La sfârşitul anului trecut au început discuţiile despre modul în care va fi afectat advertisingul de criza economică.

Teorie

Şi s-a tot vorbit ba pe la Inspire, ba pe la Netcamp şi oameni din industrie explicau că o să fie nasol dar nimic de speriat. Că brandurile care vor avea curaj şi care vor investi în continuare în consolidarea imaginii lor vor avea doar de câştigat. Că este momentul în care diferenţierea în comunicare va conta cel mai mult în alegerea pe care o face consumatorul.

Naumovici spunea că e momentul ăla mişto în care pier cei mai slabi. Adică ar trebui să ne aşteptăm la spoturi mişto, competitivitate crescută, muncit pe brânci şi rezultate frumoase.

Practică

Ce au înţeles clienţii? *Nimic*
Online is dead. Asta clar. Creativity is dead. Interactivity is dead.

Dacă până acum se mai găseau bani pentru o campanie mişto, un online gândit sau un spot îndrăzneţ, acum totul e istorie. Urmează vremuri grele pentru MRM, iLeo şi celelalte agenţii de new media. Pentru că totul este acum offline. Iar clientul înţelege prin asta două lucruri: TV şi outdoor.

Brusc, au apărut o grămadă de mesaje pe strada pe care stau. Domo mă anunţă că magazinul lor este vis-a-vis de metrou. Cora (!) mă anunţă că au preţurile cele mai mici. Plus sunt şi ei acolo. Mai mult, Mercedes Benz mă invită în cea mai apropiată reprezentanţă a lor, care reprezentanţă este tocmai pe şoseaua Chitila! (Bine că nu m-aţi invitat la Ploieşti.)

Teorie

La nivel de agenţie, în afară de Leo Burnett care au tăiat în carne vie în noiembrie, toată lumea ne zicea să stăm liniştiţi. Au avut loc prin agenţii şedinţe de liniştit populaţia, s-a ieşit ‘pe post’ cu zâmbete largi şi s-a declarat sus şi tare că n-avem parte de criză.

Practică

În ianuarie au început concedierile. Ba pe la Next, ba pe la McCann, peste tot e cineva care îşi face bagajele. Peste noapte criza s-a adâncit, posturile au început să nu mai fie atât de sigure. Romtelecom şi-a făcut pitch pe genunchi şi urmează să aflăm curând cine a câştigat, iar acum se zvoneşte că unul din cei mai mari clienţi worldwide a părăsit grupul de comunicare cu care lucra şi a trecut la concurenţă.

Concluzii

Deocamdată criza nu ajută decât la scăderea costurilor. Şi aici trecem salariile, spaţiul cumpărat aiurea, concursurile cu prea multe maşini. N-o să avem prea curând un produs mediatic mai bun. N-o să scăpăm de spoturi naşpa, de campanii targetate prost, dar o să scăpăm de şmecheri care nu fac nimic prin agenţii (de unii măcar) şi de reclame difuzate la nesfârşit.