Câteva idei au fost importante în tot exerciţiul cu sirene de săptămâna trecută:

Prima: 

În Capitală, sunt aproape 400 de sirene însă doar 15% pot fi acționate și din dispeceratul ISU. Celelalte sunt vechi, așa că trebuie acționate manual, de regulă, de administratorul blocului.

A doua:

„Este o vulnerabilitate (…) Acesta este lucrul asupra căruia insistăm. Ar trebui ca aceste sisteme să fie centralizate, acţionarea să se facă în mod automatizat, fie de la un punct de comandă de la nivelul autorităţii locale, fie de la Dispeceratul ISU, pentru a scurta cât mai mult acest lanţ de alarmare”

A treia:

Multe sirene nu s-au auzit, desi primariile sunt obligate sa cumpere astfel de sisteme de avertizare a populatiei care costa mai putin de 10 mii de euro bucata.

Nu e rău că se fac astfel de simulări, dar nici nu cred că sunt menite doar ca să se afle cineva în treabă, cum zice Radu. Dacă 320 de sirene nu pot fi acţionate din calculator, înseamnă că avem nevoie de o investiţie de vreo 3,5 milioane de euro în sirene. Dar sistemul? Sistemul care le controlează? Ar trebui un upgrade şi acolo, nu? Dar parcă ar fi bune mai multe sirene, ca să creştem densitatea. Să luăm 650 de sirene! Şi uite contractul de 10-15 milioane de euro. Întâi creezi nevoia, apoi vii cu soluţia.

Serios, sirene? Mai rămâne să cumpere seu de oaie, ca să fie pregătite autorităţile să dea şfară-n ţară de pe dealurile Bucureştilor. 

Sunt o mulţime de motive din pricina cărora sirenele nu mai sunt eficiente în ziua de azi:

  1. Poluarea fonică este uriaşă în zonele urbane. Exceptând nopţile de vară, când se mai propagă sunetul cât de cât, avem permanent claxoane, ambulanţe, alarme, dispozitive zgomotoase prin casă.
  2. Locuinţele sunt mult mai bine izolate decât în anii ’50. Geamuri termopan, obloane etc.
  3. Bucureştiul s-a extins enorm de mult în ultimii 20 de ani. Avem suburbii, cartiere noi, a crescut densitatea de blocuri în anumite zone, deci sunetul se propagă mai greu.

Nu zic să ne bazăm pe mijloace electronice exclusiv, nu sunt de părere că orice om are telefon mobil şi că nimeni nu poate trăi doar cu 1000 de euro pe lună, dar hai să intrăm în secolul ăsta măcar în privinţa alarmării populaţiei. Altfel o să ne trezim că modernizăm şi Foişorul de Foc pentru a identifica incendiile în timp util.

PS: Nu, n-am sugerat în nicio clipă că Raed Arafat are propria lui agendă când vine vorba de echipamentele pentru situaţiile de urgenţă, nu ştiu de unde v-a venit ideea asta.