orv_munte

Weekendul ăsta am fost la o petrecere a burlacilor pe lângă Râşnov, aveam nevoie de o ultimă distracţie pentru bietul nostru prieten care e pe cale să facă pasul cel mare. Printre altele, am închiriat nişte ORV-uri precum cel din imaginea de mai sus pentru o tură ghidată prin munţi. Termenul de ORV vine de la off-road vehicle şi e oarecum generalist. Numai că maşinuţele cu care ne-am dat nu erau nici ATV-uri (alea au ghidon în loc de volan), nu erau nici Buggy-uri (fiind mai puternice şi mai solide decât un buggy).
Later Edit: Cică termenul corect e de UTV-uri (utility terrain vehicle).

plimbare_orv

Le-am luat de la Motoland, un showroom/service de la ieşirea din Râşnov. Găsiţi pe site-ul lor mai multe detalii, însă ideea e că trebuie să sunaţi dinainte pentru rezervare şi preţuri. Traseul pe care ne-a dus ghida a fost unul destul de uşor, dar chiar şi aşa a fost o experienţă foarte mişto. Exceptând partea cu praful, care ne-a transformat în mineri de ocazie. Nu mai plouase de mult prin zonă, aşa că am inhalat cam 73% din praful de pe munţii Carpaţi.

Toată povestea a durat vreo 5 ore, cu tot cu o pauză de hidratare în vârf de munte, mai sus de Holbav.

offroad_orv

Jucăriile astea au cam 100 de cai putere, între 300 şi 500 de kg şi ajung cam la 50 de km/h. Eu am avut noroc să merg şi cu cel al ghidei, care nu era limitat, aşa că am prins cam 70 la oră. Viteză la care efectiv simţi că zbori. Din fericire maşinuţele sunt foarte stabile, iar noi eram echipaţi corespunzător şi fixaţi în centuri.

La un moment dat eram pe o zonă de platou şi am ajuns la o stână sau ceva de genul, pentru că s-a întâmplat asta:

Partea bună e că am putut accelera suficient de tare încât să lăsăm câinii în urmă, mai ales că un singur OTV avea uşi, restul aveau nişte opritoare textile sau n-aveau nimic care să oprească o întâlnire cu colţii lui Azorel.

Per total a fost o experienţă cool, mai ales că am urcat şi prin pădure, printre copaci, pe nişte pante pe care mi-ar fi fost greu să le urc cu piciorul.

Cât costă? Destul de mult. Tura noastră a costat cam 700 de lei de maşină, deci 350 de lei de persoană, însă mi se pare că a meritat. Atât pentru peisaje, cât şi pentru condusul off-road.

Nu vă mai spun ce plăcere e să iei gropile cu o chestie care are nişte suspensii făcute pentru aşa ceva, să urci pe noroi, să treci prin râuri şi să goneşti pe vârf de munte.

Pentru curioşi, cam ăsta a fost traseul, Google zice că am făcut 60 de km.

traseu_orv