2012, 20132014.

Reiau seria asta de articole, după 2 ani de pauză: 2015 a fost anul în care vlogosfera a scos capul în lume. Primul vlogger într-o campanie pe TV (Mickey Haş şi Pandalie pentru Telekom). În rest, vlogosfera a vrut, dar n-a reuşit acel boom pe care îl aştepta toată lumea. S-a mai bătut apa în piuă cu Instagram, s-au mai făcut câteva campanii de umplutură. Rămânem în cap cu „Părinţi la şcoală”, „O lună doar cu cardul” şi poate „Salvează ciocârlia”. Să zicem că am acoperit, sumar, pentru arhivă.

2016

Pentru blogosferă, 2016 a fost anul video-ului. Multe companii au vrut să testeze în zona asta, încurajate de apariţia câtorva daily vloggeri (Mariciu, Pandutzu, Ariel, Costin, Alex Negrea, Ciubotaru). Nu toţi au fost constanţi, dar ei au creat cel mai mult content, aşa că au atras atenţia agenţiilor.

Campaniile pe bloguri au fost răzleţe, cred că ăsta e cel mai potrivit termen. S-au împărţit în două: cele serioase, pe bani buni, şi cele făcute la kilogram. În prima categorie s-au folosit mai puţini bloggeri, dintre cei consacraţi (Zoso, NwRadu, Cetin, Manafu, Cristina Bazavan etc.), în a doua categorie au fost aduşi pe la evenimente tot felul de bloggeri mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Categoria asta de evenimente mi-a adus aminte de 2011-2012, când toată lumea făcea câte un happening cu punguţe şi fără concept.

Per total au plecat nişte bugete dinspre blogging, iar asta s-a simţit cel mai bine la bloggerii din valul 2. Acolo unde se gândea o campanie cu 10 bloggeri acum s-a ajuns la 5. Unde erau bani pentru 5 bloggeri s-a ajuns la 3 şi tot aşa. Eu am avut cu 50% mai puţine campanii decât în anul precedent, dar nu ştiu dacă e relevant, încă de acum 3-4 ani mi-am propus să mă axez pe business

Radu zice că a câştigat cam aceeaşi sumă de bani ca în 2015, în condiţiile în care a avut o creştere a traficului de 46%. 

LE: Mulţi dintre bloggerii de top spun că au făcut mai mulţi bani în 2016, ceea ce îmi confirmă teoria, bugetele s-au concentrat pe câteva nume cu rezultate bune.

Noua jucărie cool

Deşi se simţea o scădere încă din 2015, anul trecut blogosfera n-a mai fost jucăria cool din agenţii. Early adopterii au început să lucreze tot mai mult cu vloggeri. Probabil că în 2017 va continua trendul ăsta, cu ajutorul companiilor care reacţionează mai greu, brandurile de tip „me too”.

Acolo unde nu s-a lucrat cu vloggeri, s-a încercat convertirea bloggerilor. „Nu faci şi tu un video simpatic?” – am auzit de câteva ori întrebarea asta. Brandurile care comunică mult pe fun au cerut asta bloggerilor, iar rezultatele n-au fost mereu OK. Unii bloggeri pur şi simplu nu sunt simpatici 🙂

Probabil că abia în 2018 se vor aşeza lucrurile, cu anumite campanii gândite pentru vloggeri, altele pentru bloggeri. Nu, n-o să se mute toate bugetele pe video, chiar dacă lumea va consuma tot mai mult forma asta de conţinut. Şi nici n-o să fie nevoie de 150 de oameni care râd la cameră şi îşi filmează ziua, aşa că puteţi să renunţaţi la planurile de a fi „Casey Neiştaţi” de România.

2016 a fost anul în care s-au mai ridicat câţiva bloggeri, unii cam artificial (şi se vor fâsâi la fel de repede), alţii pe muncă multă. Am avut şi 2 reveniri spectaculoase (Andressa, Miruna) şi cel puţin o dispariţie cu zgomot (Adriana Şandru). Au mai dispărut şi vedetele cu blog, probabil tot din cauză că s-au diminuat bugetele şi acolo nu era vorba de pasiune reală.

Tot 2016 a fost şi anul în care au dispărut cele mai multe evenimente sponsorizate fără nicio noimă de branduri. Acele „proiecţele” făcute pentru bani de organizatori, din care brandul se alegea doar cu o menţiune la finalul câtorva articole.

Dintre companiile care au băgat bani în campanii pe bloguri le avem pe cele 3 mari din telecom, câteva bănci, cele pe food (KFC, Pizza Hut) + nişte chestii punctuale. Branduri care au construit ceva pe nişe au consolidat ce aveau (ex: Electrolux pe cooking), dar chiar şi acolo lucrurile s-au mai domolit. O să fac abstracţie de faptul că personalitatea anului în online a ieşit un blogger culinar, am explicat aici de ce.

Din păcate n-am nimic top of mind. Ştiu cam ce campanii au fost, dar nu-mi vine una mare şi mişto în cap. Las aici lista câştigătorilor de la Webstock, să ne amintim peste ani cam ce campanii se făceau.

2017?

Ce cred că e nevoie în 2017:

  • T5 pentru toată lumea. Transparenţa trebuie să crească pentru a credibiliza întregul mediu.
  • Mai puţine certuri, mai multe critici elaborate. Dacă ar fi să rescriu articolul ăsta, probabil că aş nuanţa lucrurile mai mult.
  • Proiecte mari şi poziţionare mai bine definită pentru bloggerii generalişti. 

Păreri?

10 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu