superscrierea_cititorilor_event

S-a mai încheiat o ediţie a Superscrierii Cititorilor, a mai luat DOR un premiu. De data asta a câştigat “Campioana fiecărui punct” – materialul despre Simona Halep publicat în Decât o revistă în această primăvară.

Anunţul privind câştigătorii este aici, tot pe linkul ăla găsiţi şi un top 10 preferinţe ale juraţilor. La evenimentul de premiere s-a discutat puţin despre cititorul ideal. Cred că mai avem ani lumină de parcurs până ajungem să-l cunoaştem pe cititorul ideal.

Şi ca să nu mai repet, notez aici declaraţia “oficială” pe care am dat-o în legătură cu jurizarea din anul ăsta.

Cred că demersuri precum Superscrierea Cititorilor reprezintă un bun exerciţiu critic pentru orice utilizator de internet. Mediul online ne pune în faţa ochilor tot felul de texte şi e de datoria noastră să învăţăm să le identificăm pe cele cu adevărat valoroase. Experienţa jurizării din acest an mi-a demonstrat că mai e un drum lung până acolo.

Momentan, cititorul român consideră a fi scriere bună aproape orice situaţie dramatică sau caz umanitar despre care cineva a povestit în câteva paragrafe. Şi cred că tocmai asta este menirea acestui concurs: să identifice scrierile cu adevărat bune şi să le aducă în faţa cititorilor drept punct de referinţă.

Şi ar mai fi o problemă: cred că oamenii care ştiu să scrie bine se apleacă prea mult pe un anumit tip de reportaj sau anchetă socială. De parcă la Casa Jurnalistului singura preocupare ar fi boschetarii naţiei. La fel cum prin alte locuri se tratează meşteşugit anumite cazuri umanitare. Dar să sperăm că-i doar un trend care o să treacă. Nu de alta, dar pe social se pot aborda şi alte subiecte.