in Muzici

Cristian Măcelaru şi ONF au înregistrat o serie de opere ale lui George Enescu

Salut, aici expertul vostru preferat în materie de muzică clasică!

Lăsând gluma, datorită colaborării de anul trecut cu Festivalul Enescu am devenit un pic mai conectat la scena muzicii clasice, așa că ascult mai mult decât o făceam înainte.

Așa că semnalez apariția unui album care reprezintă un prim pas făcut de maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic la Festivalului Enescu și Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței. 

E vorba de înregistrări ale Simfoniilor 1-3 și Rapsodiilor 1 și 2 de George Enescu, realizate alături de Orchestra Națională a Franței. De altfel, maestrul Măcelaru a anunțat anul trecut că plănuiește să înregistreze integrala lucrărilor lui Enescu alături de ONF, la casa de discuri Deutsche Grammophon, parte a grupului Universal Music.

De ce e asta important? Pentru că Orchestra Națională a Franței este una extrem de apreciată la nivel internațional, iar prin aceste înregistrări muzica lui Enescu ajunge să fie cunoscută de mai multă lume. Din ce-am observat de-a lungul ultimului an, nu sunt foarte multe înregistrări ”de studio” cu muzica lui Enescu disponibile pe serviciile de streaming mainstream. Există mai multe albume live, dar o înregistrare de studio va avea mereu o calitate mai bună.

Pe lângă asta mai sunt niște diferențe de nuanță, de interpretare a partiturilor originale lăsate de Enescu, pe care le explică succint Cristina Comandașu aici

Cred că informația pentru publicul larg ar fi că există niște înregistrări de mare calitate cu opera lui Enescu pe Spotify, cărora le puteți da play. Poate aveți vreun copil prin preajmă care se mai familiarizează cu muzica asta, poate vă place așa mult încât ajungeți și pe la vreun concert. Cine știe ce lucruri bune se întâmplă.

Sunt embeduite mai jos. Mi se pare că Rapsodia română nr. 1 sună fantastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu