La fel ca în fiecare miercuri, avem Ora de digital pe conturile Pagina de Media. Am notat mai jos subiectele, pe scurt. Versiunea pe larg e în emisiune, desigur.
1. Audierea CEO-ului TikTok – Teoretic, CEO-ul TikTok, Shou Chew, a vorbit în congresul SUA. Practic, mai mult a ascultat și a dat din cap în timp ce reprezentanții din Congres făceau tot felul de acuzații. Deși a pregătit săptămâni întregi, timp de mai multe ore pe zi această audiere, Chew nu s-a descurcat prea bine, prestația sa fiind considerată a fi neconvingătoare de presă. S-au ridicat tot felul de probleme, unii reprezentanți din Congres au demonstrat (prin modul în care au pus problema) că sunt depășiți de toată situația și că o înțeleg doar parțial (am mai văzut asta și în cazul audierii lui Mark Zuckerberg).
Ce am aflat după audierea respectivă e că TikTok are 150 de milioane de useri în SUA.
Și am mai descoperit două voci care susțin compania, e vorba de Alexandria Ocasio-Cortez și Jamaal Bowman.
- Netflix anunță că va lansa 40 de jocuri noi. Netflix are deja 55 de jocuri lansate și plănuiește multe altele, momentan focusul fiind pe mobil. Ce se întâmplă e că Netflix are o bază uriașă de utilizatori, oameni care le-au dat deja datele cardului și care le acordă timp săptămânal. Acum încearcă să convertească o parte dintre acei oameni, să le ofere un nou serviciu. Care, în timp, poate reprezenta o nouă sursă de venituri. Jocurile în sine sunt gratuite, dar au acel sistem freemium, în baza căruia plătești pentru diferite lucruri din joc.
-
Netflix are 1 milion de abonați pe versiunea cu reclame. Asta înseamnă mai puțin de 0.5% din numărul total de abonați. Trebuie luat în calcul că acest abonament nu este disponibil în toată lumea, Australia, Brazil, Canada, France, Germany, Italy, Japan, Korea, Mexico, Spain, United Kingdom, United States.
-
ChatGPT poate să caute lucruri pe internet în anumite situații. Aici se deschide o discuție foarte interesantă. Ce facem dacă ChatGPT îți oferă răspunsuri din surse care nu sunt demne de încredere? Care vor fi modalitățile prin care luptăm contra manipulării de răspunsuri din ChatGPT? Dacă un stat ca Rusia vrea să manipuleze utilizatorii de ChatGPT cum reușești să combați lucrurile astea? Pentru că așa cum azi sunt armate de oameni pe internet care dau comentarii false și răspândesc teorii ale conspirației, poate că în viitor aceste armate de internet vor valida propagandă pro-rusă în chatboți precum ChatGPT pentru a răspândi informații false direct cu ajutorul tool-urilor AI.
-
Elon Musk evaluează Twitter la 20 de miliarde de dolari (dar spune că va ajunge în viitor la 250 de miliarde). După ce a plătit 44 de miliarde de dolari pentru Twitter, Musk le oferă angajaților recompense la o evaluare de 20 de miliarde a companiei. Unde au dispărut 24 de miliarde de dolari în 6 luni? Doar Elon Musk ne-ar putea lămuri.
-
Adobe anunță proiectul Firefly, un soft AI care generează imagini. E un moment important pentru că generarea de imagini intră în mainstream, direct pe calculatoarele a zeci de milioane de graficieni sau pasionați din întreaga lume. Creative Cloud are aproximativ 30 de milioane de abonați, însă există și oameni care au versiuni mai vechi ale softului, plus cele piratate, probabil ajungem la 100 de milioane.
-
Bill Gates anunță ”era AI-ului” într-o scrisoare lungă, de 7 pagini. Gates compară momentul ăsta al apariției ChatGPT cu cel al primelor computere și apariția telefoane mobile. Principalele domenii în care vom folosi AI-ul sunt sistemul medical și educația, plus asistența în diferite munci de zi cu zi. În medicină, Gates susține că AI-ul va putea prelua inclusiv partea de triaj, adică să recunoască anumite simptome și să stabilească ce medic poate să se ocupe de o anumită problemă.
În Educație, AI-ul ar putea să evalueze gradul de înțelegere a unui subiect, ba chiar să facă niște predicții de carieră pe baza unor abilități.
8. Google a deschis accesul la competitorul lor pentru ChatGPT, un soft numit Bard.
Momentan lista de așteptare e deschisă doar în SUA și UK. Dar vor urma și alte țări, cu siguranță. Ce e de punctat aici: Google cu siguranță avea de mult timp pregătit un astfel de soft. Sunt acele echipe care lucrează la proiecte experimentale, despre care am vorbit și în cazul Meta. Acum pur și simplu au scos din sertar proiectul și i-au accelerat dezvoltarea după lansarea ChatGPT.
Chatbotul folosește un model conversațional de tipul NORA: No One Right Aswer, adică nu există doar un răspuns corect. Ce mi-a atras atenția e o precizare legală că răspunsurile date de Bard nu sunt reprezentative pentru viziunea Google. Aici intervin oamenii de la legal care pun problema în acest fel.
Însă analiștii citați de Bloomberg estimează abonamentul respectiv va ajunge undeva între 15 și 30 de milioane de useri.
Linkuri utile:
Contul de TikTok al Alexandriei Ocasio-Cortez – https://bit.ly/40AkT7I
Pluginurile ChatGPT – http://bit.ly/3JUQaLI
Articol Bill Gates – http://bit.ly/40qJQTt
Adobe Firefly – http://bit.ly/3JWSYIx
Google Bard – http://bit.ly/3zcEM9h