În noiembrie 2023 am făcut pasul cel mare (al doilea pas, după ce ne-am căsătorit) şi am cumpărat un aspirator Dyson. L-am prins la ofertă foarte bună de Black Friday, pentru „doar” 3200 de lei. 

E un model Dyson V15 Detect Absolute 2023. În acest moment aspiratorul e la un preţ foarte bun, de 3350 de lei, foarte aproape de cum l-am prins noi. Vine cu două capete mari de curăţare, cu un accesoriu pentru spaţii înguste şi unul intermediar, pe care nu prea îl folosim. Plus staţia de andocare (prinderea în perete) şi încărcătorul, normal.

3000 şi ceva de lei sunt bani mulţi pentru un aspirator, mai ales în condiţiile în care la un alt Black Friday, în 2021, am luat un alt aspirator scump, un Roborock S6. Voi reveni cu un articol separat despre experienţa de utilizare după 2 ani. Cert este că am ajuns să dăm 5000 de lei pe aspiratoare în ultimii 3 ani. Probabil că mai mult decât a dat toată familia extinsă în ultimele 3 generaţii.

De ce am luat şi un Dyson totuşi? Pentru că avem mai mulţi prieteni care sunt super încântaţi de acest model. Probabil că am întors pe toate părţile decizia asta vreme de 6 luni până când am apăsat butonul „cumpără”. Şi nu am regretat nicio clipă. Dar hai să vedem care e experienţa în funcţie de subiectele principale de discuţie:

Bateria

Dyson V15 Detect Absolute este un aspirator fără fir, care are o autonomie de aproximativ 45 de minute. Fix pentru libertatea de mişcare prin casă l-am luat, aşa că aici a punctat foarte bine. Eu reuşesc să aspir în toată casa (2 camere, 60 şi ceva de metri pătraţi) în vreo 17-20 de minute, iar aici includ şi canapeaua (e un detaliu important). Pur şi simplu încep să aspir şi mă plimb cu el prin casă până termin. La final rămâne o autonomie afişată de vreo 20-25 de minute. Probabil că aş putea să aspir încă una sau două camere cu acelaşi „plin” de baterie. Deci pentru un apartament de patru camere ar trebui să meargă foarte bine.

Îmi imaginez că cei care au o casă de 160-180 de mp, cu 5-6 camere, îşi permit să mai dea 200 de euro pe un acumulator extra, astfel încât să poată acoperi toată casa dintr-o singură aspirare.

Foarte important de menţionat e că nu avem covoare deloc în casă, deci aspir doar parchet şi gresie + canapeaua. 

Puterea de aspirare

Dyson are un sistem care adaptează automat puterea de aspirare în funcţie de nivelul de praf detectat şi de suprafaţă. Pe parchet aspiră în modul Auto, pe covor sau în locuri cu mai mult praf intră singur pe Boost (asta scade autonomia iniţială la vreo 25 de minute). Există şi un al treilea nivel de aspirare, numit Eco, care oferă o autonomie de aproximativ o oră şi care trage cu mai puţină putere. Nu l-am folosit niciodată şi nu cred că mă ajută prea mult.

Modul Auto este foarte bun, aspiră excelent prin casă, cu doar două treceri. Adică treci pe o bucată de parchet, apoi te întorci în aceeaşi poziţie şi mergi mai departe. A doua trecere (cea de retur, cum s-ar spune) nu e obligatorie, de cele mai multe ori nu rămâne nimic de la prima trecere.

După fiecare aspirare casa e bec şi în vasul de colectare e foarte mult praf şi păr adunat (aşa e când locuieşti împreună cu un ghem de blană). Surprinzător este cât de mult praf fin trage, inclusiv acarieni şi alte particule extrem de mici, micronice. De altfel, există un afişaj care contabilizează câte particule au fost aspirate, ba chiar le şi împarte pe mărimi. M-am uitat de vreo două ori la statistica respectivă din curiozitate, apoi nu i-am mai dat importanţă pentru că nu e nicio noutate să aflu că locuim într-un oraş plin de praf şi poluare.

Ar fi interesant de făcut un test comparativ cu acelaşi aspirator între diferite locuri din ţară, între Bucureşti şi Baloteşti sau Corbeanca, între câmpie şi o casă din vârf de munte.

Dar ca s-o încheiem cu puterea de aspirare, Dyson V15 Detect Absolute e un aspirator foarte capabil, mai ales dacă iei în calcul că funcţionează pe baterie. Nu are o putere la fel de mare precum aspiratorul cu fir Rowenta pe care îl foloseam înainte, însă mi se pare că peria specială îl face să fie mai eficient.

Ce mi s-a părut puţin aiurea la brand este că insistă pe reclamele care anunţă că noua generaţie aspiră de 2 sau 3 ori mai bine faţă de generaţia precedentă de Dyson. Adică vor să facă vânzări tot în rândul celor care au deja un Dyson şi care le-au dat nişte sute bune de euro. N-au reuşit decât să mă enerveze pentru că realitatea e că aspiră foarte bine şi modelul „vechi”.

Manevrabilitate

Este un aspirator destul de greu, are vreo 3 kilograme, însă în cea mai mare parte a timpului ai contact cu podeaua şi se „sprijină” în felul ăsta. Periile sunt extrem de flexibile, intră în toate colţurile cu uşurinţă, rămâne de văzut doar cât de bine va rezista în timp. 

E o plăcere să nu mai întinzi niciun cablu prin casă şi să nu muţi alimentarea dintr-o priză în alta. 

Nu oboseşti deloc după 17-20 de minute, iar tot procesul de aspirare este mult mai rapid. 

V15 Detect Absolute are un buton care trebuie apăsat în permanenţă, alte modele (V12, de exemplu) au buton clasic de On-Off. Aici părerile sunt împărţite, unii oameni preferă varianta cu buton apăsat continuu, alţii ar vrea să nu ţină mâna într-o singură poziţie. Din punctul meu de vedere e foarte bine cu buton cu apăsare continuă, în felul ăsta economiseşti baterie. Aspiratorul se opreşte instant, iar situaţiile în care ai vrea să-l manevrezi fără mâna în dreptul butonului sunt foarte-foarte rare.

Accesorii

Cea mai utilă perie de aspirare este cea care are şi un laser verde care îţi arată tot praful şi părul de pe podea. E excelent şi groaznic în acelaşi timp. Mai ales când aspiri din nou după două zile şi vezi că e iarăşi o grămadă de praf în toată casa. Avem prieteni care aspiră zilnic de când şi-au luat Dyson.

Aşa cum am zis mai sus, folosim accesoriul de covoare doar pentru canapea, dar mi-ar fi plăcut să avem şi acest accesoriu mai mic. Nu ştiu cum au gândit periile astea, dar nu se încurcă deloc părul în ele, aşa că le dau un punct bonus pentru asta.

Accesoriul de spaţii înguste nu prea ne ajută, iar peria intermediară (accesoriu combi îl numesc ei) cred că putea să rămână în ambalaj.

Mai au tot felul de accesorii interesante, care în general sunt scumpe, dar ai dat peste 3000 de lei pe un aspirator, la ce te-ai aştepta?

Concluzii

Dyson V15 Detect Absolute e un aspirator excelent, care face exact ceea ce promite. Rămâne de văzut cât va rezista în timp, însă după primele două luni de folosire pot spune că îşi merită banii. 

Nouă ne-a uşurat foarte mult experienţa de curăţare a casei. N-aş zice că a devenit o plăcere, dar nici nu mai e o corvoadă să întinzi aspiratorul, să-l tragi după tine prin casă şi să îl muţi dintr-o parte în alta. Pur şi simplu a devenit o chestie rapidă, pe care o bifezi şi mergi mai departe.

În continuare folosesc Roborock-ul pentru a aspira sub pat, Dysonul nu încape de tot, aşa că nu merge să acopăr toată suprafaţa patului cu el. Probabil că ar fi de ajutor un accesoriu pentru spaţii greu accesibile, dar momentan funcţionează foarte bine varianta asta.

24 de comentarii. Leave new

 • Era fain daca se incarca la USB-C, mai scapai de un incarcator.

  Răspunde
 • Eu am un Dyson de-asta din 2018 (evident modelul de atunci), si inca mai merge fain. Drept e ca n-am eu ditamai casa sa-l uzez foarte mult, dar imi fac treaba cu el de atatia ani. Chiar nu ma pot plange.

  Răspunde
 • L-am folosit fix dupa revelion in casa cuiva si mi s-a parut okey, dar nu de 5-6 ori mai bun ca sa justifice pretul. De asemenea, dupa 15 minute de utilizat cam simteai la mana.
  Ai mei au avut un aspirator fara fir de la Electrolux (700-800 lei acum 4-5 ani) si era okey, dar nu la fel ca ala pe fir, iar dupa 2 ani s-a dus bateria si costa 500 lei reparatul. A fost aruncat cu totul.
  Din toata experienta mea, pt. un apartament, un aspirator pe fir fara sac e cea mai buna combinatie.
  Nu am avut deloc experienta pana acum cu aspirator robot? Ala cum e? Care e calitatea aspirari la ala?

  Răspunde
  • Calitatea e ok, mai ales dacă îl setezi să treacă de 2 sau 3 ori. Problema e cu toată munca dinainte și de după.

  • Oameni buni, nu are nimeni cum să mă convingă să dau 3300 de lei pe un aspirator. Punct
   P.S Să ne înțelegem, am Miele. Care nu e ieftin. Dar, 3300 pe un aspirator, nu se justifică sub nicio formă. Și, din ce spui, nu e nici chiar perfect. Și perfect dacă era, nu ai cum. Sunt în stare să pariez orice că nu strânge mai bine mizeria/praful decât un aspirator de 1000 de lei.

  • Păi Miele fără fir începe de la 2500 de lei.

   De unde ai tras concluzia că nu e perfect?

 • Da, clar Dyson este top. Am un Dyson v10 absolut. Daca vreti totusi ceva mai ok la pret puteti sa luati Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10. Cineva m-a rugat sa caut ceva asemanator cu dyson, dar mai ieftin si pot sa confirm ca este Xioami G10 este comparabil cu v15, doar ca nu are ledul verde. Bonus are optiunea sa nu tii apasat pe buton.

  Răspunde
 • Da merita toți bani din lume!!❤️

  Răspunde
 • Si noi il avem.Suntem foarte multumiti.Recomand!

  Răspunde
 • Am un Dyson,m-am folosit de el 2 ani( am aspirat persian si par de pisica) am fost tare incantata de el,dar nu se mai incarca…am sunat la reprezentanta( numai in Bucuresti este) ….zic sa trimit acolo aspiratorul???
  De ce nu este reprezentanta in Cluj-Napoca?
  Dezamagire totala.

  Răspunde
 • Aia e, te-ai lăsat influențat de “bășinile” prietenilor și acum încerci să-ți justifici scăparea ca poate-ți mai vin idei de a justifica în fața soției banii aruncați pe o sculă de brand.
  În condițiile în care Rowenta sau Bosch costă 1500 lei și Xiaomi 800 lei pentru 90% feature-uri similare … las-o așa, ai înghițit gălușca și ai grijă pe viitor să nu-ți cumperi și viitoarea casă tot sub influența sfaturilor prietenilor cu mult mai mulți bani ca tine

  Răspunde
 • Las-o asa cum a cazut 😉
  Imi place mult de tine cum scrii 👍

  Răspunde
 • Barbata-miu mi-a luat un V8 de Craciun (asa este el mai romantic :)). A fost 300 de dolari, jumate din cat apare acum Dyson-ul vostru. E clar mai slab, dar isi face treaba. Imi trebuie mai ales pentru trepte (carpetate) si dormitoarele de la etaj. Mai am un Dyson din ala mare cu fir (Dyson Ball Multi Floor), de trage si covorul cu totul, dar mi-e greu sa il trambalez peste tot, asa ca il tin pentru cand face potaia prea mult par si e nevoie sa scot artileria grea. Mai am un Shark Rocket care, desi e cel mai ieftin dintre toate, mi se pare ca si curata super OK. Are fir, dar destul de usor de manevrat.

  Dyson-ul fara fir e senzational pentru tinut curatenia, dar bateria NU tine atat de mult pe cat ne-ar placea. Noi am schimbat deja o baterie la fostul cordless si aialalta a tinut inca un an, dupa care s-a dus totul pe copca. Asta noul cica nici nu mai are baterie detasabila, asa ca va merge cat va merge si am terminat. Altul, ca de-aia e societate de consum 😀

  Pretul este mare, dar jucaria in sine este buna de tot. Sa va fie de bine 😉

  Răspunde
 • De aia e asa de bun ca nu ai covoare…nu prea il vad facand treaba buna pe un covor cu fir scurt si des (de care se lipeste orice firimitura)

  Răspunde
 • Am V15 acasa si e grozav si pe covoare si pe gresie si pe parchet. Nu imi vine sa cred ca nu vedeam mizeria pana sa pun laserul pe ea.
  Ajuta foarte mult mai ales ca am copil mic si nu mananca tare ordonat inca.
  De 1 saptamana am cumparat un V8 (200Eur) si pentru casa de vacanta si isi face treaba excelent mai ales ca e doar gresie. Se vad imbunatatirile la V15 de la V8 dar si pretul reflecta asta.
  Eu sunt foarte multumit, dupa multa vreme pot sa zic ca e un produs care mi-a indeplinit asteptarile

  Răspunde
 • Eu am avut probleme cu el, îmi spunea incontinuu să verific filtrul, ca este foarte plin, dar el era complet curat, l-am și spalat de câteva ori. Am crezut ca sunt eu nebun de la un punct, așa ca am facut retur. Am comandat in schimb modelul Outsize, care are un motor un pic mai mare, volum aproape dublu și doua baterii, care nu mi-a facut nicio problema cu filtrul sau cu aspirarea. Da, merita.

  Răspunde
 • Am avut timp de 1 an si ceva o scula de genul asta, tot dyson, nu mai stiu ce model. M-a incantat cum arata, tehnologia etc. Cand am inceput sa-l folosesc a fost….meeeh. Pe covoare nu ma incanta cum merge, plus ca nu facea fata cu o singura incarcare. Pe parchet fara covor era ok, dar acolo orice aspirator face fata, chiar pe putere mica. Dupa 1 an si ceva imi arata ca este incarcat si dupa 5 min de utilizare era papa. L-am dus la reparat, a mai mers vreo 2 luni si de atunci zace intr-o cutie in debara. Una din cele mai mari tepe pe care am luat-o. Am revenit la aspirator cu fir, nu se compara cu jucaria asta.

  Răspunde
 • Ce tip de Roborok folosesti si incape sub pat? Caut ceva f slim, am inaltimea de sub pat de 6 cm si tot ce am vazut pe piata sunt destul de inalte. Multumesc anticipat de raspuns!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu