in Filme

Episoadele I – III din Star Wars sunt disponibile pe HBO Go

Weekendul ăsta au intrat pe HBO Go mai multe filme din universul Star Wars. E vorba de episoadele I – III (adică cele apărute între 1999 şi 2005), nişte animaţii + spin-off-ul Solo. Profitând de faptul că nu apucase să le vadă până acum colega de apartament, am văzut aproape toată seria în 2 zile şi jumătate. Ocazie cu care mi-am retrăit adolescenţa, că aveam 11 ani când a apărut „primul” Star Wars şi am avut inclusiv un album foto/carte cu episodul I, cu fotografii din film, apoi nişte Lego cu Star Wars (cea mai mică cutie, dar era cu Star Wars) şi cred că şi un album Panini.

N-am înţeles exact de ce n-au reuşit să licenţieze toate filmele Star Wars dacă tot au băgat episoadele astea, măcar seria din ’77 să o fi scos la pachet, dar probabil că sunt case de producţie diferite ori s-a mers pe ideea că nu vor stârni aşa mult interes.

Cert e că până la urmă am făcut rost şi de episoadele IV – VI pe bluray, care există în box setul ăsta. E şi pe Amazon la vreo 200 de dolari, în România nu l-am mai găsit în stoc la o căutare superficială.

Ce voiam să spun este că mi s-a părut o experienţă extraordinară să văd filmele iniţiale pe bluray. N-aş fi crezut asta, însă după ce am terminat streamingul primelor 3 episoade şi am trecut la episoadele următoare aproape că nu s-a sesizat nicio diferenţă. Poate puţin la efecte şi la costume/roboţi, însă experienţa per total m-a uimit.

Cred că am văzut de vreo 2 ori filmele vechi Star Wars la TV, prin anii ’90. Pe televizoare cu tub, fără HD-uri şi alte nebunii. Mi le aminteam cu o imagine la o calitate destul de slabă, cu multe momente în care nu distingeai mare lucru (cum erau secvenţele de pe sistemul planetar Hoth, pe planeta aceea îngheţată pe care aveau bază rebelii), cu momente întunecate şi cadre prea strânse. La momentul ăla nu înţelegeam exact de ce nu-mi place, însă după ce am avut ocazia să revăd filmele la 16:9, full HD, mi se pare chiar nedrept că a trebuit să le vizionez la o calitate aşa de slabă când eram mic.

Dacă aveţi ocazia, încercaţi să faceţi rost de filmele iniţiale pe bluray, poate aveţi vreun prieten super fan Star Wars şi vi le împrumută. Garantez că va fi o experienţă diferită.

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu