in De soi

din_tren_adi_bulboaca

Despre Adi Bulboacă aş putea să vă spun că este coordonatorul fotografilor de la Ideo Ideis, dar n-ar fi suficient. Adi e unul dintre cei mai apreciaţi fotografi de teatru din România, e şi regizor de teatru, are o contribuţie importantă şi la câteva scurtmetraje autohtone şi lista poate continua.

Recent, Adi s-a hotărât să plece într-o călătorie cu trenul prin ţară. A anunţat asta pe Facebook şi a plecat (de fapt, întâi a plecat, apoi a anunţat). Am urmărit un pic treaba şi m-am gândit să-i pun câteva întrebări, ca să clarificăm situaţia.

Dacă totul merge bine, urmează să-l mai iau la întrebări pe Adi chiar în tren, când se mai adună poveştile.

***

De ce se dă Bulboacă cu trenul? Ce-ţi veni?

E un mix: primul motiv e că îmi plac foarte mult trenurile. Mi-au plăcut mereu, de când eram mic și mergeam la bunici cu trenul până să-și ia tata mașină, mi-au plăcut de pe la 16 ani când am început să plec prin alte orașe să fac poze, și au continuat să-mi placă și când am început să fotografiez teatru prin toată țara. Cealaltă motivație pe care nu pot să o ignor e albumul „Transit” cu fotografiile lui Cosmin Bumbuț, trenuri pe alb negru din timpul studenției lui. Ce se întâmplă acum concret e că vreau să mă plimb puțin, niște săptămâni sabatice în care îmi propun și să scriu, chestia pe care am ignorat-o tare când am descoperit că pot povesti prin imagini. Nu cred că fotografiile reușesc să suplinească chiar întru totul scrisul.

Ai spus pe Facebook că plănuieşti să te plimbi o lună şi ceva. Ai planul făcut în principiu sau alergi ca Forrest Gump până vei simţi nevoia să te opreşti?

Prima rută am pus-o pe hartie pe la 3:00 și m-am pornit la 5 fix. pe a doua la fel. Inițial mi-am imaginat că două săptămâni ar trebui să fie suficiente pentru un tur al ării cu trenuri personal. Acum îmi dau seama că de fapt durează mult mai puțin așa că încerc să-mi inventez chestii care să lungească toată calătoria.

Până acum deja ai făcut câteva sute de cadre, e potenţial pentru o expoziţie sau un album? Ce fel de brand ţi-ai dori să se asocieze cu un astfel de proiect?

Sunt destul de sigur că e potențial și de una și de alta, dar mă gândesc la ceva mai complex puțin, la un film, doar din fotografii. Cred că ce fac acum e doar prospecție pentru părțile care urmează. Toată chestia asta e un pic cam personală ca să o asociez cu un brand, nu în sensul în care mi-ar fi frică să nu fie terfelită (am văzut multe campanii fericite). Pur și simplu, majoritatea oamenilor pe care îi întâlnesc se plâng de mersul cu trenul în timp ce eu mor după asta. Caut motive să plec cu trenul, iar prietenii îmi spun că nu înâeleg deloc pasiunea asta a mea. Există și excepții. Oricum, în aceste condiții, singurul brand cu care m-aș asocia ar fi CFR-ul, ca să îi mai îndulcesc puțin imaginea, sau pur și simplu alt operator feroviar, ca să schimb un pic mentalitatea. Mulți dintre prietenii mei nu au urcat în tren dar știu ei de la alții că e foarte nasol.

***

Drumul lui Adi cu trenul prin ţară poate fi urmărit aici şi probabil că va fi transcris aici.

Va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu