Marţi şi miercuri are loc ZF Mobilio Apps & Business Forum la Hilton.
Detalii privind agenda şi speakerii găsiţi aici, eu am făcut un scurt rezumat al primei zile. La NwRadu găsiţi un articol mai detaliat.
Mark Michelson, CEO Mobile Marketing Research Association (MMRA) a vorbit puţin despre cum au evoluat telefoanele mobile şi cum sunt folosite în research (mystery shopping, colectare de date, studii privind obiceiurile de consum).
Cercetarea de marketing mobil schimbă regulile jocului: chestionare mult mai scurte (maxim 3 întrebări). Asta schimbă complet abordarea în cercetare.
Dan Vârtopeanu e, fără îndoială, cel mai mare susţinător al zonei de mobile din România. A pregătit o prezentare bazată pe tot felul de cifre din piaţa internaţională şi din cea locală. Ciclul de înlocuire a unui smartphone este de 11.5 luni, în timp ce un telefon obişnuit e schimbat (în medie) odată la 16 luni.
Sorin Manea (Samsung) a vorbit puţin despre implementarea aplicaţiilor mobile în educaţie (catalogul online). „Urmează 5 ani de creştere susţinută a pieţei de mobile.” În 3 ani vor exista foarte puţine telefoane obişnuite, aproape toţi oamenii vor avea smartphone.
Dragoş Chivu de la Vodafone a vorbit despre cum e nevoie să se alăture dezvoltatorilor de aplicaţii pentru a vinde serviciile de date (nu sunt suficiente ofertele, esenţial e să exemplifici – e nevoie să-ţi asumi rolul de educator al pieţei).
M-a intrigat Mihai Mafteianu, un tip care conduce un incubator de idei în zona de mobile. A zis că n-are niciun rost să dezvolte pe Android (cică ar fi pierdere de timp din cauză că există mult prea multe particularităţi pentru fiecare device) şi a declarat că în România nu există o piaţă de aplicaţii mobile. Nişte păreri cam extremiste din punctul meu de vedere. În plus, de ce naiba se mai obosesc atâţia dezvoltatori să facă şi variante de Android dacă n-are rost?
După prima zi am două concluzii:
– se pune foarte mult accent pe privacy şi terms and conditions – dar ăsta e un trend general, nu doar în zona de mobile. Cu menţiunea că preocuparea generală e să fie optimizaţi aceşti termeni pentru variantele de mobile;
– se vorbeşte fără încetare despre creştere – şi nu orice fel de creştere, ci de creşteri imense în următorii ani. Toată lumea e foarte optimistă, sunt estimate creşteri foarte mari.
Cu toate astea, momentan dezvoltatorii de aplicaţii din .ro nu prea au piaţă pe care să-şi testeze aplicaţiile şi asta îi opreşte din a evolua. Mie mi se pare un cerc vicios. Dacă dezvoltatorii n-au piaţă de desfacere, nu vor putea veni cu nişte aplicaţii atractive iar utilizatorii nu vor avea motive să achiziţioneze un smartphone.
Cu jumătate de gură s-a pus şi problema abonamentelor mult prea scumpe pentru serviciile de date. Aşa cum se vede şi pe stradă, sunt o grămadă de oameni care au smartphone dar nu folosesc şi un abonament de date.
2 comentarii. Leave new
O completare (daca nu e cu suparare) : tot intrigant este faptul ca se vbeste exclusiv de oferta b2c (care in Romania este total neprofitabila). Dezvoltatorii mobile b2b lipsesc cu desavarsire, iar asta e singurul segment cu potential comercial.
[…] sa va povestesc eu mai mult, gasiti un rezumat al zilei de ieri la Hoinaru. Te-ar mai putea […]