Cu bucureştenii ne-am lămurit, 33% au ieşit la vot. Avem 1,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Adăugăm încă vreo 300.000 de minori şi ajungem la 2,1 milioane. Iar restul până la 3 milioane (populaţia reală a oraşului) sunt cetăţeni implicaţi, vocali, dar care n-au buletin de Bucureşti. Cei mai mulţi tineri.

Văzându-i cum se agită pe Facebook m-am întrebat dacă n-ar fi util şi normal să primească cumva drept de vot. Până la urmă sunt oameni care trăiesc de 3-5-10 ani în Bucureşti, care contribuie la aglomeraţia de la metrou şi din RATB, care sunt nemulţumiţi de drumurile neasfaltate, dar care nu şi-au mutat domiciliul aici.

Mi se pare că actuala situaţie nu are nicio legătură cu realitatea socio-economică a zilelor noastre. Tinerii (actuali şi foşti studenţi) trăiesc în Capitală fără niciun fel de act până în momentul în care îşi cumpără o casă, ceea ce le interzice drepturi esenţiale (şi îi scuteşte de nişte îndatoriri).

Pentru ca episoade precum cel de duminică să nu se mai repete cred că e nevoie să realizăm că bucureştean nu e numai cel de pe listele de vot, ci şi provincialul care s-a stabilit aici. Chit că are sau nu buletin de Bucureşti.

3 comentarii. Leave new

 • Fix la asta ma gandeam si eu. Te simti putin aiurea sa vezi ca, muncesti, traiesti, cheltui, te folosesti de tot ce inseamna Bucuresti si nu poti sa il/o alegi pe cel care ar trebui sa guverneze acest oras. In cercul meu „rata de conversie” este de 3 din 10 sunt bucuresteni cu drept de vot. Dar toti 10 platesc un abonament la metrou/RATB, cumpara mancare din hypermarketuri sau contribuie cumva la bugetul local al bucurestiului. Si sunt convins ca in randul „tinerilor” 24-35 de ani situatia este asemanatoare.

  Răspunde
 • Cei care locuiesc in Bucuresti (in camine sau in chirie) au obligatia legala de a obtine viza de flotant. Cu viza de flotant se poate vota la alegerile locale.
  Observatia ta se aplica in schimb pt cei care locuiesc in localitatile limitrofe Bucurestiului, dar lucreaza in Bucuresti. Au existat discutii despre o zona metropolitana care sa aiba administrare reunita cu cea a Bucurestiului, dar ca orice alt lucru bun a murit in fasa.

  Răspunde
 • Care sunt mai exact indatoririle si drepturile unei persoane care si-a facut CI in Bucuresti fata de una care nu are acel act? Sa voteze? Se vede ca nici aia care au nu o fac.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu