Pentru cine n-a fost pe fază aici, reiau: DA, ştiu un citat din clasa a 8a.  E singurul lucru din şcoală pe care mi-l amintesc 100% corect. Nici măcar poeziile nu le ştiu aşa bine. Şi recunosc, l-am învăţat mecanic. Abia după vreo 3-4 ani a prins sens.

Doar că la vremea respectivă l-am învăţat de frică. De cea mai nasoală frică ce mă bântuie: frica de a nu fi mai prejos decât un prieten. Eram atunci într-o competiţie acerbă cu colegul de bancă şi cel mai bun prieten din şcoala generală. Şi am beneficiat amândoi de ajutorul unui profesor cu mare talent.

Îmi amintesc şi acum că ne-a scris citatul pe tablă şi ne-a zis:  ‘Învăţaţi-l că altfel vă ia mama naibii’. Cred că n-avea la momentul ăla mai mult de 26 de ani. Dar o pasiune incredibilă pentru predat. Şi subliniez: pentru predat, nu pentru istorie.

Avea un caiet cu rezumatele lecţiilor. Mă rog, rezumatele astea erau practic nişte poveşti lungi care conţineau de 10 ori mai multe detalii decât erau în programă. Şi bineînţeles că toţi colegii mei se plictiseau de moarte la orele lui. Şi mai dădea şi note mici.

Citatul nici măcar nu l-am învăţat ca lumea din prima. Ne-a ascultat şi pe mine şi pe Radu şi ne-a întrebat: ‘De ce vă bateţi joc, mă?’ Radu îl ştia mai bine decât mine…

Nu cred că mai e cazul să spun că la ora următoare îl ştiam ca pe apă. Şi cu toate că nu mi-a picat revoluţia paşoptistă la niciun examen sau olimpiadă, citatu ăsta m-a ajutat foarte mult. În mai multe situaţii.

Revolutia de la 1848 n-a fost un fenomen neregulat, efemer, fara trecut si viitor, fara alta cauza decat vointa intamplatoare a unei minoritati nationale. Revolutia generala fu ocazia si nu cauza revolutiei romane. Cauzele ei se pierd in negura veacurilor. Uneltitorii ei sunt 18 veacuri de trude, suferinte si lucrarea poporului roman asupra lui insusi.

Detalii şi citatul aici.

De curiozitate am dat un search acum şi l-am găsit pe prof în Vlahuţă, fix unde învaţă vară-mea :)) Şi ca să vedeţi că nu spun prostii, pe calificativ.ro are nota 10. Ceea ce presupun că este un lucru bun… 😕

Acum ca să bag replica bloggerului ‘nesigur, în căutare de feedback’,  voi ce vă mai amintiţi din şcoală? 😛

PS: nu i-am scris numele pentru că nu vreau să apar în google ca rezultat 🙂