Începutul

Aseară mi-am adus aminte de o idee mai veche şi am ridicat o minge la fileu. Aproape instantaneu, Miruna s-a prins şi a continuat ideea. A ieşit unul dintre cele mai mişto hashtaguri din ultima vreme, #maiştiţicând şi la un moment dat s-a născut şi un frate mai mic, #maiştiicând. Împreună au ajuns la 1000 şi ceva de twitturi în 3 ore de distracţie timp în care au participat peste 100 de twitterişti (151 pe numărate). Asta în condiţiile în care multă lume se culcase deja. #maiştiţicând e cel mai folosit hashtag din RO în ultimele 24 de ore, lucru pe care nu l-am mai reuşit de la #absolvire.

Că s-a născut hashtagul ăsta fix când în afară era trending #rememberwhen e mai mult decât suspect şi aşa cum nici eu nu cred în coincidenţe, aş fi aruncat primul cu piatra. Ştiţi cum e – mă-ţi crede, nu mă-ţi crede… noi am făcut un hashtag. 

Best Of

Am făcut eu o selecţie dar sunt extrem de multe cele care m-au făcut să dau din cap şi să strig “DAAAA!!!”

#maistiticand aveam invelitoare la caiete si pic pentru greseli? (SiBlondeleGand)

#maistiticand beam apa pe furis dupa fotbal, ca sa nu vada parintii? (me)

#maistiticand ceream prietenia prin biletele? (0gaza)

#maistiticand dadeam lucrare de control? (SiBlondeleGand)

#maistiticand fumam pe ascuns in curtea scolii dupa o casuta? (raluk)

#maistiticand furam fructe din copacii vecinilor? :-” (Kidha)

#maistiticand trebuia sa aveti batistuta si unghiile taiate? – doamna invatatoare verifica frecvent :)) (KorinaMS)

#maistiticand mergeam cu acuarele, paharel pentru apa, pensule si bloc mare de desen la scoala? (me again)

#maistiticand va certa bunica daca veneati transpirati de-afara? Ca raceam… (the_anne_marie)

#maistiticand venea cineva cu casetofonul in ultima zi de scoala? (AndreiCismaru)

#maistiticand alergam dupa personalul de mangalia cu ditai rucsacul in spate si ne suiam din mers ca să prindem locuri? (MihailP)

#maistiticand ne aliniau pe toti la perete dupa inaltime ca sa vada ordinea in care ne asezau in banci? (etherfast)

#maistiticand inca ne dadeau parintii bani? Oh wait… (Matilda_) EPIC! :))

#maistiticand ceream voie sa iesim pe-afara? 🙂 (KorinaMS)

Şi astea sunt doar din prima jumătate de oră. Nu pot să le pun pe toate că mor :))

Concluzii

Hashtagurile sunt cea mai mişto modalitate de a comunica pe Twitter. Şi singura chestie naşpa e că nu pot fi salvate undeva.

Pentru un hashtag nu există un “creator”. Pentru că fără ceilalţi ai doar un twitt. Sau două. Sau 3. Crowdsourcing pur.

Un hashtag e total incontrolabil. Iar asta ar trebui să pună pe gânduri marketerii. Un hashtag care are prea mult succes poate să stârnească nemulţumiri. Se postează într-un ritm care aproape distruge ideea iniţială, aceea de a citi poveştile celorlalţi. Un stream inundat de acelaşi hashtag poate să genereze repulsie faţă de topic şi de brand (dacă există o asociere cu un brand). Deci poate să facă mai mult rău decât bine.

Crowdsourcing-ul nu se face cu sponsorul la vedere (nu că acum ar fi fost vorba de un sponsor). Pentru că n-ai nevoie de el, ba chiar te încurcă. Iniţiativele pornite din rândul userilor obişnuiţi prind mult mai repede. Nu e foarte safe nici să vii pe urmă cu un reveal legat de un sponsor fără să menţionezi nimic la început, oamenii s-ar putea simţi înşelaţi.

Dar acelaşi hashtag se poate dovedi util în momentul în care un are un succes moderat iar oamenii salvează stringul în TweetDeck sau în interfaţa web. Brandul are atunci propriul canal de comunicare cu consumatorul.

Apropo de hashtagurile comerciale, de ce n-a mers #W7Fam (sau n-a mers la fel ca #maiştiţicând)?  Pentru că oamenii nu vor să posteze la comandă. Şi pentru că un hashtag nu trebuie să fie format din iniţiale. Degeaba fac un hashtag XJMKW, n-o să-l reţină nimeni. w7fam? Adică? Windows 7 Family. Adică un brand, adică postăm în scopuri comerciale. De ce nu #familie dacă postam despre familie?

#maiştiţicând n-o să apară în nicio carte cu definiţii despre cum eram noi când eram mici, dar 100 şi ceva de oameni au zâmbit de câteva ori aseară. Şi e de ajuns zic eu.

LE: Mulţumită lui Ioni avem şi lista completă de twitturi până în acest moment. Vreo 950 la care se mai adaugă 100 şi ceva pe #maiştiicând