Google a organizat zilele trecute un eveniment în cadrul căruia a prezentat serialul Hacking Google și a vorbit mai multe despre cum ne protejăm de atacurile asupra conturilor și dispozitivelor noastre.
Serialul e public de vreo lună pe Youtube, dar mi se pare că e un prilej foarte bun să deschidă discuția despre securitatea cibernetică.
Pe scurt e vorba de cum a fost spart Google în urmă cu mulți ani, cum au format o echipă care să lupte cu amenințarea venită la vremea aia din China și ce au învățat din asta. După acel hacking din 2009 au format o echipă care să lupte cu astfel de amenințări, una care să supravegheze potențialele pericole și încă una care să testeze limitele sistemelor de securitate (proprii lor hackeri practic).
Și asta i-a făcut să fie mai pregătiți pentru un alt hacking major care nu a mai lovit nepărat Google, însă a afectat o mulțime de alte sisteme din lume.
Cred că ar trebui să urmăriți documentarul ca să înțelegeți cam cât de expuși sunteți și care sunt modurile prin care vă feriți. Chiar și cei care consideră că sunt protejați ajung să se întrebe dacă e justificat sentimentul de siguranță pe care îl au (spoiler alert: nu e justificat).
Mie mi-e clar că domeniul cybersecurity-ului este încă foarte la început, cel puțin în România. Noi abia avem o rată de penetrare a internetului decentă, mai e mult până la securitate.
Sigur că multe companii fac eforturi să ne protejeze de amenințări, dar trebuie să le mai ajutăm și noi. Ceea ce înseamnă: parole diferite și grele pentru fiecare cont important, 2 factor authentication (adică acea verificare suplimentară cu cod primit prin SMS sau prin aplicația Authenticator de la Google) sau chiar autentificarea printr-un key fizic criptat.
Cred că ăsta e trendul pe care îl împinge Google ușor-ușor către early adopters, această formă de 3 factor authentication practic. Mai multe detalii aici.
După proiecție a urmat și o dezbatere despre securitatea cibernetică cu dilema dacă suntem sau nu suficient de protejați. Aici alt spoiler alert: nu suntem pentru că nu băgăm asta în seamă cum ar trebui.
În total sunt aproape 2 ore de conținut foarte antrenant, momentan doar cu titrări în engleză, dar presupun că vor apărea și cele în română.