GRATINÁRE s.f. Acțiunea de a gratina și rezultatul ei. ♦ Formarea unei cruste rumene la suprafața preparatelor culinare prin expunere la temperatură ridicată în cuptor.

S-a format o crustă frumoasă și aurie (și evident, crocantă) deasupra găștii #dinromania și pe măsură ce trec zilele ne dăm seama că această crustă care ne ține la un loc pe toți o să se rupă duminică seara, când o să ne răspândim prin diferite colțuri ale țării înapoi la viețile noastre trăite foarte mult online. Și ne apucă nostalgia.

Odată cu ultima zăpadă din acest an o să se topească și grupul adunat de prin Oradea, Iași, Timișoara, Hunedoara și București. Și nu ne-am dat seama de asta abia vineri, dar până atunci ne-a fost frică să ne gândim la despărțire.

Ieri mă uitam cât de închegat (sau gratinat, dacă îmi permiteți) e grupul ăsta al nostru, deși suntem împreună doar de câteva zile. Cu roluri bine definite pentru fiecare participant, cu grupul vesel format din Doru și Augustin care îl corup și pe Mihai, cu tipa serioasă căreia îi place să guste din aventura pe care o propune grupul vesel, cu mâna forte care nu se dă în lături de la năzbâtii atunci când e cazul, cu cei care își văd de treabă încercând să nu se apuce și ei de prostii, cu mezinul grupului care e atras de toate discuțiile și toate experiențele.

Nu vi-i spun pe toți dar probabil o să ghiciți cel puțin o parte din ei.

Ieri am vizitat multe chestii mișto pe care eu le văzusem în vară și despre care am scris aici. Am fost și la olărit, la cula Duca, am văzut biserica dintr-un lemn, iar în satul Olari n-am reușit să o găsim pe doamna Eufrosina Vicșoreanu, cea care m-a impresionat atât de mult vara trecută. I-am descoperit însă pe vecinii de alături, niște oameni extraordinar de ospitalieri care erau pregătiți să ne așeze pe toți la masă dacă am fi avut vreme.

Mi-a părut foarte rău că nu era acasă doamna Vicșoreanu, dar așa cum a zis Bobby, într-un fel e mai bine că am dat peste oamenii ăștia atât de drăguți, pentru că experiența e mai importantă decât ce vase pictate vedem.

Sau cum am concluzionat zilele trecute în mașină: Nu contează dacă ăsta e drumul bun câtă vreme ăsta e drumul frumos.

Pentru lista completă de aventuri #dinromania accesați cu încredere tabul Redescoperă de pe pagina mea de Facebook.

Redescoperă România este un proiect Petrom, susţinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45şi Muzeul National al Taranului Roman.