În ultima lună am testat un proiector BenQ creat special pentru vizionarea de filme în “regim” home cinema. Adică un proiector 4K Ultra HD ce face parte din gama entry-level pentru home cinema de la BenQ.

Modelul se numeşte BenQ W1700 şi e disponibil pe AvStore.ro la preţul de 7800 de lei. Ceea ce nu e deloc mult dacă vrei un ecran mare de tot. W1700 permite o diagonală până la 100 de inchi, adică 254 de centimetri de la o distanţă de 3 metri. Dar nu mai luaţi ruleta să măsuraţi, vă spun eu, asta se traduce prin “pe tot peretele”. În comparaţie, un televizor cu diagonală de peste 2 metri care să ştie 4K e între 18.000 şi 30.000 de lei. Sigur, sunt lucruri diferite, dar dacă vrei un ecran mare pe care să-l foloseşti ocazional, proiectorul ar putea fi investiţia mai bună.

Pe lângă filme, am avut norocul să-l testez şi pe câteva meciuri de la Cupa Mondială, şi pe câteva jocuri de Playstation, ocazie cu care am împuşcat mai mulţi iepuri dintr-un foc: am testat funcţiile 4K ale PS4 PRO şi am vizionat nişte filme în Ultra HD de pe Netflix, tot cu ajutorul consolei. 

Înainte să-l instalez aveam câteva întrebări la care voiam să-mi răspund, şi pe care cred că le-ar avea orice utilizator obişnuit.

  1. Se vede ceva ziua pe proiector sau e nevoie să tragi jaluzelele şi să speri că e înnorat afară?
  2. E perceptibilă diferenţa de la Full HD la 4K sau e doar o chestie de marketing?
  3. Cât de practic este un astfel de proiector pentru un pasionat de filme?
  4. Cât de uşor e de folosit pentru cineva care n-are treabă cu tehnica?

Prima chestie pe care am făcut-o a fost să pornesc FIFA 18 pe un ecran uriaş. Cred că era 6 pm şi eu ajunsesem foarte devreme de la birou. După cum se vede, încă era lumină, dar proiectorul n-a avut nicio problemă cu asta, lampa e extrem de puternică. Deci da, se poate folosi proiectorul şi ziua fără probleme. Eu l-am testat indoor, dar aş putea paria că merge şi outdoor. Mai ales că diagonala maximă permisă e de 300 de inchi, adică 762 de cm (!!!).

La un moment dat l-am folosit în paralel cu televizorul meu Sony şi am fost super impresionat de luminozitate. Sigur, nu e un TV, dar mi s-a părut că se vede extrem de bine pentru nevoile unui om obişnuit.

Apropo de oamenii obişnuiţi, cred că trebuia să încep cu un disclaimer: n-am fost niciodată genul care să se plimbe din când în când prin meniul televizorului şi să spună “domne, parcă n-are contrast suficient”. Ăsta e tata, pentru el mereu mai e ceva de îmbunătăţit la culori, contrast şi luminozitatea unui ecran. Odată ce am setat cum îmi place un TV sau un proiector, eu nu stau să analizez la nesfârşit alte variante. De-aia spun că se vede impecabil pentru cineva care are nişte aşteptări normale.

Chiar şi aşa, există câteva moduri presetate, precum şi 2 variante de custom settings: Bright, Vivid, Sport şi Cinema. Ce mi-a plăcut a fost că diferenţele sunt sesizabile cu adevărat, nu sunt nişte mici modificări, iar fiecare mod chiar e potrivit pentru ceea ce zice că face. Sportul e bun pentru meciuri, filmele se văd cel mai bine pe Cinema etc. Aici e posibil să fi rămas eu cu sechele de la un televizor mai vechi la care schimbai pe diferite moduri şi nu se vedea mare diferenţă.

A doua întrebare e legată de 4K. Se vede, domne, că e 4K sau e imperceptibilă treaba? Răspunsul pe scurt e: da, se poate observa cu ochiul liber. Am văzut la Radu nişte zoom-uri pe fulgul de zăpadă în care unele imagini aveau bleed şi altele n-aveau (apropo, e un review foarte bun şi tehnic, merită să-l citiţi dacă aveţi pe lista de achiziţii un astfel de proiector). Mie mi se pare că nu e nevoie de acele exemple pentru a observa cum stau lucrurile, e foarte clară diferenţa.

Am văzut La Casa de papel care nu este disponibil decât HD, iar apoi am văzut vreo 2 episoade din Amazing Interiors în 4K HDR. Diferenţa e foarte mare. E drept că ajută şi faptul că documentarul are nişte imagini bestiale din casele unor oameni (btw, recomand cu încredere ambele titluri). N-am avut cum să surprind diferenţele prea bine cu telefonul, dar se văd cu ochiul liber.

Ok, dar cât de practic e un astfel de proiector? BenQ W1700 e destul de silenţios, poate fi folosit şi fără un sistem audio de Home Cinema (are integrat un difuzor decent), însă după mai mult de 2-3 ore poate să încălzească destul de mult camera în care se află. Degajă ceva căldură, aşa cum se întâmplă în cazul oricărui proiector de mare putere. Dacă e vară şi e super cald, n-o să puteţi face binging pe un sezon întreg dintr-un serial fără să porniţi aerul condiţionat.

În afară de asta, cântăreşte vreo 4 kilograme, are nişte dimensiuni decente şi un design plăcut. Are 353 x 135 x 272 mm, cam cât un pepene mic de Dăbuleni.

Cât de uşor poate fi folosit de cineva atehnic? Extrem de uşor. Mi se pare că telecomanda conţine toate butoanele importante, iar cea mai mişto funcţie este Keystone automat (butonul de sub 3D). Apeşi pe buton şi este reglat automat trapezul imaginii astfel încât să nu stai foarte mult să potriveşti proiectorul. Efectiv poţi să-l laşi în orice poziţie l-ai pus, câtă vreme e suficient de mult înălţat.

De exemplu, în imaginea de mai sus (cu care m-am jucat puţin la contrast şi luminozitate), se vede cât de strâmb aranjasem de fapt proiectorul. Şi cu toate astea imaginea e dreaptă, cu o singură apăsare de buton.

La prima instalare se conectează cablul de curent, cel HDMI şi apoi se porneşte jucăria, fără alte setări, fără complicaţii. Există şi o funcţie 3D care permite doar 1080p şi o grămadă de setări suplimentare. De la HDR până la Pixel Enhancement, modificările uzuale de culoare, luminozitate şi contrast şi nu numai.

Există şi un mod Eco în care poate fi folosit W1700, cu un consum mai mic de energie şi cu o luminozitate mai scăzută pentru lampă. În acest mod eco lampa funcţionează până la 10.000 de ore, în timp ce în modul obişnuit durata de viaţă e de 4000 de ore. Eu am ajuns la 12 ore de utilizare într-o lună, ceea ce înseamnă că dacă o ţin tot aşa, aş putea să-l folosesc până ies la pensie în modul normal sau să-l predau generaţiilor viitoare în modul eco.

Per total e o experienţă foarte fun şi un prilej foarte bun să vă invitaţi prietenii în vizită.