Foto: Ionuţ Dobre

La Ideo Ideis, festivalul care are loc încă din 2006 la Alexandria, echipa de organizare e alcătuită din vreo 90 de tineri. Cred că niciunul dintre ei nu depăşeşte 30 de ani, ba sunt o grămadă de adolescenţi care n-au nici 18. Îşi fac treaba excelent, punând pe roate un eveniment de 10 zile într-un oraş mic din sudul ţării.

Andreea Borţun şi Alexandru Ion, directorii acestui festival, sunt extrem de tineri. Au început festivalul când încă erau elevi de liceu! Şi le-a ieşit de fiecare dată în ultimii 7 ani. L-au adus mai întâi pe Marcel Iureş, în calitate de Preşedinte de Onoare al Festivalului. Au urmat Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Cătălin Ştefănescu şi, începând de anul trecut, Medeea Marinescu. După cum spune campania din acest an, „nimeni n-ar fi crezut” că oamenii ăştia se vor strânge an de an la Alexandria.

Am putea povesti zile întregi despre ce se întâmplă acolo, însă mai simplu ar fi să daţi o fugă până la Alexandria, să vedeţi singuri. Fiecare voluntar are povestea lui, mulţi sunt veniţi din celălalt capăt al ţării, pe toţi îi animă dorinţa de a schimba ceva. Fie că e vorba de promovarea culturii în Alexandria, fie că ţine de creşterea tinerilor actori.

Sâmbătă au avut loc două Masterclass-uri: primul cu Marcel Iureş, cel de-al doilea cu Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu – ambele moderate de Cătălin Ştefănescu. S-a vorbit despre importanţa lecturii în backgroundul cultural al unui actor, despre influenţa şcolii în vieţile fiecăruia dintre membrii juriului, despre repertoriu şi audiţii. S-a mai vorbit despre actor şi poziţia lui în societate, despre responsabilitatea actorilor în calitatea lor de contribuabili la limbă. Despre oamenii care aleg să reproducă gesturi şi replici din filme sau piese de teatru, despre impactul asupra societăţii. Un demers de responsabilizare a tinerilor actori. Iar puştii au fost pur şi simplu fermecaţi.

Sâmbătă, după ce Alexandru Tomescu a venit la Seara Povestitorilor şi le-a vorbit liceenilor-actori, un băiat a venit să-i ceară autograf. Ştiţi, fratele meu cântă la clarinet, îmi puteţi da un autograf pentru el? Îl cheamă Radu şi aş vrea să-i spuneţi dumneavoastră să nu se lase. Poate pe dumneavoastră vă ascultă…

Dacă actorul e un contribuabil la limbă, toţi cei 250 de oameni implicaţi în festivalul Ideo Ideis (actori, invitaţi, voluntari, concurenţi, traineri) sunt fără îndoială „contribuabili” la cultură. La cultura unui oraş în care singura sală de spectacole a fost transformată în discotecă, şi la cultura naţională prin creşterea acestor tineri actori. Iar aportul lor este atât de vizibil, atât de concret, încât ar merita fiecare să primească o chitanţă de la statul român care să-i scutească de orice altă contribuţie.

Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers

1 comentariu. Leave new

  • Este cu siguranta cel mai bun festival de teatru tanar din Romania! Se cunoaste profesionalismul si placerea, pasiunea cu care se face fiecare lucru. Absolut orice detaliu este pus la punct, totul pentru buna desfasurare a festivalului si pentru a face tinerii cat mai interesati de lumea teatrala. Oameni de seama ce-au colindat marile scene de teatru din tara sunt prezenti sa vada niste tineri care vor sa-si dezvolte personalitatea, ba chiar unii dintre ei sa urmeze aceasta cariera destul de grea din pacate, zic eu, in Romania.
    Un eveniment ca Ideo Ideis ar trebuit sa fie promovat cat mai mult, pentru-ca marile televiziuni nu doresc sa promoveze educatia. Ideo Ideis formeaza generatii de copii, n-ai cum sa nu vii schimbat de la Ideo pentru-ca vezi asa de multe lucruri frumoase incat privesti viata total diferit, ai alte conceptii si alte viziuni asupra ei.
    Felicitari oamenilor care se ocupa de acest mare mare mare festival ! 😀

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu