in All Sports, Romanica noastra

Ipocrizie sau 'cum se face rating'

N-ai auzit in viata ta de Alina Dumitru. Nici eu, recunosc. Peste 3 luni n-o sa mai stiu cum o cheama, si peste un an n-o sa mai stiu la ce s-a luat medalie si la ce nu s-a luat nimic. In cercul lor restrans, pasionatii judo-ului prevedeau victoria asta. Sau poate o medalie. Noi n-aveam nicio idee despre cine participa. Si cu toate astea jurnalistii ne baga pe gat toate informatiile de care dispun.

Pe langa o noua definitie a globalizarii (Finala Olimpica este atunci cand o sportiva din Romania, Europa si una din Cuba, America concureaza intr-un sport Japonez, Asia) avem parte si de o noua doza de jurnalism tampit. Ajunsa in cateva ore „from zero to hero” Alina Dumitru ne zice ca o sa ramana la fel de modesta. Reporterii insista. Scriu zeci de stiri. Incep sa-i creioneze povestea vietii, a vecinilor, a familiei, a antrenorului, a sportului etc. Am vazut asta si la Diana Mocanu, Catalina Ponor, Andreea Raducan si multi altii. Cum s-au simtit inainte, cum s-au simtit dupa, cu cine au vorbit la telefon, cine nu i-a sunat si de ce, 7 lucruri pe care nu le stiti, 10 lucruri pe care le stiti, TOP 100 adversari etc.

Asa ne tratam noi eroii. Cu 10 front-page-uri in ziarele importante, 35 de stiri, 4 zile de interes si ani de ignoranta.

5 comentarii. Leave new

 • asa, si? tu cum ii tratezi pe eroii astia? nu conteaza ce-ti dau EI (ziaristii), conteaza ce vrei sa afli TU. numai ca tu, de lene, inghitzi DOAR ce-ti dau ei. no problemo, dar macar nu comenta.

  Răspunde
 • In principiu ai dreptate, dar nu inteleg faza cu „ani de ignoranta”. E normal sa se scrie atunci cand au un rezultat. Ar fi stupid sa se scrie pur si simplu cu iz de mondenitate. Ajunge ca fac asta cu fotbalistii.

  Răspunde
 • Stii ce-i culmea? Ii condamni pe ei pt ignoranta, dar mata zici singur ca a ajuns BRUSC hero. Deci oricat ai critica ai imprumutat fix buba lor, o valorizezi doar dupa ce are medalia la gat. Mie una mi se pare normal ca daca descopera o valoare macar sa aiba curiozitatea sa vada sub ce piatra s-a ascuns pana acum. Eu una sper sa tin minte cine e Alina Dumitru.

  Răspunde
 • Perfect de acord. Alina Dumitru a fost aici o lamaie al carei suc vrei sa-l vinzi cat mai repede si cat mai proaspat. De aceea se stoarce cat mai mult din subiectul asta. Plus ca aceasta poveste este de una tip „Rocky”: pornita de jos, Alina a ajuns mare, cea mai mare!

  Răspunde
 • @pinkISH: nu vreau sa inghit atatea informatii.nu ma intereseaza acum in ce fel a ajuns pana aici, daca ei n-au fost in stare sa faca un reportaj pana acum. M-ar fi interesat mai mult o prezentare a sportivilor (una mediatizata, nu o emisiune pe TVR2 luni dimineata) in care sa vedem cu cine plecam. Un exemplu foarte bun e reportajul cu gimnastele (Reporter Special, Antena 3)

  @Carina: Rezultatul Alinei Dumitru e exploatat pentru ca pana acum, ne descurcam semi-jenant la Olimpiada. La inot baietii nu s-au calificat, Camelia Potec a intrat penultima in finala, la gimnastica baietii au fost ultimii si tot asa.Daca ar fi fost alte rezultate la fel de bune in alte sporturi nu stiai nici cum o cheama exact pe Alina Dumitru.

  @Sunny: Cand zic „hero” ma refer la perceptia generala pe care ziaristii o impun.
  Si stii care mi se pare cea mai mare problema? Ca se insista pe unele chestii si se uita amanuntele cu adevarat importante. Japoneza pe care Alina a batut-o in semifinala era invincibila de 11 ani. Asta am citit pe site-ul JO si abia azi a preluat si Tolontan informatia.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu