outside22_electrolux

Fără îndoială, Electrolux este compania cu cel mai complex program de descoperire a inovaţiei în design. Am descoperit Electrolux Design Lab anul trecut odată cu farfuria SF proiectată de Iulian Caraulani, un român stabilit în Marea Britanie care a ajuns cu proiectul lui până în finală. Mi se pare fascinant câţi tineri designeri talentaţi reuşeşte să mobilizeze Electrolux în cadrul acestei competiţii (ajunsă deja la ediţia a 11-a). Vorbim de o competiţie dedicată exclusiv studenţilor, care se desfăşoară pe parcursul a 8 luni şi care se încheie cu un premiu de 5000 de euro + un stagiu plătit timp de 6 luni în cadrul companiei.

Practic, Design Lab e un fel de head hunting pentru tinerele talente, proces transformat într-o competiţie inspiraţională. În momentul de faţă are loc etapa semifinalelor, iar pe listă au rămas 20 de proiecte din 19 ţări (China are 2 semifinalişti). Le-am studiat cu atenţie, unele sunt absolut fabuloase, de exemplu peretele care “respiră” – cel din imaginea de mai sus. Sau, mai exact, care permite o filtrare a aerului.

Tema din acest an este Inspired by Urban Living, iar subtemele sunt Social Cooking, Natural Air şi Effortless Cleaning, de-asta veţi vedea multe proiecte legate de purificarea aerului. Unele mi se pare chiar fantasmagorice, dar sunt câteva pe care e posibil să le vedem puse în aplicare. Rămâne de stabilit care sunt costurile pentru fiecare produs şi dacă merită o investiţie de acest gen, pentru că vorbim de sute de milioane de euro investite în cercetare şi în testare până în momentul în care apare pe piaţă un produs inovator.

Dacă aveţi vreme aruncaţi un ochi şi pe celelalte proiecte, chiar dacă n-au ajuns până în faza asta a competiţiei, le găsiţi aici. În 2010 am avut nu mai puţin de 50 de români înscrişi, dintre care 3 au ajuns în semifinale, anul ăsta n-am mai fost la fel de inspiraţi.

Vă las cu o tigaie cu hologramă cu ajutorul căreia puteţi să învăţaţi să gătiţi de la distanţă (sper că am înţeles bine). Poate că în câţiva ani aşa o să luăm reţetele de sarmale de la părinţi 😀