in Politics

Avem o Uniune Europeană cu două viteze, de ce nu şi o Românie la fel?

Alianţa Vestului„, pactul semnat de primarii din Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj-Napoca, are deocamdată un rol simbolic. Până se va câştiga primul proiect pe fonduri europene, sunt doar planuri şi bune intenţii. Cu toate astea, PSD-ul arată că se teme (de aici şi declaraţiile legate de independenţa statului şi alte lălăieli) şi vom vedea cât de mult se teme în zilele următoare.

Pericolul îl reprezintă, în mod ironic, civilizaţia. Europenizarea, eficienţa, România lucrului bine făcut. Toate sunt un ghimpe în coasta PSD-ului, care oricum a pierdut de mult timp Transilvania. Primarii celor 4 oraşe sunt apreciaţi în toată ţara, iar modul în care s-au transformat Oradea, Clujul şi chiar şi Timişoara, nu poate fi trecut cu vederea de nimeni. Fiecare dintre cele 4 oraşe e un studiu de caz privind lucrurile bune care se pot întâmpla dacă autorităţile chiar vor să facă treabă. 

Vă imaginaţi ce s-ar întâmpla dacă un astfel de proiect pe fonduri europene ar crea un drum feroviar rapid între cele 3 puncte importante ale ţării (Oradea – Timişoara – Cluj-Napoca). Ce lovitură ar fi pentru PSD dacă în ţara în care ei se plâng că nu sunt lăsaţi să facă treabă de Iohannis şi Soroş cineva ar reuşi să finalizeze un mare proiect de infrasctructură?

Mai mult, cum ar putea continua discursul anti-european dacă „Alianţa Vestului” ar duce la un alt nivel Transilvania pe bani europeni?

Cum credeţi că ar fi primit un candidat la alegerile prezidenţiale venit din partea acestei alianţe? Oricum Transilvania e portocalie, rămân de convins nehotărâţii din restul ţării. Cei care nu votează pentru că „n-au cu cine”.

Deja trăim într-o Europă cu două viteze, de ce n-am avea parte şi de o Românie cu două viteze? O parte care îşi doreşte să se dezvolte, care vrea să investească în infrasctructură, să atragă investiţii şi, în general, să muncească şi o altă parte care preferă să aştepte pomeni electorale şi ajutoare sociale. Până la urmă asta e realitatea în care trăim. Nu-mi dau seama cât de bine delimitate teritorial sunt aceste Românii, dar linia Carpaţilor ar fi un reper destul de bun.

1 comentariu. Leave new

  • Subscriu, alianta mi-a atras atentia de cand a aparut prima referinta in media. Cred ca aici exista posibilitati foarte mari de dezvoltare mai mare, civilizare a zonei. Intuiesc ca fortele retrograde (CRIB, cum le numeste Barbu Mateescu) vor riposta. Vor avea astfel Soros-ul intern pe care sa dea vina si, in acelasi timp, fantoma cu care isi vor speria alegatorii

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu