in Redescopera Romania

Redescoperă România – Castelul Cantacuzino

În weekend s-a încheiat Redescoperă România, poate aţi aflat deja de aici sau de pe alte bloguri. S-au adunat la Sâmbăta de Sus vreo 70 de oameni, adică o parte din cei aproape 100 care au participat la excursiile din 2010 şi 2011. A fost un party de pomină, un weekend pe care n-o să-l uităm prea curând. Despre asta, într-un post ce va urma.

Vineri, mergând spre Sâmbăta cu MihaiDc cap de coloană, am intrat în starea de Redescoperă. Pentru că văzusem de curând nişte poze cu Castelul Cantacuzino la Bogdana şi pentru că eram blocaţi în Buşteni chiar lângă semnul care ducea spre castel, am făcut un popas de vizitare.

După cum vedeţi castelul e impresionant. E la 2 minute de DN1, drumul e bun, iar înăuntru chiar aveţi ce vedea! Bogdana spunea că ar vrea să-şi facă nunta acolo. Eu nu ştiu dacă mi-aş face nunta, dar un bal/petrecere aş vrea să organizez. Domeniul a fost retrocedat descendenţilor familiei Cantacuzino, iar în 2008 a fost vândut unei firme care l-a readus în circuitul turistic. O vreme, aici a funcţionat şi un spital al Ministerului de Interne. Din cauza asta o mare parte din pereţi sunt acoperiţi cu o vopsea de un vernil clasic spitalelor româneşti. Urmează să fie restaurat complet, iar pictura originală va reapărea.

Picturile din interior (cele care sunt vizibile) sunt extraordinare, o parte din ele realizate în ulei pe pânză aplicat pe perete. Fiind atât de bine întreţinut, castelul Cantacuzino îţi dă senzaţia că au trecut doar câteva săptămâni de la ultimul bal desfăşurat acolo, cu participarea boierilor de la 1920. Intrarea e 20 de lei şi vizitele încep din oră în oră, la şi un sfert (10:15, 11:15 etc.). Cât aşteptaţi să intraţi puteţi să beţi un ceai sau o ciocolată caldă pe terasă sau la cramă. Găsiţi o serie de fotografii aici, făcute de Bogdana în vară.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu