in De soi, Turism

La început de decembrie, imediat după ce a trecut vacanța de Sf. Andrei, ne-am încumetat să dăm o fugă până la Balvanyos Resort.

Era perioada în care încă se discuta cum să-i aducă pe turiștii din Africa suspecți de Omicron. O perioadă mai relaxată, știam că urmează un val nasol, așa că ne-am dus și cu gândul că e ultima ieșire la hotel înainte de vacanța de vară. Probabil că am avut dreptate.

Despre locul ăsta auzisem de mult timp și părerile erau împărțite. Multe reviewuri bune, dar și oameni care s-au plâns de diferite lucruri, așa că am încercat să-mi setez corect așteptările.

Grand Hotel Balvanyos este amplasat cam la jumătatea drumului între Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, la câțiva kilometri de Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana. Waze zice 3 ore și jumătate pe A3 și Valea Prahovei pentru cei 250 de kilometri, dar realitatea e că scoateți cam 4 ore pe timp de zi, dacă aveți noroc. Noi am luat-o pe Cheia la dus, am prins niște tiruri și am ajuns în 5 ore. La întoarcere am scos puțin sub 4 ore, dar am și plecat la 8:30 spre București.

Hotelul

Subliniez povestea asta cu așteptările, pentru că atâta vreme cât înțelegi puțin contextul, vezi lucrurile diferit. De exemplu, știam deja că tot complexul are la bază un vechi hotel comunist care a fost modernizat cu simț de răspundere. Așa că nu m-am mirat când am văzut că e micuță camera standard. Sau când m-am strecurat în cabina de duș potrivită mai degrabă pentru copii slabi. Poate că celelalte camere or fi mai mari, n-am idee. Dar sunt anumite camere pe care n-ai cum să le faci mai mari dacă așa erau gândite inițial.

E bine că nu există aerul ăla de hotel comunist, n-a mai rămas nimic din el după renovare.

Locul este modernizat cu atenție, lobby-ul și restaurantele arată foarte bine, mobilierul arată bine, totul e foarte apropiat de ceea ce ar trebui să însemne 4 stele.

Restaurantele

Aici e mai mult de discutat. Sunt 3 restaurante în complex, fiecare cu targetul lui: Forest, Gastrolab și Fork. O să le iau pe rând, de la cel mai ieftin la cel mai scump.

Forest – e restaurantul în care se ia micul dejun, dar care are și meniu a la carte pentru prânz și cină. Aici găsiți lucrurile de bază precum ciorbe, papanași, varză cu ciolan, dar și diferite tipuri de paste sau risotto. Nu e un meniu foarte mare, dar au destule lucruri cât să mănânci doar aici și să nu te plictisești câteva zile. Ceea ce vă și recomand să faceți. Meniul e aici.

Recomand varza cu ciolan, pe o porție precum cea din poză cu 2 x varză și mămăligă dai vreo 70 de lei. Cu tot cu apă și service tax ajungi la un prânz de 100 de lei pentru 2 persoane, ceea ce mi se pare chiar decent. Papanașii n-au fost extraordinari, dar nici n-aveam poftă de alte deserturi din meniu.

La mic dejun am mâncat foarte bine. Multe opțiuni, diverse, multe diferențe între sâmbătă și duminică. Aș putea spune chiar că am mâncat mai bine decât la Marmorosch.

Gastrolab – aici am nimerit vineri seară, nemâncați toată ziua, ceea ce n-a fost neapărat o idee bună. Gastrolab este restaurantul cu preparate alese, cu tot felul de chestii experimentale, sau cel puțin așa e conceptul. Mititei de vânat, hummus cu jumări, bruschete cu trufe, de-astea. Meniul e aici. Numai că noi eram flămânzi, așa că am luat eu o porție de coaste cu cartofi, Antonia și-a luat niște colțunași cu ciuperci de pădure. Plus câte un ceai al casei și un singur desert cu găluște Somloi. Porția de coaste a fost mai mică decât jumătatea de porție de coaste de la Hard Rock Cafe. Dar la preț a fost peste HRC. Iar colțunașii ăia erau mai mult de aperitiv cald.

Cert e că am dat 160 de lei și am plecat flămânzi de-acolo. Poate că trebuia să luăm aperitive, dar nu mi s-a întâmplat niciodată să mănânc o porție de coaste și să nu mă satur. Am intrat și la Fork, am luat câte o ciorbă și o apă mare și alți 70 de lei mai târziu eram sătuli. Nu de loc, ci de mâncare.

Fork – acesta e restaurantul premium, care are doar meniuri de degustare. N-am încercat că nici n-am fi avut timp. Dar am văzut prețurile și meniul. 265 de lei de persoană pentru un meniu cu 5 feluri și opțional meniul de vinuri la 105 lei de persoană. Adică fix 150 de euro pentru 2 persoane cu tot cu vinuri. Dacă ați încercat și restaurantul ăsta, lăsați în comentarii impresiile voastre. Din ce-am văzut eu în weekendul respectiv aveau Foie gras, un mușchi de vită, un somn plus langoș ca antreu și ischler la desert. 

Spa-ul

Teoretic de-asta merge lumea acolo, pentru spa. Numai că aveam să aflăm la fața locului că nu e suficient să fii cazat acolo, trebuie să mai și prinzi loc la spa. Vineri seară nu ne-am mai dus, s-a făcut târziu până am reușit să terminăm cu ambele mese. Dar sâmbătă ne-am prezentat la recepția spa-ului pentru rezervări. Știam de la check-in că totul funcționează cu rezervări acolo, dar când am ajuns noi (pe la vreo 10) deja erau ocupate multe dintre sloturile orare disponibile. 

Ni s-au oferit 2 sloturi, unul între 13:30 și 15:30, altul de la 20:00 la 21:00, fără copii. Ceea ce s-a dovedit a fi convenabil, că n-aveam copii cu noi și chiar dacă am fi avut, cred că cei blănoși nu intrau în discuție.

Mă așteptam la o experiență similară cu ce e la zona scumpă de la Therme, totul arată excelent în poze, dar realitatea nu e chiar acolo. La Spa au fost câteva detalii care m-au cam făcut să strâmb din nas. Pe la saune și în zona piscinelor sunt anumite elemente ruginite, îmi vin în minte acum capacele de la sistemul audio care ar putea fi înlocuite cu un cost relativ scăzut. Mai sunt și alte detalii de genul ăsta care îți arată că au trecut ceva ani de la renovare și întreținerea se face doar prin punctele esențiale. 

Locul mi s-a părut curat, îngrijit, foarte mișto amenajat, dar impresia generală e că prețurile sunt puțin mai mari decât ar merita. Saunele, de exemplu, nici nu se compară cu ce e la Therme. Și, iarăși, e vorba de mici detalii care ar putea fi îmbunătățite. Sigur, au piscinele alea în aer liber, jacuzzi, piscina cea mare, loc pentru copii, dar nu e chiar în punctul ăla premium pe care îl deduci din preț.

La încheierea fiecărui slot orar erau scoși toți clienții din spa și era făcută o igienizare completă (sau cel puțin asta ni se spunea, n-am stat să verific).

Experiența generală

Sunt două cuvinte care îmi vin în cap când mă gândesc la Balvanyos Resort: scump și militărie. Scump pentru că am dat 1260 de lei pentru 2 nopți de cazare cu mic dejun inclus în camera standard plus vreo 450 de lei pe 2 mese și jumătate (sâmbătă am mâncat ciolanul, apoi seara doar porția de papanași). Fiecare notă include și 10% service tax, peste care vii cu tips dacă vrei. Noi am lăsat, ceea ce a contribuit la impresia generală că e overpriced totul.

”Militărie” pentru că n-am avut deloc senzația de relaxare acolo. Nu știu dacă are legătură doar cu pandemia sau așa e organizarea la ei, însă de când am intrat ni s-a spus că trebuie să facem rezervare pentru orice. Masa de prânz? Rezervare. Cină? Rezervare. Locuri la spa? Rezervare. Mic dejun? Rezervare, 3 sloturi orare, de la 8, 9 sau 10. Și mai era liber doar de la 8, ceea ce ne-a convenit până la urmă. Partea bună e că au verificat cu atenţie ambele certificate de vaccinare, cu buletinele în mână.

Am fost mereu cu ochii pe ceas, optimizând cât mai mult ca să ajungem la următoarea rezervare.

Sigur că nu poate toată lumea să mănânce în același restaurant concomitent, mai ales în timpuri de covid. Sigur că e nevoie de o igienizare suplimentară la spa, însă mi-ar plăcea să existe o soluție prin care să nu plec mai stresat decât am ajuns acolo. Poate niște reguli comunicate în avans legate de toate programările astea, poate posibilitatea de a programa din timp, cu intervale mai relaxate. 

Altfel, personalul mi s-a părut destul de ok. Ușor distant, dar ok. Nu ne-am simțit excluși în vreun fel, n-am simțit vreo atitudine ostilă doar pentru că eram români. Vechea legendă cu pâinea cerută în românește (pe care, culmea, ai mei au trăit-o la Miercurea Ciuc parcă, prin 1986) nu s-a adeverit de data asta.

Concluzii

Per total o experiență interesantă. Îmi place că e genul de resort montan care îți oferă mai multe chestii în același loc, restaurante, spa, vara e și un parc de aventuri pe-acolo. Este ce-ar trebui să fie un resort montan, cu tot spațiul necesar, liniștea pădurii și priveliștea frumoasă. Spre deosebire de înghesuiala sinistră de pe Valea Prahovei.

Însă prețurile sunt măricele, anumite detalii mai au nevoie de puțină atenție în ceea ce privește mentenanța, iar atmosfera nu e neapărat super relaxantă cu toate programările de care ai nevoie.

Nu știu dacă o să mai mergem acolo, Antonia ar vrea să mai încercăm o dată, poate în vară, eventual prindem un pic mai liber, în cursul săptămânii, facem și niște proceduri. Eu mă gândesc că putem merge într-un citybreak cu 500 de euro și descoperim un oraș nou din afară.

Cert e că Balvanyos Resort & Spa e o opțiune interesantă pentru câteva zile departe de București. Zona e foarte frumoasă și schimbați total peisajul la doar o oră de Brașov. 

Despre ce-am vizitat prin zonă revin într-un articol separat.

7 comentarii. Leave new

  • posibil sa fie invers Fork vs Forest

    stiu ca Fork este cel Gourmet (cum zici tu premium) – au deschis unul si in Ana Tower recent

    iar Forest este cel basic, din lobbyul hotelului, unde intri direct din receptie si unde iei si micul dejun

    nu?

    Răspunde
  • Am fost acolo și înainte de pandemie și nu era nevoie de rezervări, însă acum e așa pentru că… chiar țin cont că pot servi doar la 30% din capacitate.

    Și asta se întâmplă de când a început pandemia, am fost în 2020 acolo și am rămas uimit că acest restart chiar respectă cu strictețe regulile.

    Din același motiv am revenit și în 2021.

    De fiecare dată am fost acolo în timpul săptămânii și pentru patru nopți de cazare la cameră superioară pentru două persoane am platit +-1300ron.

    Și da, au și camere mai mari.

    Răspunde
  • Am tot fost in sfantu gheorghe in ultimii doi ani, am cumparat paine in romaneste de fiecare data. Si cand am fost intampinat in maghiara, am cerut in romana si mi-au raspuns conform.

    Răspunde
  • Eu nu ma duc din principiu la niciun hotel, restaurant, pensiune, etc detinute de unguri. Probabil ca nu stiti, dar ungurii (si cei din Ungaria si cei de la noi) merg numai in stabilimente detinute de alti unguri. Si romanii ar trebui sa fie mai patrioti, sa ajute comunitatile de romani.

    Răspunde
    • Culmea, eu mi-am propus să explorez mai mult zona Harghita-Covasna, sunt locuri foarte frumoase, n-are sens să le evit dintr-un motiv „patriotic”.

      Acum că ai zis, chiar o să încerc să ajung mai des pe-acolo, ca să mai echilibrez situaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu