in Branded

Telefonul tău poate fi folosit în cercetarea împotriva cancerului

E clar că telefoanele pe care le avem în buzunar în fiecare zi au o putere de calcul impresionantă, mult peste ceea ce aveau computerele obişnuite în urmă cu câţiva ani. Şi ideal ar fi să nu folosim aceste telefoane doar pentru jocuri şi social media. Mai ales dacă dăm nişte mii de lei pentru cel mai nou device de pe piaţă.

Şi cum nu avem cu toţii operaţiuni complexe de făcut cu smartphone-ul, am putea măcar să contribuim la o cauză bună, cum e combaterea cancerului.

DreamLab e o aplicaţie mobilă care a fost lansată recent de Fundaţia Vodafone România şi care accelerează cercetarea împotriva cancerului. Cum face asta? Se foloseşte de puterea de procesarea a mai multor telefoane, creează o reţea între procesoarele acestora şi rulează nişte calcule.

Totul are la bază un algoritm ce analizează nişte date ce ai nevoie de o putere mare de procesare. Dacă 100.000 de telefoane ar funcţiona 6 ore pe noapte timp de 3 luni cu aplicaţia DreamLab instalată, ar putea analiza informaţiile pe care un singur computer le-ar putea obţine în 300 de ani.

 

La momentul la care am instalat eu aplicaţia, erau 107,922 de oameni care şi-au pus telefoanele în slujba cercetării.

La instalare poţi selecta câte date vrei ca aplicaţia să folosească (oricum e gratuit traficul folosit de aplicaţia DreamLab în reţeaua Vodafone), precum şi proiectul de cercetare. La alegere sunt: tumori maligne – descifrarea corelațiilor genotip-fenotip (Garvan Institute of Medical Research – Australia), medicamente personalizate genetic pentru tratamentul anti-cancer (Imperial College London – Marea Britanie) și folosirea arhitecturii genomului în elaborarea medicamentelor personalizate pentru pacienții cu cancer (Istituto Firc di Oncologia Molecolare – Italia).

Odată ce aţi ales proiectul, nu rămâne decât să băgaţi telefonul la încărcat şi să-l lăsaţi să-şi facă treaba.

DreamLab a fost lansată în Australia în 2015, fiind apoi preluată în Noua Zeelandă, UK şi Italia de Fundaţiile Vodafone din fiecare ţară. Acum a ajuns să fie localizată şi în România. Extra detalii găsiţi aici.

Aplicaţia DreamLab poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store.

6 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu