in Advertising/PR

A mai trecut un Super Bowl şi lumea s-a arătat dezamăgită, cam ca în anii trecuţi. Deşi nivelul n-a fost mai scăzut decât de obicei, aşteptările cresc mereu de la un eveniment care a dat câteva spoturi clasice (Apple 1984, Monster – When I grow up, Budwiser – Wassup).

Deja au apărut studii care demonstrează că americanii se uită la reclame cu acelaşi interes cu care privesc meciul, ba chiar sunt unii care se uită doar pentru reclame.

În plus, s-a schimbat paradigma. Dacă în urmă cu 7-8 ani păstrai o idee mișto venită pe parcursul anului pentru Super Bowl, acum trebuie să vii cu ceva mișto. Eventual să fie ceva cu adevărat extraordinar, pentru că odată ce îți anunți prezența publicul așteaptă minuni.

Iar lucrurile s-au complicat şi mai mult după apariţia reţelelor de socializare. Companiile se ghidează mai mult după buzz-ul stârnit de ad în social media (Tweets, poziţia în BrandBowl, views on Youtube). Mi se pare puţin ironic să dai vreo 5 milioane de dolari (media+producţie) pentru a avea acces la un public de 165 de milioane de oameni şi principala ta grijă să fie cât de repede faci 1 milion de views pe Youtube. Iar la final să ai vreo 15 milioane de views.

Avem BrandBowlAdBlitz şi tot felul de alte topuri. Şi avem şi branduri care încearcă să intre în conversaţie fără să plătească 4 milioane de dolari pentru asta. La început a fost Miller High Life cu spotul de o secundă şi anul acesta au urmat Old Spice cu spotul difuzat doar în Alaska şi Oreo cu un print făcut pe loc. Chiar şi brandurile care cumpără spaţiu media aleg să dea mai întâi spoturile pe net şi aşteaptă reacţiile. Titlul de „Super Bowl ad” e un factor care viralizează spoturile indiferent de cât de bune sau rele sunt, astfel încât slotul orar cumpărat în pauza publicitară devine un fel de taxă de atenţie în social media.

În timp ce unele branduri „scapă” pe net reclame despre care se crede că vor fi cele difuzate la SuperBowl pentru ca mai apoi să vină cu altceva (cazul Volkwagen în 2012), altele aleg să posteze spoturile cu câteva zile înainte şi să se bucure de buzzul stârnit.

Mă aştept ca în anii următori să vedem primele spoturi filmate în timpul meciurilor, direct legate de ce se întâmplă acolo. Oreo nu e nicio întâmplare, nu e vreo idee genială venită pe moment, ci rezultatul unor echipe de creaţie pregătite să vină cu ceva pe moment. Şi vor fi tot mai multe branduri pregătite să intre în conversaţia socială pe un public de câteva sute de milioane de oameni. Vreo 200 de milioane care privesc meciul plus alte câteva sute care sunt interesate de fenomen şi de spoturi. E un public uriaş.

Şi mă mai aştept să existe o formă de mimetism şi la brandurile româneşti, chiar dacă la noi numeri pe degete pasionaţii de fotbal american. O să vedem în curând postări în serie despre Super Bowl, pentru că exemplul Oreo a intrat în toate prezentările despre real time engagement.

Spoturi 2013

Şi-acum pe repede înainte despre spoturile din acest an: cel mai mişto e Ram Trucks.

Şi avem câteva categorii bine definite în care se împart cele 58 de spoturi difuzate:

– cele despre spiritul american – Ram Trucks, Jeep, AmFam – Ambassador Dreams, chiar şi Budweiser, aduri care continuă direcţia dată de Chrysler cu Detroit şi It’s Half Time in America.
spoturile cu vedete – Samsung, Got milk, The Late Show.
spoturile proaste: GoDaddy (ca de obicei), Kia Hotbots, Doritos, Wonderful Pistachios (Gangnam Style).
– restul de trailere şi spoturi pe care lumea deja le-a uitat.

Ah, s-a zis deja că toată lumea promovează Twitter în reclame? 🙂

6 comentarii. Leave new

  • legat de reclamele la SuperBowl, am auzit o chestie faina aici http://youtu.be/NR_uzvlDQJQ (de la minutul 8)

    Răspunde
  • Serios? Mizeria aia fara legatura cu realitatea, cu un mesaj din anii 50 si cu un nationalism ieftin care ridica in slavi ignorata de care sufera mai bine de jumatate din populatia SUA zici tu ca a fost cel mai bun spot? Reactiile la rahatul ala s’au impartit intre „ce mizerie ordinara” (din partea oamenilor rezonabili) si o lacrima in coltul ochiului, un semn al crucii facut repede si apoi o injuratura adresata nenorocitilor de imigranti mexicani si nemercinilor fara suflet si Dumnezeu care isi bat joc de traditiile si spiritul adevarat al natiei (din partea target-ului reclamei). Ce e maret in a vinde un produs exploatand ignoranta si nationalismul ieftin (sub care se acopera de fapt rasismul)?

    Răspunde
  • @myke: pentru ca intr-o piata de advertising care da milioane si milioane de dolari pentru acest eveniment pastrezi directia asta a nationalismului (ieftin, cum ii zici tu), gasesti un copy pe net si il transformi intr-un ad care reuseste sa starneasca o emotie puternica.

    Vor sa vanda la fermieri acea camioneta, da? Fii sigur ca majoritatea fermierilor au empatizat cu vorbele alea. Ca pana la urma asta e magia, sa ai un text peste care sa lipesti niste poze, un brand la final si sa devina o reclama cu care sa se identifice publicul tinta.

    Răspunde
  • Nu fermierii au empatizat cu vorbele alea, ci oamenii care’si permit astfel de masini (i.e. proprietari de ferme care nu au nicio treaba cu ce vorbeste dementul ala) si care, asa cum am zis, sufera de patriotism ieftin si ignoranta religioasa. (text relevant: http://www.esquire.com/blogs/politics/Rich_Lowry_Plows_New_Ground?src=soc_fcbk)

    Fermierii americani sunt, de fapt, mexicani. Acestia nu au fost reprezentati/targetati de reclama si nu au bani de o astfel de masina. Pentru ca sunt saraci si discriminati fix de cei care au lacrimat la reclama asta. (http://www.theatlantic.com/national/archive/2013/02/the-whitewashing-of-the-american-farmer-dodge-ram-super-bowl-ad-edition/272825/)

    Răspunde
  • […] a reusit Oreo sa se promoveze atat de repede? 15 oameni, specializati in Social Media, au fost “antrenati” sa raspunda imediat la orice s-ar fi intamplat in cadrul […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu