Am câţiva prieteni care au cumpărat recent apartamente, aşa că am văzut cum merg lucrurile şi am învăţat odată cu ei o grămadă de chestii. Ceea ce e excelent, pentru că îmi place mereu să învăţ pe banii altora.

Dacă vă luaţi apartament într-un bloc nou, aşteptaţi-vă să dureze cu cel puţin 1 an mai mult decât credeţi. Şi aici e în funcţie de care e stadiul proiectului. E un bloc la care nici nu s-a turnat fundaţia şi termenul e peste 2 ani? Nu vă aşteptaţi să fie gata şi locuibil mai devreme de 3 ani.

E blocul terminat şi lucraţi doar la finisaje, care teoretid durează vreo 6 luni? Sigur, vă puteţi muta, dar o să locuiţi într-un semi şantier, cu toate problemele cu care vine asta la pachet. 

Aţi mers pe ideea de bloc vechi şi credeţi că-l amenajaţi în 3 luni? Cel mai probabil o să dureze 6, 8 sau şi mai mult, depinde de ce noroc aveţi cu echipa de reamenajare.

Singura variantă în care puteţi să vă mutaţi direct şi să n-aveţi probleme este să luaţi un apartament de-a gata, într-un complex care are deja 2-3 ani vechime. Că în timpul ăsta se cam rezolvă micile probleme, se reglează lucrurile. Dacă e şi parţial mobilat măcar, cu atât mai bine. Însă mare atenţie la motivul pentru care aleg oamenii ăia să vândă după doar 2-3 ani. Ar trebui să fie un motiv serios, nelegat de complex (se mută din ţară, se mută la ţară, ceva). Altfel, e posibil să nimeriţi un manelist deasupra, un nebun care face scandal noaptea sau cine ştie ce alte tipologii.

Aşa că sfatul e simplu: nu fiţi optimişti când vine vorba de mutare, fiţi pesimişti. Nu vă îmbătaţi cu apă rece pe principiul “lasă că poate vor termina mai repede şi mă mut curând”. N-o să se întâmple, nu va termina nimeni nici măcar la termen. Dacă plecaţi cu aşteptarea asta, salvaţi mulţi nervi.