biziday-cover-768x284

Astăzi s-a lansat aplicaţia anunţată de Moise Guran în urmă cu mai bine de 6 luni. Trebuie să recunosc că eram destul de entuziasmat când am aflat că e aproape gata. Mă aşteptam să mă impresioneze cu ceva, dar cred că mă aşteptam degeaba. 

Dar să începem cu părţile bune: algoritmul de filtrare şi notificările + alerta de cutremur.

  1. Algoritmul de filtrare – în care presupun că s-a investit cel mai mult timp – pare o idee bună. Dacă va reuşi să înveţe lucrurile care mă interesează probabil că va fi util. Pe de altă parte, ar însemna să ne trezim tot într-un soi de bulă informaţională.
  2. Notificările – am instalat aplicaţia în cursul zilei şi chiar sunt utile. Am aflat că Dragnea măreşte salariile, că Cioloş a decis să ni se ridice iar maşinile şi că a fost un accident nasol pe DN1. Nu fac nicio aluzie, pur şi simplu asta am reţinut eu. 
  3. Alerta de cutremur – pare utilă, e mişto că există un video pe care oamenii îl vor putea urmări din când în când cu mici instrucţiuni în caz de cutremur. Dacă le repeţi de suficiente ori probabil că o să îţi rămână în cap. Ideea în sine mi se pare uşor panicardă „să ne pregătim că vine ăla MARE„. Also, alertă sonoră cu vocea lui Moise Guran? Really? Dacă începe telefonul să vorbească singur la 3 noaptea fiţi siguri că o să intru în panică.

Şi acum părţile rele. Sau, mai exact, partea rea, că e una singură. Şi anume articolul care anunţă această aplicaţie. Sunt acolo nişte explicaţii care zici că sunt inventate de o echipă de programatori foarte slabi. „E fără poze ca să nu consume mult net” – nu e ca şi cum Ghiţă Ciobanul depindea de aplicaţia asta. Problema cu internetul mobil în România ţine mai mult de calitatea semnalului, nu de câţi MB are fiecare. În plus, oamenii stau foarte mult pe Wi-Fi. Iar atunci când n-au Wi-Fi ţin datele închise!

Cine a gândit designul a avut o abordare extrem de nişată, ceea ce e paradoxal pentru o aplicaţie dedicată maselor. Da, nu trebuie să aibă 150 de MB, să încarce 30 de videos şi să trimită notificări push din 15 în 15 minute. Dar nici să arate ca un Notepad! Biziday a căzut în extrema cealaltă. Şi din dorinţa de a fi cât mai accesibilă oamenilor săraci (dar cu smartphone), riscă să fie neinteresantă pentru bogaţi. 

Ce sper eu e că partea grafică e într-o formă incipientă, iar articolul lui Moise Guran este doar un sales pitch eşuat. Altminteri există 2 variante, la fel de proaste: a) cineva i-a vândut simplitatea absolută ca pe o mare şmecherie sau b) el crede că se pricepe şi la aşa ceva, prin urmare a insistat foarte mult pentru design.

În concluzie, vă recomand să instalaţi aplicaţia măcar pentru alerta de cutremur. În timp, poate că veţi considera utile şi notificările.

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu