in Web

Sunt prea mulţi oameni care nu citesc contractele

Zarurile au fost aruncate, mailurile au fost trimise, ROTLD introduce taxa anuală pentru domeniile .ro. O chestie anunţată cândva între abdicarea lui Carol al II-lea şi venirea comuniştilor la putere, adică acum o veşnicie. Serios, îmi aduc aminte că în urmă cu 11-12 ani cumpăram primele domenii, direct de la ICI. Urma să fac afaceri pe internet pe banii altcuiva, am eşuat, am mai povestit despre asta, cert e că am luat atunci multe domenii. 10-15, nu mai ştiu exact câte. Când au văzut lista, domnii de la ICI s-au uitat lung şi mi-au zis că o să am bani mulţi de dat în curând, pentru că se va introduce taxa anuală pe domeniile .ro. 

De-atunci am auzit placa asta de zeci de ori, şi am zis-o şi eu mai departe clienţilor care se entuziasmau crezând că plătesc o taxă unică, „pe viaţă”. Dar cumva, există unii posesori de domenii .ro care n-au aflat până acum de prevederile respective aşa că se revoltă. Păi cum, să ne ia nouă dreptul nostru strămoşesc de a deţine zeci de domenii? Pentru asta am stat la coadă la pâine în comunism?

Probabil că cei mai mulţi au cumpărat de la un registrar autorizat, care avea promisiuni de tipul „înregistrare pe viaţă”. Marketing. Toată lumea ştia că nu e, practic, pe viaţă. Nu e ca şi cum se elibera domeniul pe baza certificatului de deces. Sau era vorba de viaţa ICI? 

A pus Vali un screenshot cu oameni care se smiorcăie, unii care vor să pună avocaţii pe ROTLD. Şi nu sunt singurii, am tot văzut astfel de postări pe Facebook în ultima săptămână. Niciunul n-a citit contractul pentru domeniile cumpărate, altfel nu se mai plângeau. Şi mi se pare incredibil, pentru că sunt oameni care fac business serios acolo, sunt oameni care se pricep la internet. Dar e mult mai comod să crezi că folosirea unui domeniu poate să coste 60 de dolari pe viaţă în condiţiile în care peste tot prin lume cumperi domenii cu plata anuală.

E bine, se eliberează sute de domenii cumpărate de nişte băieţi deştepţi care le-au luat ca să facă ei un site pentru bunica, la un moment dat, peste 50 de ani. 

Apropo de domeniile care se eliberează, am dat acum ceva timp de o situaţie absolut aberantă. Am lucrat cu un artist care trecuse pe la MediaPro Music pe vremuri. Când am cerut datele de acces la domeniu ni s-a zis că trebuie vorbit la ROTLD, că nu le are nimeni şi adresa aia de mail e desfiinţată de mult. Numai că MP Music nu mai exista ca entitate juridică. Am vorbit cu un avocat bun pe bucata asta şi am aflat că trebuie să faci nişte tumbe fantastice ca să obţii domeniul respectiv, aşa că până la urmă am dat drumul la site pe un alt domeniu şi am hotărât că e mai simplu să aşteptăm să expire. De-asta e nevoie de taxa ROTLD, nu ca să se îmbogăţească ICI.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu