in Teatru

Un festival care creşte: Ideo Ideis

jartierele_alexandria

Am nimerit anul trecut la Alexandria aproape întâmplător. Şi m-am îndrăgostit pe loc de oaza asta de cultură din mijlocul deşertului numit generic „judeţul Teleorman”. Mi-am promis atunci că voi ajunge ori de câte ori voi avea ocazia la Ideo Ideis şi că voi încerca să iau cât mai mulţi oameni cu mine. Pentru că lumea trebuie să ştie ce eforturi fac copiii ăştia şi ce rezultate incredibile au.

Ediţia din acest an a festivalului mi se pare că a trecut la un alt nivel. Totul este mai aşezat, s-au făcut mici reglaje faţă de anul trecut, semn că ediţia precedentă a fost analizată cu seriozitate şi s-a îmbunătăţit pe unde se mai putea. Nu că ar fi fost prea multe lucruri de schimbat, dar şi din atitudinea organizatorilor parcă îţi dădeai seama că totul e sub control.

Ideo Ideis a devenit o certitudine de-a lungul anilor şi acum se lucrează la perfecţionarea unui eveniment matur. Anul acesta cred că au mai făcut un pas important spre îndeplinirea uneia dintre misiunile festivalului, aceea de a îmbogăţi viaţa culturală a oraşului Alexandria. Şi Ideo Ideis a reuşit asta printr-o serie de spectacole importante pe care le-a adus pe scena Casei de Cultură. De la „Femeia care şi-a pierdut jartierele” (care pe mine nu m-a dat pe spate, dar care are o distribuţie excelentă) până la „Biloxi Blues” şi „Fă-mi loc”. Nu e puţin lucru pentru un oraş de provincie din sudul ţării să-i ai în faţa ochilor pe Horaţiu Mălăele, Dorina Chiriac, Marius Manole sau Tudor Chirilă. E o contribuţie semnificativă la cultura oraşului şi, deci, un obiectiv îndeplinit.

O altă misiune îndeplinită în ceea ce priveşte festivalul ţine de atelierele dedicate participanţilor, ateliere care s-au diversificat foarte mult în acest an. Şi care i-au avut drept traineri pe Nicu Alifantis, Vava Ştefănescu, Nadia Trohin sau Vlad Petri. Plus atelierele de teatru tânăr, plus Serile Povestitorilor, plus Masterclassuri, plus toată experienţa de a te întâlni cu tineri de vârsta ta care îţi împărtăşesc pasiunea pentru teatru.

Iar puştii sunt, ca şi anul trecut, fermecaţi de ceea ce învaţă de la trainerii lor. Chiar dacă mulţi nu sunt la prima ediţie, deja îi ştiu şi eu de anul trecut. În clipul de mai jos, Nicu Alifantis demonstrează că se poate cânta pe orice text. Melodie compusă pe text la prima vedere, sper să apară curând înregistrarea completă:

Ideo Ideis este un proiect finanţat de A.F.C.N, realizat în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului şi sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Români frumoşi”. Evenimentul și-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf, Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Săndulescu și SC Brain SRL.

Parteneri: Primăria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU, FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Județean Teleorman, Societal, WeAreHere, Conciato, Focus pe Germană, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Județean Teleorman, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman.

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu