in IT

Nu faceţi update la Android 5.0 pe Nexus 7!

nexus7_nexus10_loliipop_update

Folosesc de un an jumate o tabletă Nexus 7 (2012) şi până acum o săptămână am fost extrem de mulţumit. Nu mă joc, nu mă uit la filme, se mişcă suficient de bine pentru browsing, pocket, facebook, instagram, duolingo şi alte 2-3 aplicaţii. Sau se mişca, mai bine zis. A venit updateul la Android 5.0 Lollipop, l-am instalat, tableta a devenit inutilă. Pur şi simplu nu mai putea fi utilizată. Crashuri peste crashuri, freeze de 1 minut, lag şi bateria ţinea vreo 10 ore în standby. Am scos-o de la încărcat seara, dimineaţă era la 15%. Probabil că versiunea a 2-a (2013) se descurcă bine, dar dacă aveţi primul model de Nexus 7 nici nu vă gândiţi să faceţi update.

Dacă cumva aţi greşit-o deja, există o singură soluţie: downgrade. Vă întoarceţi la Andoid 4.4.4 (Kitkat) şi lumea va fi din nou un loc frumos. Cum faceţi asta? Cu un mix de tutoriale.

Primul e aici. Un alt tutorial e aici

O să vă loviţi de următoarele probleme:

1. Mergeţi la Settings – About Tablet şi apăsaţi de 7 ori pe Build number. O să vă întrebe dacă vreţi să intraţi în Developer mode. Pe urmă puteţi rezolva punctul 3 din primul tutorial, cel de pe AndroidPit (e acelaşi principiu, chiar dacă ăla e pentru telefonul Nexus 5).

2. Când ajungeţi la punctul 7 din tutorial, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare. N-o să meargă din prima butoanele de volum ca să intraţi în Recovery Mode. Atenţie! După ce apare opţiunea Recovery Mode, trebuie să o selectaţi şi să apăsaţi imediat pe Volume Up.

3. E posibil ca PCul să nu recunoască din prima tableta. În cazul ăsta, o porniţi de câteva ori în timp ce e conectată, până o vede USBul. La mine aşa a fost.

4. La final, pentru ca totul să meargă, eu am pus în acelaşi folder şi arhiva sistemului de operare, şi fişierele ADB Tools. O să vă anunţe că sunteţi pe punctul de a roota tableta şi că pierdeţi garanţia (în mod normal s-a dus de mult). Şi-apoi gata, tableta e ca nouă. Eu am făcut doar nişte screenshoturi cu modul în care aveam organizate iconurile şi am făcut backup la color note, în rest nu am făcut niciun fel de backup. Am instalat aplicaţiile din Google Play care erau salvate pe cont şi în mai puţin de 3 ore totul era ca înainte de Lollipop.

Probabil că ăsta e capătul de drum pentru Google Nexus 7, au trecut deja 3 ani de la lansare, nu vor mai funcţiona bine următoarele updateuri.

Foto via

18 comentarii. Leave new

 • Am avut si eu probleme dar ultimul update de pe 7 ian la 5.0.2 a rezolvat mare parte.
  Mai ajuta sa stergi partitia de cache (in recovery mode). Multe erori sunt cauzate de aplicatiile instalate si neoptimizate pentru Lollipop , spre exemplu facebook app bloca de multe ori tableta si cu el dezistalat tableta mergea mai bine (problema remediata intre timp).
  Pentru cei care inca mai au garantie daca faceti downgrade prin flashing pierdeti garantia.

  Răspunde
 • Eu pe Nexus 4 inca nu am facut update la Lollipop. Prefer sa mai astept. Faptul ca nu exista Xposed si GravityBox pe 5.0 e un big no no.

  Răspunde
 • Eu am trecut săptămâna trecută de la 4.4.4 la 5.0.2 și nu am nici o problema cu tableta. Cel mai bine e sa-ti resetezi softul la setari din fabrica si sa cureti cacheul din recovery mode. Asta e recomandat oricand se trece la o versiune noua majora pentru ca sunt înlocuite foarte multe fișiere critice. Eu zic sa mai încerci o data!

  Răspunde
  • Am încercat asta, n-a mers. Se mişca la fel de prost 🙂

  • 5.0.2 pe Nexus 7 (2012) e ok. Dar eu si hoinaru presupun am facut update de cand s-a lansat la 5.0 (acum o luna jumate). In timpul asta am albit ca mergea ca lumanarea in vant. Dar deh acuma merge bine datorita noua care am facut debug pe ulcerul nostru 🙂
   @Hoinaru : Incearca update la 5.0.2 si factory reset si ia-o incet adica instaleaza cateva aplicatii, stai o zi-doua , mai instalezi. Eu aveam probleme mari de la aplicatiile neoptimizate pentru 5.XX

  • Sau păstrez 4.4.4 şi merge totul perfect, la fel ca înainte 😀

  • Sau faci upgrade dupa 6 luni timp in care se rezolva toate erorile.

 • Dude, despre ce vorbești? 5.0, 5.0.1, 5.0. 2? Asta-i una. Doi: scrie și tu în titlu Nexus 7 (2012). Chestie de respect față de cititorii tăi, poate nu-i crezi atât de cretini ca cititorii de tabloide. Detaliile, monșer. Sunt mâhnit, ca posesor de Nexus (2013) de ușureli de-astea.

  Răspunde
  • Vorbesc despre 5.0, am şi specificat „A venit updateul la Android 5.0 Lollipop”. Cât despre titlu, am încercat să păstrez informaţia de bază şi să nu am un titlu kilometric, dacă şi ăsta e clickbait… N-o să-ţi vină să crezi ce tabletă cu Android se mişcă prost după update! Utilizatorii sunt în lacrimi, AU DAT BANII DEGEABA!

  • Omul a avut pretentia sa scrii in titlu anul aparitiei tabletei la care faci referire in articol, sunt doar sase caractere in plus.

  • cum se poate opri acele cereri de update ca eu nu pot sa le opresc si sunt destul de sacaitoare!!!

 • aici se potriveste clasica „am auzit ca ti-ai luat tableta cu Android. ai probleme cu banii?” :-j

  Răspunde
 • Upgradat saptamana trecuta Nexus 7 2012 la Lollipop 5.0.2, sters partitia de cache, acum se misca mai incet decat cu KitKat 4.4.4, dar fara freeze-uri, bateria tine cu 15-20% mai putin decat inainte.

  Răspunde
 • Se aplica si pe telefon Google Nexus I9250, ultimul update Cyanogen.
  Nu e Lollipop…da’ fieraria nu mai face față la bomboane.
  Asta e, imbatranim…

  Răspunde
 • Te-as ruga daca nu te superi sa faci un tutorial sau sa explici mai bine cum se face downgrade,pentru ca nu inteleg din tutorialele pe care le-ai pus tu..

  Răspunde
 • eu cu video-ul asta am facut downgrade: https://www.youtube.com/watch?v=-E-EF0QC0Gc

  Răspunde
 • Am o tableta nexus 7 2012, am reusit sa revin la android 4.4.4, dar ma tot sacaie mesajul care imi cere sa instalez 5.0.2. Cum reusesc sa fac sa nu mai apara? Multumesc

  Răspunde
  • Tii apasat pe i-ul de la notificare si o sa-ti apara info despre aplicatia de update. De acolo bifezi sa nu primesti niciodata notificari de la aceasta aplicatie si dupa un restart al tabletei ar trebui sa nu-ti mai apara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu