Băiatul din imagine n-a vrut să îşi închidă balconul. Că n-a vrut el. Care e problema voastră?

Nu contează aspect urban, nu contează nimic, el a vrut să fie cu moţ. Cetăţean liber, independent, chiar dacă traiul e la comun.

Poţi să-l obligi să închidă balconul? Nu poţi. 

Este reprezentativ pentru multe alte situaţii în care românii se opintesc. Poţi să le faci ceva? N-ai cum.

12 comentarii. Leave new

  • https://dexonline.ro/definitie/opinti
    N-are absolut niciun sens folosirea lui “a se opinti” cu înțeles de “a se opune”.

    Răspunde
    • Termenul se referă la animale. Deci din punct de vedere literar oricum n-ar avea ce să caute acolo. Dar de data asta mi-am permis să-l folosesc cu acest sens. E o alegere, nu o eroare.

  • Mie imi place tipul. De fapt, el reprezinta normalitatea deoarece blocul a fost proiectat cu balcoanele deschise ca spatii de tranzitie dinspre inauntru catre afara. Frigul din anii 80 a dus la inchiderea masiva a balcoanelor, initial cu cornier si acum cu termopane. Inchiderea balcoanelor este o mutilare a blocurilor din punct de vedere arhitectonic. Culmea, dupa peste 30 de ani de la revolutie, romanii inca isi inchid masiv si balcoanele si terasele de la case… Pentru ca sa evite cativa stropi de ploaie si sa dea cateva lopeti de zapada pe an, puturosii nostri inchid inca balcoanele ca sa faca in principal spatii de depozitare (practica ar fi de inteles pana la un punct la apartamente foarte mici, unde fiecare metru patrat suplimentar de depozitare conteaza, insa nu are nicio logica la casoaie). Ne-am obisnuit atat de mult cu mizeria asta incat, dovada si “articolul” asta ridicol, nici nu mai percepem monstruozitatea practicii respective….

    Răspunde
    • Pai dacă Ciolacu s-a lăudat atâția ani cu reușita lui de a-si închide balconul…

    • Corect punctat. Grav e ca asa sunt multi dintre noi, considera anormalul(ilegalul) normal. Mai grav ca articolul vine de la o persoana care merge anual la sibiu la fits, se mai plimba prin locuri straine, spalate, civilizate.
      Un alt aspect in favoarea balcoanelor deschise este ca reduc poluarea fonica, undele sonore se absorb, nu se reflecta de geam si ca vara permite circulatia aerului limitand efectul de sera.

    • Ce e ilegal într-o închidere de balcon făcută odată cu reabilitarea termică? Chestiile astea se fac pe un proiect, că de obicei sunt bani europeni. Iar miza este economisirea energiei termice în niște blocuri care au fost făcute de mântuială, ca să rezolve o problemă locativă a orașului.

    • Intersecția este Turda cu Ion Mihalache. E poluată ca naiba, nu e locul în care să ieși la aer.

      Nevoia spațiilor de depozitare e dată de faptul că strângem lucruri pentru că „nu se găsesc”. Altă problemă din comunism. Nu cred că evită nimeni ploaia doar ca să nu se ude balconul.

      Iar aici clar nu vorbim de nicio căsoaie. Ci de un om care a stabilit că nu vrea să adere la o chestie stabilită de comun acord cu toți ceilalți proprietari.

      E dreptul lui, sigur, dar este și reprezentativ pentru modul în care vedem noi traiul la comun.

  • Practic omul și-a lasat balconul asa cum a fost proiectat și tot el e oaia neagra.

    Daca e sa ne referim la aspect, oricum fiecare când a închis balconul și-a pus geamurile care se deschid cum a vrut. De apreciat că măcar au mers toți pe alb la tâmplărie.

    Mitică a punctat niste aspecte foarte ok.

    Răspunde
    • Nu, acolo e treabă făcută cu reabilitarea. E posibil să fi rămas balcoane închise pre-reabilitare, însă poate doar dacă oamenii aveau un balcon de calitate mai bună decât ce se instala gratuit.

      Nu m-aș ghida după cum a fost proiectat de comuniști acel bloc, pentru că aia era altă epocă.

      Acum intersecția aia este foarte aglomerată, plină de praf, nu prea are sens să stai pe balcon „la aer”.

  • El poate sa faca ce vrea, dar logic ar fi ca atunci cand se fac certificatele alea de eficienta termica sau cum se cheama sa nu il primeasca pe al lui, sau sa aiba scorul mai scazut. Asta il afecteaza la vanzarea apartamentului.
    Partea mai proasta este ca ii afecteaza cel putin pe vecinii lui directi, cel de deasupra si de dedesubt risca sa aiba iarna condens si mucegai in balcon din cauza diferentelor de temperatura

    Răspunde
  • Am avut o prietena care si a lasat balconul deschis. Superb, luam masa acolo pe racoare, beam un pahar de vin, mega placut. La mine e o monstruozitate inchisa pe care am umplut o de scule si alte rahaturi.

    Răspunde
  • eu am ales balcon deschis, de asemenea, pentru aer, racoarea noptilor de vara, briza de toamna. nevoia de depozitare am rezolvat-o cu un raft metalica.

    nu i-as zice oaie neagra.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu