adică cu 2 tipi şi o tipă sau două tipe şi doi tipi ), mai multă mişcare la Orange.

Aşa cum în 2010 au fost o grămadă de clienţi care au investit mult în online şi mai puţin în TV (BCR pare să se îndrepte spre online foarte mult), probabil 2011 o să fie la fel. Tot mai mulţi Social Media Manageri, tot mai multe divizii de online prin agenţii, probabil şi oamenii de PR vor înţelege că au nevoie de Digital Natives. Partea proastă e că trendul social e doar de formă, aşa cum s-au creat agenţiile de interactive în anii trecuţi, ca să fie.

Până la campanii coerente şi strategii de comunicare menite să atingă şi Social Media mai e mult. Dar în 2011 încep să se mişte lucrurile, comunicarea o să mai iasă puţin din criză, suntem pe pantă ascendentă.

Fun fact: dacă până în 2008 clienţii mici lăsau comunicarea pentru perioadele mai puţin aglomerate, când nu era aşa multă treabă, în 2010 s-a schimbat discursul, toată lumea a văzut comunicarea ca pe o parte esenţială din business, nu doar un nice-to-have.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu