Am avut ocazia să testez casca wireless Plantronics SAVI 3IN1 W720 mulţumită celor de la ABN Systems. Până să vă spun cum mi s-a părut, trebuie să vă explic cum am ajuns să-mi doresc o astfel de cască.

Eram în ultimul an de liceu şi făceam parte dintr-o gaşcă foarte mişto cu care stăteam ore în şir pe Skype. Fiind an cu BAC şi admitere la facultate nu prea era normal să-mi pierd nopţile în faţa calculatorului. Aşa că imediat după ce se culcau ai mei, deschideam computerul, intram pe Skype şi închideam monitorul vorbind ore în şir, uneori adormind cu căştile pe urechi. Erau nişte căşti obişnuite, cu fir scurt şi plastic ieftin care mă obligau să stau în pat într-o poziţie ciudată şi îmi lăsau nişte semne dubioase pe faţă. Ajungeam la liceu chior de somn, cu gâtul strâmb şi urme pe faţă. Zici că mă bătuse Skype.

Eh, atunci aş fi dat orice pentru nişte căşti wireless (sau cel puţin aşa credeam). A fost perioada în care făceam maratoane interminabile de glume şi poveşti, tot pe skype. La un moment dat am adunat vreo 48 de ore consecutive în cadrul aceleiaşi conferinţe (participanţii s-au mai schimbat dar conferinţa a rămas aceeaşi).

Mai târziu mi-am luat o cască bluetooth Plantronics, aşa am devenit fan al mărcii (modelul respectiv e depăşit, dar urmaşul e ăsta, ceva mai scump decât 610). Am început să o folosesc atât pentru telefon, cât şi pentru Skype, doar că auzeam destul de prost într-o singură ureche, iar interlocutorii se cam plângeau de calitatea sunetului în comparaţie cu căştile pe fir.

De-asta m-am bucurat când am primit în teste căsţile din poza de mai sus. Pe lângă computer, mai pot fi conectate la telefonul mobil şi la telefonul fix. Comutarea între cele 3 device-uri conectate se face prin butoanele din partea de sus a bazei. Pe cască există butoane de volum, mute şi buton cu funcţia “answer”. Adică tot ce trebuie pentru nişte căşti wireless cu care să te poţi plimba prin birou.

Bateria ţine destul de mult, dar depinde cât de departe staţi de bază (asta cred că era evident). S-a consumat în câteva ore când am folosit-o prin 3-4 pereţi la vreo 7 metri distanţă; cu baza la câteva zeci de centimetri a ţinut câteva zile. Şi dacă tot ziceam de pereţi, se aude perfect şi dacă eşti la 3 camere depărtare de bază. Sunt destul de confortabile, uşoare, iar microfonul se mişcă cam la 340 de grade, astfel încât puteţi să ţineţi microfonul şi pe stânga şi pe dreapta. Mi-a plăcut că microfonul are sistemul de rotaţie în trepte, adică rămâne unde îl fixezi şi după ce s-a uzat.

Singura problemă e preţul: 1.999 lei. Realist vorbind, trebuie să fii CEO, COO sau măcar director de vreun fel ca să-ţi permiţi astfel de căşti. Sau să ai mare nevoie de ele. E un device foarte util, care îşi face treaba bine, dar nu e accesibil oricui. Sigur, se pot găsi şi variante mai ieftine (chiar şi pe căşti.ro), dar nu-i acelaşi lucru.