in Televiziune

În primul rând suntem nişte proşti cu toţii. În loc să ne concentrăm pe ştirea cu adevărat importantă a zilei de ieri, am ales să întoarcem pe toate feţele gafa unei fete care a fost îndrumată prost de producător. Băi fraţilor, după 25 de ani Justiţia îl ia la întrebări pe nemernicul ăla şi noi ţinem în Top Stories din News Feed (aş fi zis „prima pagină”, dar nu mai avem ziare) o întrebare pusă aiurea? Ar fi trebuit să curgă non-stop poveşti de la Mineriade pentru ca tinerele generaţii să ştie ce s-a întâmplat. E incredibil cât de uşor îşi schimbă focusul publicul larg, ne arată cât de simplu poate fi manipulată agenda publică. E, mai degrabă, o gafă a jurnalismului românesc, decât una a fetei de la Digi24.

A doua chestie e că la 25 de ani nu ai cum să ştii care au fost toate personajele episodice ale istoriei din 1990. Zicea cineva într-un comentariu pe Facebook despre cultură generală şi noţiuni de istorie. Păi care istorie, aia pe care nici noi n-o ştim cu adevărat? Manualele de istorie de pe care am învăţat eu se încheiau cu alegerea lui Emil Constantinescu şi apariţia ProTV. Acum cred că au mai adăugat o pagină cu intrarea în UE a României. Dacă ai 25-27 de ani şi nu te-a pasionat subiectul, n-ai de unde să ştii decât vag de mineriade, şi asta pentru că în 1999, când au fost opriţi la Costeşti, s-au mai dat nişte imagini din ’90 şi ’91.

Ţin minte de Pacea de la Cozia, de îngrijorarea părinţilor mei, care au trăit şi evenimentele din ’90, atunci am mai auzit poveşti. Dar aveam 11 ani. Dacă ai sub 25 de ani (şi fata aia pare să aibă), e foarte normal să nu ştii cine e Marian Munteanu. Nici măcar eu nu ştiam cine e, şi chiar m-a interesat subiectul, am ascultat o mulţime din cântecele lui Vali Sterian, am văzut zeci de poze, am citit puţinele poveşti scrise pe net.

iliescu_mineri

2 comentarii. Leave new

 • Sunt de acord cu tine, media are obiceiul de a deturna atentia de la lucrurile cu adevarat importante. Reactia celor de la Digi mi s-a parut oarecum exagerata.
  Ma uitam la stiri, cum ieseau toti de la Parchet, Iliescu, Cozma, Atanasie, etc si ma gandeam ca nu difera cu nimic de Cosa Nostra, doar ca la noi aici e mai balcanica. Dupa ce s-a intamplat in 90 si 91, i-au aplaudat si i-au ales in fruntea tarii de unde au fost capabili sa manipuleze istoria.

  Răspunde
 • Un nene care a fost si la Costesti si la Stoenesti. Alaturi de alti colegi...:)
  octombrie 26, 2015 9:00 pm

  Draga Alex, de oprit i-au oprit de-a binelea (pe mineri) la Stoenesti, chiar inainte de podul peste Olt, cu un tanc de-al armatei si dupa o bataie strasnica, in plina noapte (3-4 dimineata) administrata de baietii cu cagule negre.

  La Costesti, le-au cam dat drumul in timp ce un domn numit generalul Lupu – aka seful dispozitivului de jandarmi – s-a refugiat in casa unui profesor de geografie si cauta un drum de scapare (pe niste harti vechi de prin manualele de scoala).

  Asa au ajuns, spre seara, Cosma, Beja si ortacii, la Rm. Valcea unde s-au mai dat cateva bastoane si mai multe rangi prin piata centrala a orasului dupa care a urmat, cum bine isi amintesc parintii tai, ceea ce s-a numit atunci ”Pacea de la Cozia”.

  Dupa vreo luna, Cozma primea, definitiv, 17 ani de puscarie si, sperand ca va scapa, au mai pornit o data (ultima) spre Bucuresti. I-a oprit un domn, general de jandarmi, pe nume Tudor Cearapin – decedat intre timp – care ulterior a mai primit o stea pe umar.

  In rest, de acord cu tine, mai ales in paragraful doi. Sper sa nu fie cu suparare, pentru completare.

  Cu simpatie, Ovidiu!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu