La invitaţia lui Bogdan Th. Olteanu o să mă joc puţin cu poziţionarea şi comunicarea pentru un business online. Deşi mi-ar fi fost foarte uşor să analizez  unul din proiectele mele ( InConcert.ro, No3.ro sau ADif.ro) am ales ceva apropiat de domeniu.  Sper să nu se supere nimeni, e o analiză cât se poate de obiectivă 🙂

DivercityCafe.ro

Poziţionare: Momentan Divercity Cafe se poziţionează ca blog de muzică şi filme, încercând permanent să vină cu materiale în premieră şi exclusivităţi, după modelul liderului de piaţă, Monden.info. În loc să-şi consume energiile într-o luptă surdă cu concurentul direct, ar trebui să accepte pentru moment realitatea şi să încerce să se poziţioneze în conformitate cu aceasta. Adică să se poziţioneze ca challenger, second best. Nu e o idee originală, fiind (cred) prima dată folosită în anii ’60 de Avis Rent a Car. La momentul respectiv Avis era a doua companie de închirieri, după Hertz. Şi aşa s-au şi poziţionat dând naştere celebrului slogan „We try harder”.

Pentru că Monden.info este nr.1 la trafic, abonaţi la feed, urmăritori pe twitter, primul blog de muzică vândut etc., nu cred că este discutabilă poziţia de lider. Prin urmare, de ce să nu te poziţionezi ca second best? Iar de aici se poate schimba întreaga strategie, de la comunicare la content şi tot ce ţine de evenimentele conexe. Recenziile sau editorialele pot merge pe ideea „Second opinion” pentru a încerca să câştige din cititorii care preferă Monden.Info. „Ai citit despre evenimentul X? Vrei o a doua părere? Hai pe divercity cafe”.

De asemenea, la partea de videoclipuri şi fotografii de la filmări ar putea să renunţe la multele premiere şi exclusivităţi care coincid cu materialele de pe monden.info şi în schimb să le poziţioneze ca fiind „on second thought”, mult mai ample, mult mai gândite.

În ceea ce priveşte evenimentele conexe, se pot organiza lucruri mergând pe aceeaşi idee de profunzime. Se pot organiza întâlniri de analiză pe diverse teme. De exemplu evoluţia artistului X. Se pot urmări/asculta materialele artistului în cadrul respectivei întâlniri ca apoi să fie discutate de cei prezenţi. Prin întâlnirile care au ca temă diferiţi artişti (fără să îi aduci în carne şi oase, cum face concurentul direct) se pot antrena comunităţile formate în jurul respectivului artist (fancluburi, forumuri etc).

Comunicarea Schimbând poziţionarea se poate comunica pe o perioadă destul de lungă ideea de „second opinion in music”. Comunicând că eşti second best nu e un sfârşit de lume dacă pe lângă asta spui că materialele tale sunt mai lucrate, mai gândite etc. Poţi comunica faptul că nu viteza este punctul forte, ci capacitatea de analiză.  Prin urmare: „suntem pe locul 2, dar ne străduim mai mult, materialele noastre sunt mai ample, nu sunt în premieră dar sunt de calitate”. Cam asta ar trebui să comunice.

Închei dând leapşa mai departe, unor junioare mai tinere, de la anul 2: Alexandra, Teo şi unui „veteran” în domeniu, Adi. N-am dat link la postul lui Claudiu Gămulescu pentru că nu vreau să mă înscriu în concurs. I don’t really like him.

PS: Sper să nu se supere pe mine nici Pyuric pentru că am oferit consultanţă concurenţei, nici Delia (de la divercity)  ;))

15 comentarii. Leave new

  • :)) Asa ma stii tu pe mine?
    Misto idei!

    Răspunde
  • Daca pleci la drum cu gandul ca esti pe locul 2….cam slabe sanse sa evoluezi…Unde este spiritul de competitie si de invingator? Unde este concurenta? Tu crezi ca Steaua sau Dinamo pornesc cu gandul, „Ba eu trebuie sa ies pe locul 2 ca sunt mai slab ca echipa x sau y”? Nu, fiecare aspira si viseaza la locul 1. Ca ajunge sau nu acolo, ramane de vazut, dar competitia este interesanta de urmarit.

    Răspunde
  • sorin… repet.. uita-te peste campania AVIS. Erau in anii 60. si li s-a propus: hai sa zicem ca sunteti pe locul 2. let’s face it

    si au ajuns nr.1 in sua in cativa ani 🙂 cu campania asta

    Răspunde
  • eu sunt cititoare fidela la ambele bloguri. simt o concurenta intre ele si asa cum ai zis si tu fiecare vrea sa vina cu „exclusivitati” dar catodata citesc pe unul din ele o stire sau interviu care dincolo era deja dat si totusi o recitesc pt o a doua opinie. insa, exista situatii cand, desi una arata trafic.ro sau zelist, pt mine ca cititor clasamentul e altfel. 😀 asta pt ca uneori prefer mai mult felul in care apare stirea intr-o parte sau alta. din pc meu de vedere ambele sunt pe primul loc. admir ambele bloguri foarte mult pt faptul ca sunt echipe formate din tineri ambitiosi. ca minus: in continutul unuia dintre cele 2 bloguri lipseste in unele articole obiectivitatea si se simte implicarea personala ceea ce din pc meu de vedere nu este ok. 🙂

    Răspunde
  • pe acelasi principiu am avansat intotdeauna ideea ca am penisul mic. astfel, am starnit curiozitatea a zeci de femei, „ia, ma, cat de mic il ai?”. succesul a fost asigurat.

    in cativa ani am ajuns intr-adevar nr.1: am cel mai mare penis din Romania.

    Răspunde
  • Pinkule ti-am simtit lipsa aseara sa stii :p

    Răspunde
  • Daaa, veteran :)) naiba

    Răspunde
  • Analiza „cat se poate de obiectiva” se rezuma doar la prima fraza din „Pozitionare”. Restul sint sugestii de imbunatatire. Ideile’s bune, de fapt e doar o idee de baza, aceea de a te pozitiona pt. inceput ca „Number Two” – ceea ce nu e rau. O analiza adevarata insa, ar presupune disecarea si interpretarea structurii si modelului existent, cu scopul infatisarii punctelor tari si a celor slabe. Abia apoi, in concluzie si bazat pe „findings”, urmind recomandarile.

    Celuilalt Sorin: „Plecatul la drum” ca nr. 2 e deja „ajungere” intr-o pozitie de virf, bine stabilita. Nu putem fi toti Nr. 1, culmea ironiei e ca exact existenta locului 2 si a urmatoarelor face posibila existenta lui Nr. 1. Tocmai spiritul de competitie si de invingator te aduce pe locul 2, iar sansa si acel „extra push” te poate plasa pe 1. Cind ai evoluat pin’ la Nr. 2, saritura la Nr. 1 nu mai e asa de mare. In plus, nu ramine nimeni pe locul 1 permanent.

    Răspunde
    • corect, nu e o analiza. m-am exprimat prost. dar eram convins ca ideile mele de pozitionare vor fi privite ca un elogiu dedicat monden.info. si chiar asa s-a intamplat.

      din punctul meu de vedere am facut ce mi s-a cerut, am ramas in brief. acum sunt curios ce-ar avea de spus BTO 🙂

  • […] Hoinaru îmi dă o leapşă venită pe filiera Bogdan Th. Olteanu. Cică să analizez eu un business online din punctul de vedere al poziţionării şi comunicării. Mă supun şi iau în discuţie un proiect foarte drag mie, Sportlocal.ro al domnului Chinezu. […]

    Răspunde
  • Foarte indraznete idei. Lasa-ma sa te intreb doar atat: Ai citit studiul ala care descria evolutia Pepsi Cola cat timp Coca Cola era THE ONE AND ONLY? 🙂

    If not, afla ca si aia de la Pepsi s-au bazat pe treaba asta. Si asta la inceputuri .. Acum Pepsi si Cola isi impart „frateste” succesul

    Răspunde
  • In principiu e corect, dar…

    Observatie teoretica: in online, de multe ori, spre deosebire de offline, nu este loc si pentru un loc 2. Doar liderul conteaza.

    Ca sa pot sa imi dau cu parerea, argumentat, ar trebui insa sa studiez mai bine cele doua bloguri/site-uri si categoria lor.

    Poate revin. 🙂

    Răspunde
  • […] Ziceam că te poţi poziţiona foarte bine ca second best. Cine e pe locul doi nu e neapărat mai fraier. Şi mai ziceam că sigur vor apărea multe reclame în care protagonişti vor fi Isner şi Mahut (francezul şi americanul au jucat în iunie cea mai lungă partidă de tenis din istorie).  La momentul respectiv am lansat o provocare pentru borţunişi, dar n-am mai primit niciun răspuns. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu