in Advertising/PR

Vineri am fost în vizită la fabrica Danone. Consum Nutriday de băut, Danette şi Cremosso de mulţi ani, o perioadă am consumat şi Activia. N-o să vă recomand să consumaţi produsul X, consider că sunteţi îndeajuns de mari să vă alegeţi singur iaurtul. Nici n-o să vă spun că Danone e cel mai bun iaurt de pe piaţă. Poate pentru voi altul e cel mai bun de pe piaţă, sau poate că nu consumaţi iaurt deloc.

Facts:

– n-am văzut nicio picătură de lapte în fabrică, dar am văzut mai multe rezervoare pe care scria lapte crud + o cisternă pe care scria lapte; sper că suntem cu toţii de acord că există lapte în produsele Danone (nu discutăm procente)
– fabrica Danone are foarte multe ţevi şi tancuri de stocare; cam asta am văzut noi toată ziua
– e foarte curat peste tot; curăţenie lună în fiecare spaţiu de procesare, deci din punctul ăsta de vedere puteţi sta liniştiţi
– lucrurile sunt frumos aranjate, se pune mare preţ pe protecţia muncii, toţi muncitorii aveau echipament de protecţie (există camere speciale în care se schimbă muncitorii în haine de fabrică şi un tabel „de sancţiune” în care sunt trecuţi angajaţii care nu au respectat regulile)
– totul e automatizat, muncitorii intră în contact cu produsul abia când iaurturile sunt adunate la cartoane de 24 de bucăţi (cifra e aproximativă, dar le ştiţi – sunt astea); practic, muncitorii de la Danone fac acelaşi lucru ca oamenii din super-market
– se produc 1.4 milioane de borcănele de iaurt pe zi; la o asemenea cantitate, produsul nu poate fi la fel ca ăla făcut în casă ci e puternic industrializat – se lucrează cu cantităţi uriaşe, sunt necesare tot felul de procese

Vreo 20 şi ceva de bloggeri s-au adunat pentru o vizită de o zi la fabrica Danone din zona Fundeni. Am văzut linia de producţie şi mai apoi am aflat câte ceva despre istoria Danone. Eu am avut Activia drept client la Olimpiadele Comunicării în 2008 şi ştiu destul de bine compania. Am studiat timp de câteva săptămâni tot ce înseamnă istorie, produse, filosofie de brand. Dar mie mi-a plăcut altceva la fabrică.

Ceea ce m-a impresionat a fost grija pe care o au oamenii ăia pentru comunicarea internă. Detaşaţi-vă de numele companiei. E o multi-naţională ca oricare alta, are câteva sute de angajaţi în România. Oamenii ăia au diverse nevoi, diverse dorinţe. Sunt vecinii, prietenii sau chiar rudele voastre. Să-i ţii mulţumiţi pe toţi e foarte greu, trebuie creat un sistem, o platformă de comunicare.

A fost pentru prima oară când am văzut atâtea elemente închegate de comunicare internă. Încă de la intrare şi până la ieşire totul este comunicat. Există mesaje care le amintesc angajaţilor în ce zonă se află, există tot soiul de panouri cu premii sau sancţiuni, în fiecare zonă sunt notate zilele ce au trecut de la ultimele nereguli. La cantină există o cutie cu sugestii, ba chiar există şi un frigider branduit pentru alimentele angajaţilor (şi câteva frigidere cu produse Danone, of course).

La asta se adaugă competiţii interne de fotbal, un show de talente ce are loc la petrecerea de Crăciun a companiei, traininguri şi team-buildinguri. Totul planificat de o echipă mică dar insistentă 🙂

Despre fabrică şi procesul de fabricaţie a iaurtului citiţi aici, aici sau aici. Mai multe poze pe pagina de Facebook.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu