Trăim într-o perioadă dominată de alb şi negru, de fals şi adevărat. Se tot vorbeşte despre fake news ca principală problemă în era social media. Ideo Ideis a abordat subiectul ăsta într-un fel prin campania „Pe tine cine te minte?”. Copiii şi adolescenţii sunt cei mai expuşi la asaltul de informaţii false, iar riscul este să îşi piardă încrederea în orice sursă de informaţie pe care o au în jur. Asta dacă nu şi-au pierdut-o deja.
Pe de altă parte, am observat o dorinţă tot mai frecventă a oamenilor de a-şi impune propriul adevăr, de a se lupta pentru el. Nu contează că mai există o altă parte a poveştii, că două viziuni diferite nu se împart în adevăr şi minciună. Refuzăm din start adevărul celuilalt şi ne convingem că realitatea noastră este singura validă. În felul ăsta ne izolăm de celălalt, îi zicem că e mincinos. Sau, dacă vrem să fim foarte politically correct, îi spunem că are „alternative facts”.
Cel mai nasol e că în contextul ăsta nu mai lăsăm loc pentru imaginar şi tot ce înseamnă el. Dacă toate lucrurile trebuie să fie autentice, ne frânăm în mod automat imaginaţia. În secolul vitezei nu ne mai dăm timp să visăm cu ochii deschişi, să sperăm la lucruri măreţe. Nu mai e vreme pentru joc şi joacă atunci când tot ceea ce trebuie să bifezi e adevărul.
Şi fix imaginarul e cel care face legătura dintre copilul din noi şi adult. Imaginarul reprezintă această punte de legătură spre visare. Odată ajunşi la maturitate, atingem planul imaginar tot mai rar, în general prin diverse forme de cultură.
În cadrul parteneriatului cu Ideo Ideis, cei de la BRD aduc în discuţie noţiunea de imaginar şi cât loc mai are el în vieţile noastre astăzi. Dacă discuţia dintre adevărat şi fals (sau, mai bine zis, adevărul meu şi adevărul tău) ne depărtează unul de celălalt, planul imaginar ar trebui să fie cel care ne aduce mai aproape, printr-o realitate construită pe baza unor convenţii pe care le acceptăm împreună. Şi nu e loc mai simplu în care poţi ajunge la imaginar decât în sala de teatru.
Pentru a explora puţin trecerea din planul real spre alte perspective, BRD a creat Detectorul de imaginar, un quizz scurt inspirat din spectacolele care se joacă la Ideo Ideis anul acesta.
Îl puteţi accesa aici, iar această joacă cu imaginarul vă poate aduce una dintre cele 20 de invitații duble la Festivalul Național de Teatru de la București, între 20 și 30 octombrie 2017. Sunt spectacole numai unul şi unul, aşa că vă recomand cu încredere să vă imaginaţi deja pe scaunele uneia dintre sălile de teatru din Bucureşti 🙂