in Masini

La sfârşitul săptămânii trecute am fost în drive test împreună cu echipa Citroen. Mica oştire a online-ului a fost formată din Bobby, Răzvan şi Adrian, în rest doar presă. Deşi nu credeam că o să ajung vreodată într-un drive test (nu-mi plăcea ideea de a conduce o maşină mişto la care ulterior e nevoie să renunţi), Bobby m-a invitat şi nu puteam să-l refuz. Mai am puţin şi spun că i-am facut o favoare :)) Domnule, a fost mişto. Exact aşa cum mă aşteptam, când m-am întors la Hoimobilul meu parcă îmi lipseau caii putere şi dotările extra de pe noul C4.

Design

Dacă ar fi să lucrez la CanCan, aş spune că maşina asta „seduce şi se duce” (cel puţin ce am condus noi). Designul e foarte mişto, în special interiorul. Îmi pare rău că la exterior au renunţat la fundul pătrăţos. Era interesant. Acum maşina e fix ca o paranteză culcată. Dacă o vezi din lateral parcă nu mai are agresivitatea versiunii precedente. Oricum, botul rămâne foarte mişto.

Dar interiorul e demenţial. Te urci şi zici că eşti într-o maşină de câteva zeci de mii de euro bune. Noi am condus două versiuni full option cu plafon transparent şi diferite trepte de deschidere. Vedeţi în galeria foto butonul de unde se reglează. Priveliştea e încântătoare dar pe şofer e posibil să-l deranjeze la un moment dat. Dacă aş putea să iau ceva la maşina mea de pe noul C4, aş lua bordul. E genul de bord la care poţi pur şi simplu să stai şi să te uiţi. La ledurile customizabile de pe afişaj, la butoanele şi butonaşele de pe volan, chiar şi pe plafon – unde mai sunt câteva butoane.

Dotări

Cred că toate maşinile din test drive (şi erau vreo 15) aveau dotări full. Sau cel puţin full pentru variantele lor de echipare. Aşa că noi am mers cu încălzire în scaune, piele, masaj în scaune, plafon transparent, computer de bord, senzori de lumină, senzori de ploaie, senzor în oglindă pentru identificarea autoturismelor care sunt în unghiul mort.

Îmi pare rău că am uitat să testez sistemul audio, Bobby are un stil foarte… uhm.. matur de abordare a problemei. Adică ascultă doar EuropaFM în surdină. Nu cântă la volan, nu dansează, nu dă muzica la maxim. Trist. Iar cât am condus eu pur şi simplu nu eram atent la muzică, ci la drum 😛

Motorizări

Pentru că am avut ocazia să merg cu Bobby, a ales el cele mai puternice motorizări – benzină 155 CP cutie automată şi diesel 150 CP cutie manuală. Parcă aş fi mers şi cu un motor mai mic, să pot face comparaţia cu cei 65 de CP pe care îi posed. Până la urmă mai bine că n-am făcut nicio comparaţie, m-aş fi deprimat inutil. Oricum, cea mai mică motorizare e un HDi la 90 CP.

Iar la 150 de CP fie că e manuală sau automată, se duce. Se duce bine de tot. Ce-i drept, dacă tu ai acasă o maşină de 300 de cai şi vii să conduci noul C4, o să pară o jucărie. Dar n-a fost cazul.

Preţ

Varianta asta nouă de Citroen C4 porneşte de la 14.949 de euro. Adică aproape 15.000 de euro pentru o maşină de clasă medie. Varianta diesel de 150 CP ajunge până la 23.000 de euro iar cu câteva opţionale o scoţi la 25.000 dar vă asigur că în momentul ăla pur şi simplu nu-ţi mai trebuie nimic.

Probabil lumea o să se înghesuie la versiunile mai mici – benzina de 120 CP care e pe la 18.000 de euro. La 25.000 de euro deja cred că îţi iei o altă maşină, sau după cum sunt ai noştri obişnuiţi – un BMW la mâna a doua sau un Mercedes.

E maşină de puşti până în 25 de ani, eu aşa o văd. La concurenţă cu Renault Megane, o clasă peste Clioul meu. E bună de prima maşină pentru puştanii care au condus maşina familiei până la 19 ani.

Concluzii

În interior te simţi excelent. Şi în dreapta şi în stânga e foarte ok. Portbagajul e „de Logan” cum ziceau băieţii din presa de specialitate. Adică mare. Se încălzeşte foarte repede, ceea ce pentru mine e un plus. Singura problemă e cutia de viteze. Pentru automată n-am termen de comparaţie, dar cea manuala se mişcă destul de greu. Ambreiajul e cam tare, trebuie să te obişnuieşti să-l calci cu nădejde. Aşa că aş recomanda o variantă automată.

E o maşină ţeapănă, în curbe se ţine foarte bine, drept dovadă că sunt încă viu deşi Bobby lua nişte curbe pe serpentine la o viteză destul de mare. În limita legală, of course :)) Serios vorbind, dacă eu iau curbele cu 60, cu C4 am avut curaj să le iau cu 80 la oră. Are stabilitate, te simţi în siguranţă să mergi cu viteza aia.

O maşină care mi-a plăcut încă din liceu. Nu cred că eram încântat dacă aş fi condus vreo cutie gen C1, C2, C3. Dar asta e încăpătoare, fuge şi te face să te simţi bine când o conduci.

A mai scris şi Răzvan. Dacă sunteţi atenţi la video reviewul lui o să mă vedeţi şi pe mine pe acolo :p Look mom, i’m on TraficTube!

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu