in Web

Facebook: Reachul scade, newsfeedul e plin de sugestii, dar Meta visează abonamente

Mi se pare incredibil în ce glob de sticlă trăiesc oamenii care iau deciziile la Meta. Facebook e în picaj liber în ceea ce priveşte reachul, iar chestia asta are două consecinţe. Pe de-o parte brandurile nu mai obţin afişări gratuite deşi au investit masiv timp şi bani pentru a crea comunităţi cât mai mari. Pe de altă parte nici publicul nu mai obţine nimic dintr-un Like sau Follow. Efectiv ajungi să dai click pe butoanele alea degeaba. Ceea ce se traduce şi printr-o încetinire pronunţată a creşterilor pe metricele de fani/followeri.

Şi cum ar putea să ajungă postările la cei care dau follow, dacă newsfeedul din aplicaţie este plin de „Suggested post”?

Situaţia s-a acutizat în ultimele luni, până în punctul în care pe mobil dai scroll şi vezi o grămadă de chestii despre care algoritmul crede că sunt relevante pentru tine. Din 10 postări probabil că vreo 6 sunt suggested, mai sunt două cu ads şi, aproape întâmplător, mai dai de ceva relevant de la oamenii sau brandurile pe care le urmăreşti.

Am analizat în ultimele luni câteva pagini mari şi scăderea de reach este de până la 30% de la un an la altul. Dacă ajungi să compari cu ce era acum 2 ani intri în depresie, că sari de -50%. Mai puţin de jumătate din reach în anumite cazuri.

Înţeleg că Meta încearcă să ofere o experienţă similară cu ce e pe TikTok, o aplicaţie centrată pe descoperirea de content nou, însă oamenii au obiceiuri de consum diferite în funcţie de reţea. Folosesc diferit Instagram, Facebook, TikTok sau Twitter.

Şi în tot contextul ăsta Meta se gândeşte să introducă abonamente de 14 dolari pe lună pentru userii care vor să scape de ads. Really? Asta era soluţia? O reţea care se duce în jos, care nu mai e cool, pe care nici brandurile nu prea mai vor s-o folosească, înceapă să ceară bani pe încă un tip de abonament?

1 comentariu. Leave new

  • nu-s interesati sa incaseze abonamentul. Sunt interesati sa fie in regula cu legislatia EU care zice ca n-au voie sa faca ce vor cu datele.

    Solutia lor e sa ramana asa cum sunt si cui nu-i convine sa plateasca. Si de aia au pus niste preturi umflate ca lumea sa stea linistita.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu