in Casual stuff

Se fac calcule politice în continuare

Zilele astea am reuşit să termin sezonul 3 din The Deuce, un serial excelent de pe HBO Go. E regizat de James Franco (care joacă un rol dublu al unor fraţi gemeni), e despre începuturile industriei pornografice din SUA, cu focus pe New York-ul anilor ’70-’80. E şi frescă socială, este şi film cu mafioţi, şi cu prostituate şi peşti, cu droguri, tot ce trebuie. Sunt doar 3 sezoane, vi le recomand.

În sezonul 3 este surprinsă şi perioada epidemiei de HIV din New York, de pe la începutul anilor ’80, când erau foarte multe cazuri de bărbaţi homosexuali care erau purtători de virus. La momentul ăla, primar al New Yorkului era Ed Koch, un tip care susţinea comunităţile de gay şi lesbiene (şi despre care se zvonea că ar fi chiar el gay). Şi la un moment dat se discută în film despre închiderea băilor de gay care funcţionau la vremea aia în oraş, ca metodă de a preveni răspândirea virusului. Era 1985 şi în noiembrie urmau alegeri locale, iar Ed Koch candida pentru un nou mandat. Dacă închidea băile şi cluburile de gay, pierdea sprijinul comunităţii LGBTQ. Dacă nu dădea dispoziţia, atrăgea furia populaţiei heterosexuale, care era tot mai îngrijorată de răspândirea virusului.

Un calcul politic destul de complicat. Până la urmă Koch a dispus închiderea băilor gay pe 26 octombrie 1985, cu vreo săptămână înainte de alegeri.

Ce vreau să subliniez e că astfel de calcule politice se fac şi acum, în toată lumea. Nu vă gândiţi că e stare de urgenţă, pandemie, politicienilor nu le pasă prea mult de chestiile astea. Indiferent de numărul de morţi, alegerile tot vin.

În România nu mă aştept la mari păsuiri de la taxe pentru antreprenori, e an de alegeri, prioritatea e să securizeze voturile din aparatul de stat + pensionari. Ca să facă asta, e nevoie de bani pentru salarii şi pensii. De-asta nu m-am mirat când a apărut ştirea că nu se amână depunerea declaraţiilor.

Evident că lucrurile sunt mai complexe de atât, dar pe termen scurt probabil că s-a calculat câte firme vor pica şi dă bine. Măcar mai strâng nişte bani la buget de la firmele care au de dat, se mai plătesc nişte salarii, rămâne în picioare şandramaua încă o lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu