in De soi

Premiile Superscrieri – jurnalismul de calitate merită mai mult public

castigatori-superscrieri-2016-si-juriu_small

Acum câteva săptămâni a avut loc Gala Premiilor Superscrieri, evenimentul despre care am tot scris în ultimii ani. Mi se pare că s-a coagulat o comunitate a jurnaliştilor de valoare în jurul acestor premii, cu diverse evenimente conexe şi o activitate destul de intensă. De la an la an aceste premii s-au dezvoltat, a crescut numărul de categorii, iar atenţia de care s-a bucurat jurnalismul de calitate a dus la materiale mai muncite şi reapariţia jurnalismului de investigaţie.

Serios, investigaţia aproape că dispăruse din jurnalismul românesc în urmă cu 7-8 ani, într-un moment în care presa noastră era în derivă. Acum mi se pare că s-a format o masă critică de autori, care scriu tot mai mult şi mai bine. Presa a reuşit să facă tranziţia spre online, doar că n-a fost vorba de presa de trust, ci de jurnalismul independent (Casa Jurnalistului, RISE Project etc.).

În momentul ăsta cred că e, totuşi, un cerc destul de restrâns care are acces la aceste articole. Bula asta de oameni tineri, cu preocupări liberale, cred că ei sunt cei care formează în mare parte acest public. Următorul pas ar fi ca articolele astea să iasă în mainstream, în special anchetele de interes public (poate vă amintiţi distincţia făcută la Power of Storytelling între interesul public şi interesele publicului).

Nu ştiu exact cum am putea pune umărul la trecerea în mainstream a acestui jurnalism de calitate, dar presupun că putem începe prin a da unul din linkurile de mai jos unor oameni dragi la care nu ajung informaţiile astea în mod normal. 

Ediţia din acest an a Superscrieri a avut parte şi de un mic eveniment de tip „anti-conferinţă”, numit Superziceri, la care au vorbit Şerban Alexandrescu,  Emilia Şercan, Vlad Tăuşance, Vintilă Mihăilescu şi Mimi Brănescu. Nu i-am prins decât pe ultimii 3, însă ce vreau să punctez e că Mimi Brănescu e personalitatea anului 2016 pentru mine. Pentru Sieranevada, pentru curajul de a spune „STOP” şi a se opri din scris pentru serialul „Las Fierbinţi” cât încă e pe val şi pentru sinceritatea cu care a vorbit la evenimentul ăsta.

SUPERSCRIEREA ANULUI: documentarul „Clear Cut Crimes”, realizat de Romana Puiuleț, RISE Project – despre defrișările ilegale 

PREMIUL JURIULUI & SUPERSCRIEREA CITITORILOR & Premiul I INVESTIGAȚIE
seria „Toți oamenii generalului” (Centrul de Investigații Media & RISE Project)

CATEGORIA PORTRET
PREMIUL I: seria „De vorbă cu judecători români după gratii”, Andreea Pocotilă, (VICE România)
PREMIUL II: „Fuck off my broken heart”, Timea Honț (Casa Jurnalistului)
PREMIUL III: „Povestea singuraticului Miranda Lao și a curții secrete de pe Calle Cuba 815”, Bojan Voicu (Pressone.ro)

REPORTAJ
PREMIUL I: „Colectiv”, Redacția DOR (Decât o Revistă)
PREMIUL II: „Fabricat în Europa”, Laura Ștefănuț (Casa Jurnalistului)
PREMIUL III: „Mizerabilii 2015: Eduard vrea la școală”, autori Andrei Crăciun & Daniel Vrăbioiu/foto (Dela0.ro)

OPINIE – New Media & Blogging
Premiul I nu s-a acordat.
PREMIUL II: „DIICOT, poveşti erdoganiste cu Sky News”, Andrei Luca Popescu (Gândul.info)
PREMIUL III: „Teocrația România”, Vlad Levente Viski (Adevărul)

INVESTIGAȚIE
PREMIUL I: seria „Toți oamenii generalului”, Ana Poenariu & Ovidiu Vanghele (RISE Project & Centrul de Investigații Media)
PREMIUL II: „Panama Papers”, RISE Project & „Panama Papers”, RISE Moldova
PREMIUL III: „Academiile de întreținuți”, Roxana Garaiman (Pressone.ro)

TV & VIDEO-JURNALISM
PREMIUL I: „Clear Cut Crimes”, Romana Puiuleț (RISE Project) și „Dom, Dom să-nălțăm!”, Alex Nedea (emisiunea În premieră/Antena 3)
PREMIUL II: „Ultimul căldărar”, Cosmin Bumbuț & Elena Stancu (Teleleu.eu) – documentarul nu a avut lansarea oficială pentru public, urmărește-l în festivaluri și alte evenimente locale
PREMIUL III: „Dinastia PSD – documentar Digi24 despre culisele deciziilor care ne-au afectat pe toți”, autor Alex Varninschi (Digi24)

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu