https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

La început a fost brânza topită cu şuncă. Pe urmă au apărut feliile alea de brânză topită cu care îmi făcea mama sandvişurile când plecam în excursii. Nişte ani mai târziu a apărut seria asta de reclame şi am devenit fan. Produse bune + comunicare mişto = ne place brandul. Cred că le consum toate produsele mai puţin Cottage Cheese-ul pe care l-am mâncat anul trecut o lună jumate cu pâine prăjită şi nu-mi mai trebuie cât oi trăi.

Şi vine anul 2014, în care sunt invitat să văd cum se produce caşcavalul Hochland la fabrica de la Sovata. Evident că accept, mai ales că-mi plac vizitele astea de lucru în care afli cum se produc chestii. Am fost, am văzut, iată câteva idei:

– nu mi-am pus problema unde se fac produsele Hochland, dar trăiam cu impresia că sunt importate. Nu-i aşa, multe sunt făcute la Sovata şi la Sighişoara, iar asta este extrem de important pentru economia locală. Vorbeam cu colega Corina despre cât de mare e impactul pe care îl are o astfel de fabrică în tot acel sistem economic. 120-160 de oameni (în funcţie de sezon) sunt angajaţi acolo, cu banii pe care îi primesc acei oameni ţin alte businessuri în viaţă şi tot aşa până când îţi dai seama că e vital să producem chestii în România.

ferma_szocs

– mai mult de-atât, fabrica contribuie la economia locală şi prin colaborarea cu fermieri care produc lapte pe o rază de 100 de km în jurul fabricii din Sovata. Sunt încurajate şi sprijinite să se dezvolte afacerile mici, de familie. Producţia caşcavalului porneşte (şi) de la familia Szocs, nişte oameni muncitori, care ne-au arătat unde se desfăşoară colectarea laptelui şi îngrijirea vacilor. Asta mi-a plăcut foarte mult, că e o relaţie de business care durează de 10 ani. Laptele l-am testat cu cozonac, e excelent 🙂

– sunt 230 de ferme mici şi mijlocii în zona Târnavelor, cu un total de vreo 9000 de vaci şi care dau 100.000 de litri de lapte pe zi. Asta înseamnă muuuult caşcaval.

– după ce e colectat într-o cameră specială care face totul automat, laptele ajunge în instalaţii de răcire, unde se păstrează până vine cisterna. Se fac teste, iar mai apoi este dus în fabrică, pentru prelucrare. Urmează altă serie de teste în laborator, pe urmă laptele intră pe linia de producţie. Spre deosebire de alte fabrici, aici chiar am putut vedea laptele cu ochii noştri, ba chiar am şi gustat nişte caş proaspăt ieşit. Era cald şi super bun la gust!

– laptele trece printr-un proces amplu în urma căruia ies nişte blocuri mari pe care un utilaj le porţionează automat, le trimite la împachetat şi, până să te dezmeticeşti bine, caşcavalul deja are ambalaj&etichete şi a pornit spre magazine.

– am fost prin fabrici de tot felul, la Sovata am trecut prin cele mai stricte reguli de igienă, cu spălat la fiecare 10 minute şi dezinfectat şi acoperit tot ce se poate. E drept că sunt câteva momente în care ai acces direct la produs şi se doreşte eliminarea oricărui risc de obiecte străine.

– caşcavalul afumat rămâne extraordinar, nu cred că există reţetă mai bună decât cea de la Sovata, care se păstrează din 1976, apropo. Deci e reţetă 100% românească, iar o parte din angajaţi lucrează acolo încă de când s-a deschis fabrica, în 1975.

Detalii extra găsiţi şi pe pagina oficială de Facebook a Hochland România – Bucuria Gustului.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu