in Educatie&Literatura

S-a deschis Universul lui Salvador Dalí – o expoziţie de văzut în Bucureşti

Miercuri a avut loc deschiderea expoziţiei „Universul lui Salvador Dalí” organizată la ARCUB Gabroveni. E un eveniment important pentru România, e o expoziţie care merită văzută şi care contribuie la o tendinţă foarte bună.

Mă bucur foarte tare că se întâmplă astfel de lucruri în România, arta e pe un trend ascendent în ultimii ani. Gândiţi-vă că avem în acest moment, în paralel, o expoziţie Salvador Dali şi una Picasso la Bucureşti şi o mare expoziţie Brâncuşi la Timişoara. Astea sunt nişte highlight-uri dedicate publicului larg.

Aici e o paranteză mai amplă pe care vreau să o fac. Sunt multe voci care spun că au mai văzut exponatele Brâncuşi prin muzeele din lume, deci nu e nimic nou (?!?) sau că expoziţiile dedicate marilor artişti internaţionali sunt subţiri. Sigur că nu vin lucrări precum Persistenţa memoriei (aia cu ceasurile leşinate) sau Femeia care plânge şi nu vom avea niciodată aceeaşi experienţă într-o expoziţie itinerantă precum ai într-un muzeu dedicat respectivului artist. Dar genul ăsta de eveniment este unul de masă, dedicat publicului larg. Care are ocazia să ia un prim contact cu universul unui anumit artist sau cu un curent.

Acest trend a fost început în urmă cu câţiva ani de Art Safari, care a democratizat accesul la artă sau l-a vulgarizat/banalizat, depinde pe cine întrebi. Art Safari s-a transformat într-o expoziţie continuă, comercială, foarte intens promovată, care în perioada asta defilează cu nişte genţi scumpe ca principală atracţie. Dar ar avut şi lucruri mai interesante de-a lungul timpului.

Ce mă întreb eu este dacă e aşa nasol să-i convingi pe oameni să meargă la expoziţii în general. Vorbesc, din nou, de publicul larg, care nu dă prin muzee de obicei.

Revenind la Universul lui Salvador Dali (am anunţat că e o paranteză amplă!) spaţiul de la Hanul Gabroveni este extraordinar folosit. E o întreagă călătorie care te introduce în arta lui Dali. Asta e important să avem în vedere, mi se pare o expoziţie excelentă pentru cei care nu au mai luat contact cu Dali până acum.

Pleci de acolo cu o idee foarte clară despre cine a fost Dali şi prin ce s-a remarcat. Sunt multe sculpturi, litografii, gravuri, bijuterii semnate de Dali. În total 170 de exponate pe care le puteţi vedea, plus o experienţă VR. Întregul traseu te trece prin toate camerele din Hanul Gabroveni, inclusiv prin subsol, care e superb restaurat şi pe care abia acum l-am descoperit. 

Mi-a plăcut că fiecare cameră explorează o altă latură a creaţiei lui Dali, de la sculpturi la mobilier, litografii sau bijuterii. 

Toate exponatele provin dintr-o colecţie privată a lui Beniamino Levi, care a colecţionat toată viaţa arta lui Dali. Nici nu vreau să mă gândesc cât costă să asiguri o astfel de expoziţie. Iniţial deschisă în Londra, în 2000, expoziţia s-a mutat la Paris în 2010, în cartierul Montmartre. Varianta itinerantă a expoziţiei se plimbă peste tot prin lume, a fost prin Franţa, Italia, Germania, Austria, dar şi Japonia sau Australia.

Expoziţia e deschisă în perioada 13 decembrie – 12 mai 2024, în fiecare zi a săptămânii, de la ora 10:00 până la 20:00. Preţul biletelor e de 75 de lei de luni până vineri şi 85 de lei sâmbăta şi duminica pentru vizitare fără experienţa VR. Dacă vreţi şi VR mai daţi 10 lei extra (deci ajungeţi la 85, respectiv 95 de lei).

Pentru copii preţul unui bilet e de 50 de lei în timpul săptămânii şi 60 de lei în weekend, fără VR. La fel, 10 lei pentru VR. Familiile au preţ special (2 adulţi + 1 copil sau 2 adulţi + 2 copii). Au şi alte discounturi şi pachete, le găsiţi pe site

Au şi o zonă de shop din care puteţi lua diferite suveniruri sau cărţi dedicate lui Dali, inclusiv nişte tablouri şi printuri la calitate foarte bună.

5 comentarii. Leave new

 • Bună ziua,
  Pentru pensionari aveți reduceri?

  Răspunde
  • De pe siteul oficial:

   Studenții (cu vârsta de până în 26 de ani) și pensionarii beneficiază de preț redus, 55 lei/bilet (luni-vineri) / 65 lei/bilet (weekend) (acces VR inclus). Achiziția acestor bilete se face exclusiv de la casa de bilete ARCUB (Str. Gabroveni nr. 50-53), prin prezentarea carnetului de student sau a talonului de pensie.

 • Sambata este aglomerat la casa de bilete?

  Răspunde
 • Este exceptionala,inedita,unica!…Nu o ratati,merita toti banii si sunt multe sali,nu e aglomerat

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu