De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutaţi informaţii pe un site aparţinând Statului Român şi să nu găsiţi ce vă trebuie? Mie mi s-a întâmplat frecvent şi mereu am zis în gând „băi, ăştia parcă au făcut special ca informaţia să fie greu de accesat!”. Guess what, în multe cazuri e posibil să fie adevărat. Şi vă spun asta după ce am analizat destul de mult problema. N-am eu o firmă care să-şi fi clădit succesul pe afaceri cu Statul, dar am mai interacţionat pe alocuri cu instituţiile din România. În plus, am mai întrebat în stânga şi în dreapta şi mi s-a confirmat că e o regulă: dacă există un document care trebuie neapărat să fie pe un site deşi funcţionarii nu-şi doresc acest lucru, el va fi îngropat în acel site.
La fel acţionează şi alte organizaţii care nu aparţin neapărat de Stat, dar care trebuie să justifice diferite cheltuieli. De-a lungul timpului mi s-a întâmplat de vreo 3 ori să primesc acest „brief” de la client. „Cum facem ca informaţia asta să fie cât mai ascunsă, să fie cât mai greu de accesat?„. De fiecare dată am rămas mască, iar prima oară m-a luat chiar pe nepregătite întrebarea. Eu încercam să explic acolo chestii de usability şi user journey iar oamenii voiau fix invers: să fie nevoie de cât mai multe clickuri ca să ajungi la o informaţie. Navigare intuitivă? Ce-i aia? Nu nene, hai să facem cât mai multe subpagini care să nu poată fi accesate decât din anumite zone. Eventual să le scoatem şi din search dacă se poate.
În ultima vreme mă înfurie astfel de abordări. Mă înfurie atât de tare încât îmi vine să mă opresc şi să le spun ălora care cer asta „băi, voi chiar sunteţi atât de nesimţiti? vreţi să faceţi oamenii să se chinuie în mod special pe siteul vostru?”. N-am făcut asta, însă am retezat din start anumite cerinţe spunând că nu sunt tehnic posibile. Unele chiar erau, altele pur şi simplu n-aveau nicio logică. Iar dacă tu, funcţionar plătit din bani publici sau din diferite fonduri cu scopul de a face bine refuzi să înlesneşti accesul la informaţie, îmi rezerv dreptul să mă revolt. Şi să fac ce e necesar.
Din ce-am înţeles şi de la alţi colegi de prin piaţă, cea mai mare problemă în momentul de faţă e cu declaraţiile de avere. Instituţiile care sunt obligate să afişeze aceste declaraţii caută să le ascundă cât mai bine pe site, astfel încât să respecte legea dar să-şi bată joc de cetăţean. Pentru că legea nu zice să pui o declaraţie de avere undeva, ci să o faci accesibilă publicului. Şi ăsta e doar un exemplu.
Foto: Wireframe via shutterstock