Am anunţat acum câteva săptămâni că o prietenă caută pe cineva care să se ocupe de un proiect, iar eu dau o mână de ajutor. Am primit câteva zeci de înscrieri, le-am analizat şi am tras nişte concluzii. Din păcate, sunt văicăreli clasice de tipul „nu vine nimeni din urmă”. Cred că fiecare generaţie a zis asta, însă pe vremea mea… 😀
A fost un bun prilej să văd cum reacţionează studenţii care au ceva timp liber şi vor să lucreze în zona de online. Două tipuri de probleme: de formă şi de atitudine. Alea de formă sunt perfectibile, celelalte nu prea.
1. Dacă eşti student şi ai un deadline lejer, nu te grăbi să trimiţi aplicaţia pentru că vei ajunge să faci typos. Şi nu vrei să faci typos într-un mail în care trebuie să demonstrezi că eşti bun.
2. Când aplici pentru un proiect de publishing, ar fi mişto să încerci să scrii cu diacritice. Nu e obligatoriu, nici eu nu scriu în toate situaţiile cu diacritice, dar măcar când sunt chestii mai importante.
3. Stick to the brief. Dacă ţi s-a cerut să spui ce culoare îţi place, nu ajută pe nimeni să spui şi ce maşini îţi plac, şi care e numărul tău de la pantofi, şi ce muzică asculţi.
Dincolo de asta, problemele de atitudine sunt mai nasoale. „Uite, am văzut ce scria pe blog, ştiu că trebuie să aplic, dar mi-aş dori să-mi dai mai multe detalii”. Deci spune-mi despre ce e vorba şi mai apoi o să decid dacă merită să scriu 15 minute la un email de două paragrafe.
Sau abordări pe Facebook de la oameni pe care nu-i cunosc personal: „ştiu ce scrie, dar mă gândeam că totuşi îmi poţi spune MIE”. Sigur, bulgăraş de zăpadă, cum să nu-ţi spun tocmai ţie, mai ales că nu te cunosc. Dacă mă ai în lista de pe Facebook înseamnă că suntem super prieteni şi facem concesii pentru prieteni. Doar că nu.
Sau: „îţi zic acum câteva chestii, dar crede-mă pe cuvânt că dacă ne întâlnim o să vă convingeţi că mi se potriveşte; hai să ne întâlnim!”.
Şi, nu în ultimul rând, abordări de tipul „eu am deja experienţă, sunt convins că sunt omul potrivit, uite ce proiecte mai am, te-am convins? Ah, dar nu ştiu exact dacă o să am timp, dă-mi mai multe detalii”.
În afară de asta am primit şi câteva aplicaţii foarte mişto, unele extrem de creative. O să ne sfătuim săptămâna asta şi alegem pe cineva.
1 comentariu. Leave new
Uite, fiindcă tot vorbeşti de generaţia ce stă să vină, nu înţeleg de ce nu încercaţi să vă adresaţi şi generaţiei ce stă să se ducă, mai ales că este vorba de o aplicaţie online.
Poate că ne vom simţi băgaţi în seamă şi măcar ne vom bucura, chiar dacă nu vom reuşi niciodată să aplicăm.