nexus7_nexus10_loliipop_update

Folosesc de un an jumate o tabletă Nexus 7 (2012) şi până acum o săptămână am fost extrem de mulţumit. Nu mă joc, nu mă uit la filme, se mişcă suficient de bine pentru browsing, pocket, facebook, instagram, duolingo şi alte 2-3 aplicaţii. Sau se mişca, mai bine zis. A venit updateul la Android 5.0 Lollipop, l-am instalat, tableta a devenit inutilă. Pur şi simplu nu mai putea fi utilizată. Crashuri peste crashuri, freeze de 1 minut, lag şi bateria ţinea vreo 10 ore în standby. Am scos-o de la încărcat seara, dimineaţă era la 15%. Probabil că versiunea a 2-a (2013) se descurcă bine, dar dacă aveţi primul model de Nexus 7 nici nu vă gândiţi să faceţi update.

Dacă cumva aţi greşit-o deja, există o singură soluţie: downgrade. Vă întoarceţi la Andoid 4.4.4 (Kitkat) şi lumea va fi din nou un loc frumos. Cum faceţi asta? Cu un mix de tutoriale.

Primul e aici. Un alt tutorial e aici

O să vă loviţi de următoarele probleme:

1. Mergeţi la Settings – About Tablet şi apăsaţi de 7 ori pe Build number. O să vă întrebe dacă vreţi să intraţi în Developer mode. Pe urmă puteţi rezolva punctul 3 din primul tutorial, cel de pe AndroidPit (e acelaşi principiu, chiar dacă ăla e pentru telefonul Nexus 5).

2. Când ajungeţi la punctul 7 din tutorial, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare. N-o să meargă din prima butoanele de volum ca să intraţi în Recovery Mode. Atenţie! După ce apare opţiunea Recovery Mode, trebuie să o selectaţi şi să apăsaţi imediat pe Volume Up.

3. E posibil ca PCul să nu recunoască din prima tableta. În cazul ăsta, o porniţi de câteva ori în timp ce e conectată, până o vede USBul. La mine aşa a fost.

4. La final, pentru ca totul să meargă, eu am pus în acelaşi folder şi arhiva sistemului de operare, şi fişierele ADB Tools. O să vă anunţe că sunteţi pe punctul de a roota tableta şi că pierdeţi garanţia (în mod normal s-a dus de mult). Şi-apoi gata, tableta e ca nouă. Eu am făcut doar nişte screenshoturi cu modul în care aveam organizate iconurile şi am făcut backup la color note, în rest nu am făcut niciun fel de backup. Am instalat aplicaţiile din Google Play care erau salvate pe cont şi în mai puţin de 3 ore totul era ca înainte de Lollipop.

Probabil că ăsta e capătul de drum pentru Google Nexus 7, au trecut deja 3 ani de la lansare, nu vor mai funcţiona bine următoarele updateuri.

Foto via