Aşteptat de toţi marketerii de pe planetă, Super Bowl-ul din acest an a dezamăgit în mare măsură. Şi nu din cauză că nivelul ar fi fost mai scăzut decât în alţi ani, ci pentru că presiunea a fost uriaşă, de data asta ochii fiind aţintiţi pe real time marketing.
Multe spoturi au rămas în zona legată de spiritul american, altele au încercat fără prea mare succes să folosească reţeta cu vedetă, foarte multe au mers pe emoţional, fie că a fost vorba de eroi de război sau supravieţuitori ai vieţii de zi cu zi (Chevrolet, Duracell).
Incredibil, dar GoDaddy a avut un concept anul ăsta! În 2-3 ani poate scot şi ei un spot bun. Încă nu-mi dau seama ce-a vrut să facă Axe cu spotul ăsta.
Kia n-a avut nicio idee bună, aşa că l-au luat pe Morpheus din Matrix, au mers pe conceptul „lux vechi vs. tip nou de lux” aşa cum a făcut Audi acum 3 ani şi au sperat să o scoată la capăt. Trebuie să fi fost un brainstorming tare neproductiv dacă au ajuns la Matrix.
Chrysler au mers pe reţeta din anii trecuţi: spiritul oraşului Detroit, America, personalitate care vorbeşte motivaţional. Deja nu mai prinde genul ăsta de remake, oricât de popular ar fi Bob Dylan.
Premiul pentru cel mai prost mod în care poţi irosi 4 milioane de dolari merge la acest spot de la Bud Light. Şi o reclamă care n-are legătură cu nimic şi totuşi vrea să se lege de Super Bowl.
Cel mai mare fail vine de la Toyota, cu reclama asta care se vrea a fi funny şi memorabilă, că doar e cu Muppets.
Premiul „nu m-aş fi gândit în veci că o să prindă aşa ceva” merge la Beats Music şi Ellen DeGeneres. Melodia, produsul, modul în care e făcută animaţia, toate contribuie la o poveste deja clasică şi duc la un rezultat decent.
Concluzia e că publicitatea din acest an n-a dat niciun hit, nimic care să rămână în cultura urbană. O să ne amintim de acest Super Bowl drept anul în care Microsoft a fost prezent pentru prima oară (şi au făcut-o chiar bine!), anul în care s-au vândut în premieră produse prin intermediul unui spot interactiv (probabil că în anii viitori va deveni ceva obişnuit) şi anul în care un spot a făcut 36 de milioane de views înainte de Super Bowl. Totalul (46 de milioane de views) îi plasează lejer în topul 3 al celor mai vizionate spoturi din epoca Youtube. Chrysler a avut doar 8-9 milioane de views cu Imported from Detroit – hitul din 2011, Volkswagen – The Force avea 15 milioane de views după Super Bowl, trei ani mai târziu a ajuns la 59 de milioane.
Real Time Marketing
Problema din acest an a fost că brand managerii n-au avut ce să viralizeze. A fost un meci obişnuit cu ceva mai mult public şi cu zeci de echipe de Social Media pregătite să dea lovitura.
The biggest knock on real-time marketing is that it seldom amounts to more than a few social media managers talking to each other. This brand-on-brand action was not a good look.
Lecţia pentru anul viitor? Să nu mai investim atât de multe resurse într-un eveniment care s-ar putea să nu aducă rezultate scontate.
Mai găsiţi informaţii aici şi aici. Un articol foarte interesant despre strategia de a lansa spoturile înainte de eveniment aici şi un articol despre cum funcţionează întregul mecanism al spoturilor de la Super Bowl, când e bine să cumperi şi la ce preţuri aici.
2 comentarii. Leave new
vezi link-ul la Volkswagen – The Force
Am corectat, tnx.