Discutam zilele trecute cu cineva despre TVR şi despre singurele două emisiuni interesante pe care le au: Garantat 100% şi Profesioniştii. Inevitabil s-a ajuns la abonamentul Radio-TV, la oamenii care s-au dus în TVR şi care n-au făcut mare lucru (Cristi Tabără de exemplu), la birocraţie, la comparaţia de bugete între TVR şi o televiziune comercială.

Mereu vorbim despre aceleaşi probleme, însă nu luăm în calcul rolulurile pe care televiziunea publică le are în mass-media româneşti (apropo, asta e forma corectă, şi nu mass-media românească):

– să informeze

– să se poziţioneze ca instrument de media echidistant şi profesionist

– să educe

– să asigure programe de divertisment

– să păstreze un echilibru între programele destinate tuturor minorităţilor naţionale. Cu alte cuvinte, să asigure programe culturale pentru toate minorităţile de pe teritoriul României.

Separat, trebuie să îndeplinească funcţiile de mai sus şi pentru românii de peste hotare.

Într-o societate normală, televiziunile comerciale sunt doar alternative ale programului public, cel care reprezintă punctul de referinţă. Însă la noi acest punct de referinţă e reprezentat de mai multe televiziuni: funcţia de informare e îndeplinită de televiziunile de ştiri (Realitatea şi Antena 3), cea de prezentare unor opinii echidistante de ProTv, cea de divertisment tot de Pro şi Antene etc.

Deşi TVR e o televiziune slabă, cu o viziune învechită şi cu o organigramă mult prea aglomerată, cred că este profund greşit să comparăm televiziunea publică cu zecile de televiziuni comerciale. Nu putem compara TVR nici măcar cu „granzii” ProTV şi Antena 1, din moment ce au obiective diferite şi publicuri diferite. Totuşi, cred că TVR s-ar descurca mai bine ca televiziune „comercială” decât ca televiziune publică. Ar avea o misiune mai uşoară.

Sigur, există şi cazuri în care televiziunea publică performează – BBC (British Broadcasting Corporation) fiind un exemplu. Însă cred că e mai corect să comparăm TVR cu televiziunile publice din alte ţări, decât cu cele comerciale de la noi.

7 comentarii. Leave new

  • „(…) funcţia de informare e îndeplinită de televiziunile de ştiri (Realitatea şi Antena 3)”

    Atât.

    Răspunde
  • Mircea, lasând la o parte culoarea politică, manipularea şi toate bubele, atunci când vrem să aflăm ceva, cam acolo mutăm canalul. Cred că asta e realitatea în multe cazuri. Ne place sau nu, încă urmărim televiziunile de ştiri când alte posturi dau seriale sau Măruţă sau Acces Direct sau telenovele.

    Răspunde
  • programele TVR (1&2) mi se par cele mai digerabile dintre toate posturile romanesti

    Răspunde
  • Din cate stiam, BBC isi imparte emisiunile pe diferitele canale (stiu ca-s trei la numar). Gen pe BBC 3 ai mai mult divertisment, pe BBC1 ai mai multe stiri.

    Răspunde
  • De ceva vreme și în ciuda tuturor regulilor, Academia a zis ca mass-media poate fi folosit și ca singular. Urăsc chestiunea, folosesc în continuare „mass-media au făcut”, dar singularul nu (mai) e greșit.

    E un exemplu de forță a presiunii sociale. Urmează, probabil, „locație” ca sinonim pentru „loc”.

    Răspunde
  • Ok…
    Pentru ca la finalul post-ului ai pomenit de BBC o sa fac o scurta paralela intre al nostru TVR si al lor BBC. Nu sunt expert, scriu doar din perspectiva consumatorului. 🙂
    In primul rand, BBC nu este profitabil si dupa standardele expuse de tine mai sus cu siguranta nu performeaza.
    In UK, pentru urmari legal live tv (indiferent ca vorbim de televizor, live streming pe laptop/tableta/smartphone) trebuia platita o taxa: TV licensing (cred ca e cam aceeasi chestie cu taxa noastra tv). Well, aceasta taxa nu e deloc mica, undeva pe la 150 lire anual; variaza in functie de varsta/ocupatie s.a.md. (la britanici totul variaza insa asta e cu totul alta discutie). In schimbul acestei taxe poti urmari toate programele BBC: One, Two, Three, Four, CBBC, Cbeebies, News + programele ITV (1-4), Channel 4, Channel 5 si inca cateva posturi straine gen TV5. BCC sunt cei care colecteaza toti acesti bani, celelate posturi publice comerciale nu primesc nimic. Pentru alte programe de genul Sky (so, pay-tv) un abonament basic e in jur de 20L/luna, daca vrei Sky Sports inca 20L/luna, Sky Movies cam la fel si tot asa… Cam ce vreau eu sa zic cu toata poliloghia de mai sus e ca in UK trebuie sa platesti destul de mult pentru a avea „privilegiul” de a te uita la televizor live. Destul de ironic as zice pentru o tara care se lauda ca a inventat televiziunea si pentru calitatea nu foarte ridicata a unor programe.
    Revenind, BBC poate fi descrisa foarte usor folosind aceeasi termeni ca si in cazul TVR: invechita, slaba etc. Bineinteles, exista sclipiri: Top Gear, News, Rugby, Formula 1 (pana anul trecut), cateva seriale, documentare sau filme bune insa in mare BBC produce mai mult „crap tv” decat TVR-ul. E drept, are o audienta destul de mare insa doar pentru ca concurenta directa (posturile publice comerciale) sunt chiar mai proaste iar cele cu adevarate bune costa prea mult.
    Dupa mine, TVR-ul se decurca destul de bine in situatia data; Singurul defect major fiind ca si-a pierdut de ceva timp echidistanta, cel putin in ceea ce priveste politicul insa asta e mai mult o chestie datorata regimului actual. Audientele mici cred ca se explica doar prin apetenta publicului de a consuma „crap-tv” (atat la noi cat si in UK sau oriunde altundeva in lume) indiferent ca vorbim de Britain’s Got Talent, Romanii au talent, X Factor s.a.m.d. asta ca sa nu mai spun de Maruta, Capatos, Acces Direct si bineinteles suratele lor britanice.
    Eu unul sunt perfect multumit sa platesc taxa radio-tv (poate mai mult decat e ea acum) tocmai pentru a pastra TVR-ul ca televiziune publica si nu comerciala, o oaza de decent intr-o mare de programe create cu singurul scop de a se vinde cat mai bine. Garantat 100% si Profesionisti cu siguranta nu ar rezista in grila unui post comercial. Cu totii am vazut ce s-a intamplat cu Apropo Tv; Desi a ramas un show destul de bun in ultimii ani a facut multe compromisuri pentru a ramane in grila ProTv-ului. Btw, sper ca glumeai cand ai nominalizat ProTv-ul ca echidistant :))
    So, yeah… my two pennies worth 😛

    @George
    Locatie ca si un loc anume e definit in Dex de ceva vreme chiar.

    Răspunde
  • Mihai, PRO aşa se poziţionează. N-am spus că e sau nu e, dar asta e rolul pe care vor sa-l joace.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu