in Casual stuff

Suntem în anul 2 de pandemie și deciziile comitetelor de urgență se iau tot pe genunchi, de parcă lucrurile s-ar întâmpla în premieră mondială. 

N-avem pic de predictibilitate în ceea ce privește restricțiile, iar weekendul trecut a demonstrat că autoritățile creează haos. Vineri seară, mai degrabă târziu în noapte, s-au anunțat niște restricții pentru București, restricții ce urmau să intre în vigoare de duminică. Pe scurt, toate restaurantele închise, teatre, cinematografe, săli de sport. Magazinele închise la ora 18:00 în weekend, toată lumea în case la 20:00. Exceptându-i pe vaccinați. Asta a decis CMBSU.

Sâmbătă Guvernul a aprobat restricțiile propuse de CNSU, Consiliul Național, pe 30 septembrie (adică joi). Ăia de la București s-au uitat în catastif și au luat măsurile aplicând legea. Nu contează că aia nu includea niciun beneficiu pentru vaccinați (scopul național în acest moment fiind să crească numărul vaccinaților), ei s-au întâlnit, au decis, și-au făcut treaba. Nu contează că erau pe masa Guvernului alte restricții, total diferite față de cele anterioare. Nu era publicat, deci nu puteau să mai aștepte, că le expira nu-știu-ce termen de 48 de ore. 

Practic, ei au dat niște restricții ca să fie acoperiți. Asta e problema în administrația acestui stat, că oamenii fac lucrurile mai degrabă ca să-și acopere fundul decât ca să rezolve ceva.

Știrea s-a dat vineri seara, a pornit peste tot, patronii de restaurante au început să anuleze planurile pe care le aveau (au anulat comenzi de materie primă, au discutat cu personalul), oamenii au ieșit în oraș o ultimă dată înainte de un cvasi-lockdown. 

Apoi a aprobat Guvernul restricțiile propuse de CNSU pe 30 septembrie, ceea ce le-a permis ălora de la București să aplice după altă lege. De ce nu s-a mișcat mai repede Guvernul? Nu știm, dar putem să presupunem că ăia care trebuie să semneze sunt ocupați să negocieze rămânerea la putere prin orice mijloace.

Sâmbătă, tot seara, că ziua or fi fost și ei la terasă pe timp de zi, oamenii de la CMBSU s-au întrunit și au dat noi restricții. Restaurante, cinematografe, teatre deschise cu 50% capacitate pentru vaccinați și trecuți prin boală, adică cei care au anticorpi într-o formă sau alta. Toate restricțiile sunt aici

Cât vor fi valabile aceste măsuri? Nu știm, că rata de incidență tot crește și nu pare să existe un plan clar. Să ajungem noi acolo și mai vedem pare să fie planul autorităților.

Problema, când lucrezi pe genunchi, este că presa nici n-are timp să anunțe măsurile. Știrea nu apucă să ajungă la destinatarul final. Mai ales într-o vreme în care ne bazăm pe algoritmul Facebook să livreze informația. Și o livrează, dar peste 2-3-5 zile în anumite cazuri. 

Am vorbit sâmbătă cu multă lume care nu știa de restricțiile date vineri, unii poate că nu le-au aflat încă nici pe alea date sâmbătă, dar ce te faci cu antreprenorii ale căror businessuri depind de joaca asta de-a restricția? Cum le asiguri tu un mediu de afaceri cât de cât predictibil? Cum îți păstrezi credibilitatea în fața lor?

4 comentarii. Leave new

 • Teoria mea era ca au adoptat masurile de vineri seara la gramada, si vaccinati si nevaccinati, pt ca exista multi vaccinati la chiuveta si doar astfel cred ei ca mai pot stavili rata de infectare, macar pe termen scurt. Ulterior cineva mai puternic s-a șucarit, a tras linie si a separat masurile pt vaccinati si nevaccinati. Nici vaccinarea nu mai e ce-a fost! Un fel de doctorat pe care toata lumea il face, dar prea putini pe bune.

  Răspunde
  • @Pietro nu, doar si-au dat seama intre timp ca sunt cretini si ca unele masuri (mai putine decat cred eu dar asta e alta discutie) sunt degeaba si prea miros de „fa-te Jane ca muncesti”. Astept cu nerabdare sa treaca pandemia asta si sa vad: daca cetatenii cu simt civic, cel putin ei asa se laudau atunci, fac proteste si impotriva PNL, ca acum tot o dau ca e pandemie, si 2. Daca DNA ancheteaza contractele semnate pe aceasta perioada pentru ca s-au dat mega tunuri motivandu-se interesul national. Cel mai probabil o sa astept ca si in cazul mortii lui Iliescu, degeaba.

 • Seara este puțin zis.
  Duminică am avut bilete luate la ultimul Bond, amândoi vaccinați.
  Am văzut știrile de vineri, m-am interesat cum pot anula biletele în caz că nu se mai poate, apoi am văzut declarația prefectului de București care zicea că se vor schimba regulile date cu o seară înainte. Stupid, mai ales că cu toate că era zvonul că se vor schimba, nicio publicație nu a precizat asta în articolul despre restricții. Ar fi trebuită menționată posibilitatea.
  Sâmbătă articolul publicat cu noile reguli pentru București, oficial, a venit în jur de 10 PM.
  Eu mă gândeam că sunt oameni care au stat până la ora aia ca să afle dacă a doua zi se duc la muncă, altfel spus bătaie de joc.
  Lipsă de predictibilitate e puțin spus, e pur și simplu nesimțire și nepăsare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu