Iarna asta am reuşit să închei cu lacrimi de râs fiecare seară în care au venit prieteni în vizită după ce am testat împreună nişte jocuri pentru Playstation.

Le-am instalat pe la începutul lui decembrie, le-am jucat solo, la două telefoane, însă abia în preajma Crăciunului am reuşit să le testez cum trebuie şi să contaminez toată gaşca cu ele. Ba chiar mi-au scris oameni de sărbători să-mi mulţumească că au aflat de ele după ce-am făcut o serie de InstaStories şi s-au super distrat.

Ce este platforma PlayLink?

Eu le-am zis boardgames killere pentru că asta se va întâmpla în final. Jocurile astea vor face uitat orice Catan, Dixit sau Activity de pe planeta Pământ.

Platforma PlayLink găzduieşte jocuri de PlayStation 4 gândite pentru social gaming. Sunt concepute pentru a fi o alternativă tehnologică la clasicul joc de mimă, la boardgames sau card games. Sunt jocuri foarte diverse, care au un singur lucru în comun: îi implică pe toţi participanţii în mod egal în poveste. E un fel de multi-player social şi mult mai fun. Pentru a juca un astfel de joc aveţi nevoie de un PS4 cu jocul instalat + telefoane mobile care să aibă toate instalată aplicaţia de mobil a jocului (care e gratuită).

În acest moment sunt disponibile vreo 6 jocuri, însă vor mai fi adăugate şi altele în curând. Eu am testat That’s You, SingStar, Knowledge is Power, Hidden Agenda. O să le analizez pe fiecare mai jos.

Când le-am primit la test aveam senzaţia că sunt nişte joculeţe simpatice, mici şi simple, însă aşteptările mele n-aveau nicio treabă cu realitatea. Fiecare joc e extrem de complex şi, cel mai important, extrem de divers. Jocurile în sine au zeci de GB, iar din ce-am jucat la fiecare din ele posibilităţile sunt nenumărate (nu chiar infinite, dar pe-acolo). Efectiv n-ai cum să te plictiseşti, nu se întâmplă de 2 ori acelaşi lucru (provocare, întrebare sau ce-o fi).

Jocurile

That’s You! – ăsta e, fără îndoială, cel mai mişto. Îţi faci un profil şi începi să răspunzi la întrebări despre tine şi prietenii tăi (între 2 şi 6 jucători). Cum îl vede toată gaşca pe X? Ce-ar face Y în cazul în care ar fi singur cu un urs în pădure. Cred că în echipa de dezvoltare jocul ăsta e supranumit “distrugătorul de relaţii” (cum, asta crezi tu despre mine? nu mă cunoşti deloc!)  Şi sunt răspunsuri libere, sunt răspunsuri cu alegerea unei variante, sunt situaţii în care trebuie să-ţi faci un selfie şi să imiţi o anumită postură sau mimică dintr-o poză pe care o vezi. Uneori trebuie ca grupul să decidă care e cel mai bun răspuns sau cine a desenat cel mai mişto. În funcţie de asta fiecare primeşte puncte, iar la final cineva câştigă, evident. Totuşi, nu e un joc axat pe competivitate, ci mai degrabă pe fun. Râzi până nu mai poţi. Mă rog, în cazul în care ai nişte prieteni cât de cât amuzanţi. Jocul se poate descărca gratuit pentru abonaţii PS Plus (abonamentele cu acces online pentru Playstation) şi este 89 de lei pentru non-abonaţi. Oricum ar fi, vă super-recomand să îl luaţi. Descarcă aici.

Knowledge is Power – e un joc de cultură generală, cu întrebări şi diferite variante de răspuns. Întrebările nu sunt foarte grele, dar nici n-o să treceţi prin ele fluierând. Sunt câteva mici chestii care fac mai interesantă competiţia, printre care cronometrul şi capcanele. Jocul ăsta e potrivit pentru momentul ăla în care vin prietenii ăia mai bătăioşi, care vor să fie mereu primii şi pe care o să vă bucuraţi să-i învingeţi. Se joacă tot între 2 şi 6 oameni. Descarcă aici.

SingStar Celebration – e un joc de karaoke la care n-ai nevoie decât de telefonul mobil şi de Playstation. Cânţi în telefon şi vezi punctajul pe televizor. Nu se poate juca decât în 1-2 persoane (e cu split screen pentru 2 persoane), însă partea bună e că dacă ai 2 persoane care cântă prost, e un număr infinit de oameni care pot râde de pe margine. Începi jocul cu vreo 30 de cântece din diferite perioade şi din câte mi-am dat seama sistemul este freemium, se pot adăuga alte melodii pe parcurs, contra cost. Nu ştiu câtă lume o să-şi cumpere piese extra, e suficient că ai Ooops, I did it again şi distracţia e garantată 😀 Jocul e gratuit pentru toată lumea din câte mi-am dat seama. Detalii aiciDescarcă aici.

Hidden Agenda – e cel mai complex joc dintre cele testate de mine, foarte apropiat de jocurile “clasice”. Atunci când îl joc single player (îţi permite şi asta) povestea jocului se schimbă în funcţie de deciziile tale. Eşti pe urmele unui criminal şi din când în când ai de făcut nişte alegeri. În funcţie de ce decizi povestea merge mai departe într-un fel sau altul. Atunci când intră în joc mai mulţi oameni, lucrurile se complică. Trebuie să ajungi la un numitor comun cu ceilalţi, majoritatea ajunge să decidă, iar fiecare îşi poate face propria strategie de joc, poate avea propriile idei privind modalitatea în care prinzi criminalul. E ceea ce am văzut în The Journey la Fifa, dar parcă dus la un nivel mai înalt şi fără pauze de fotbal sau antrenamente, doar poveste non-stop. Mi se pare mai degrabă un joc pe care îl joci mai pe finalul serii, când deja te-ai hăhăit destul şi parcă ai vrea să faci ceva mai interesant. Descarcă aici.

Alte jocuri disponibile în acest moment sunt Planet of the Apes şi Frantics. Primul e făcut după filmul apărut anul trecut (parcă?) şi e tot cu story, cel de-al doilea este cu nişte mini-joculeţe fun şi apare pe 9 martie anul acesta.

Pro şi Contra

Sunt multe chestii la Pro, evident. Râzi până nu mai poţi, mai ales la That’s You!. Dacă ai băut suficient de mult sau dacă ai un prieten care are impresia că poate să cânte (yes, guilty as charged) o să râzi cu gura până la urechi şi la SingStar. Deci distracţia e garantată.

E foarte mişto experienţa per total. Faptul că aplicaţiile se mişcă flawless e super important. Chiar nu aveam aşteptări prea mari din punctul ăsta de vedere, fiind nişte lucruri destul de noi, însă n-am avut nici măcar o problemă cu ele. Cum ziceam, experienţa în sine e mişto. Dai swipe unei poze de pe telefon şi îţi apare instant pe ecranul televizorului. Selectezi un răspuns şi asta se vede imediat pe TV. Trecerile sunt imperceptibile, de parcă ai juca pe un singur dispozitiv conectat prin bluetooth, şi nu de pe 6 telefoane şi o consolă. Clar Pro.

Tot la capitolul Pro e faptul că jocurile costă destul de puţin (90 de lei bucata), iar două din ele sunt chiar free – That’s You! (pentru abonaţii PS Plus) şi SingStar (pentru toată lumea din câte mi-am dat seama, ceea ce are sens, pentru că acolo e un sistem freemium).

Una dintre chestiile contra ţine de mărimea aplicaţiilor de mobil. Hidden Agenda are 218 Mb. Knowledge is Power are 120 de Mb. That’s You are vreo 83. Doar microfonul de la SingStar e foarte mic. Şi chestia asta n-ar fi o problemă, că există WiFi la viteze bune, însă cu toţii avem în grup tipul sau tipa aia care parcă n-ar vrea să se joace şi încep să strâmbe din nas când aud că trebuie să instaleze ceva aşa mare pe telefon. Sau n-au suficient spaţiu şi trebuie să şteargă chestii. Şi aici se pierde nişte timp. Dar având în vedere că asta e o chestie care se face o singură dată, merită efortul. Iar apoi propun chiar ei să vă jucaţi, la următoarele vizite. Plus că e în acelaşi timp şi nişte pro aici, că n-ai nevoie de 6 controllere, e suficient unul singur.

Şi tot oarecum contra pe aceeaşi idee este spaţiul ocupat de jocuri pe consolă. În total cred că au astea 4 cam 100 de GB. Am stat o grămadă să se instaleze. Deci în niciun caz nu merge să le instalezi pe loc, ci trebuie să le ai pregătite înainte să vină prietenii în vizită. Cum ziceam mai sus, nu sunt nişte joculeţe, aşa cum aveam impresia la început.

Bine, mişto mai e şi faptul că sunt uşor de folosit (extrem de uşor), iar grafica e bestială.

Per total jocurile astea sunt o experienţă diferită de ceea ce am încercat până acum şi ce ştiam despre jocurile pe consolă. Sunt super interactive şi chiar reuşesc să facă uitate boardgameurile. Iar partea mişto e că ţin mult mai puţin decât o tură de Catan sau de Activity, aşa că nimeni nu apucă să se plictisească.

Pentru mai multe detalii puteţi intra pe contul meu de Instagram (follow, dacă tot sunteţi pe acolo) şi veţi vedea în Highlights o serie de InstaStories cu jocurile din PlayLink. Se văd doar de pe telefon, opţiunea de Highlights încă nu apare pe desktop.