În această pauză “competiţională” am primit pe adresa redacţiei un voucher şi o invitaţie de a mă înscrie pe Doclandia.ro, o platformă online menită să te pună în legătură cu un medic pentru orice întrebare legată de sănătatea ta. Iniţial am ingnorat cu graţie plicul pentru că nu cred deloc în consultaţiile pe net sau telefon.

Tata lucrează în domeniu şi cred că şi-a petrecut cel puţin o şaisprezecime din viaţă vorbind la telefon cu oameni care îi cereau un sfat medical. Şi sfatul era mereu acelaşi: mergi la farmacie pentru un tratament rapid, mergi la medic pentru un diagnostic. Consultaţiile la telefon sau pe internet n-ar trebui să existe din punctul lui de vedere. Ca să nu mai spun că pe net afli că ai cancer şi dacă ţi-a căzut un fir de păr din cap.

Şi totuşi e posibil ca fix aici să fie nişa (şi partea bună): să poţi afla online nişte chestii fără să te temi că sunt baliverne scrise de vreun nebun. 

Serviciul costă 10 euro pe lună sau 100 de euro pe an şi din câte văd te pune în legătură cu un medic real, ţi se dă şi numele lui, ai şi posibilitatea să-ţi faci un fel de fişă personală cu boli de care ai suferit, medicamente pe care le iei, istoricul din familie, modul de viaţă etc. Probabil că şi în baza lor se dă cu părerea medicul.

Sincer să fiu sunt circumspect. Nu-mi dau seama cât ar putea să mă ajute online un medic. Şi 10 euro pe lună ca să îţi spună cineva “du-te să te vadă un medic” mi se pare cam mult. Probabil că în 10 ani siteuri ca Doclandia vor fi înlocuite de chatboţi, dar până atunci mai e.

Vouă cum vi se pare ideea? Aţi folosi aşa ceva?